• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Hyppää alatunnisteeseen

Nakit ja Muusa

  • Reseptit
  • Ruokapuhetta
  • Arvostelut

Joulukalenteri 15: Prykmestar Jouluolut

15.12.2016 Kirjoittanut markku Kommentoi

Vakka-Suomen Panimo laittaa maailmalle uskollisesti kaikkia mahdollisia sesonkioluita; tähän vuodenaikaan Jouluoluen lisäksi Talvioluenkin. Jouluolut on ollut markkinoilla jo aika monena jouluna ja muistaakseni melko samalla omaperäisellä reseptillä. Vaaleaan pils-lagerin runkoon on ympätty savua – yleensähän savuoluet ovat Bambergin arkkityyppiensä tapaan aika vantteria veijareita. Tässä savua saattelee melko kepeä ja helppo lavastus. Jos haluaa aloittaa savuoluisiin perehtymisen, tämä voi olla sopiva lähtöpiste

Kun olutta kaataa lasiin, näkee saavansa kirkkaaksi suodatettua lageria, maailman yleisintä oluttyyliä. Etiketti puhuu pils-tyyppisestä ja voihan sen niinkin sanoa. Itse sen sanan säästäisin puhdaspiirteisille, kuivanraikkaiaille ja karhean humalaisille pohjoissaksalaisille protestanttioluille. Joita ei ylimääräisillä ulokkeilla koristella. Kuten savulla.
Savuolueksi tämän tunnistaa heti kaatovaiheessa, sen verran savuinen löyly oluesta saman tien lehahtaa. Ei kuitenkaan sellaisella äkeällä kulotuksella kuin Bambergin sakeista serkuista. Eroa on kuin metsäpalolla ja muutaman risun nakkinuotiolla. Tässä savun seassa haistaa myös karamellimaisia aromeja.
Myös maussa savuisuus on maltillista ja päästää pikkaisen noita pilsinkin elementtejä kurkkimaan. Tuoksussa tuntunut karamelli toistuu maussakin lieventäen savun kitkeryyttä kohtalaisesti. Siinä missä ankarammat savuoluet vaativat juojalta varsin määrätietoista ryhtymistä, tämä on varsin juotava ja helppo.
Jotkut oluthipsterit intoilevat esim. Schlenkerlaa ruokaolueksi ennen muuta savustettujen ruokien seuraan. Siinähän intoilevat. Kyllä se on aika torta på torta syödä ja juoda savua samaan aikaan. Vaikea on suositella näitä savupommeja minkään ruoan kanssa, mutta jos täytyy, ehkä kyseeseen voivat tulla sellaiset raavaat ruoat, joille savuisuus voi muutenkin sopia. Vaikkapa sian uunipaisti, jota savuolut sitten hilaa palvatun lihan makumaailman suuntaan.
Prykmestarin Jouluolut sen sijaan on sen verran miedosti savuinen, että sen rohkenee liittää joulun kalapöytään, jossa savusiikaa tai kylmäsavulohtakin on totuttu liittämään samaan seurapiiriin graavikalojen, sillien ja mätien kanssa.
 

Edellinen artikkeli: « Joulukalenteri 14: Lapin Kulta Luomu Jouluolut
Seuraava artikkeli: Joulukalenteri 16: Stadin Panimon Winter Brown »

Lukijan vuorovaikutus

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Viimeisimmät artikkelit

  • Cataplanan jäljillä Algarvessa
  • Nestemäinen salaatti
  • ”Siinä on ajuruohoa mausteena”
  • Kotkan posso ei ole possu
  • Luutnantti Lindströmin punajuuripihvi

Avainsanat

Alsace anis Ateneum Beer Hunter bock flammekueche Georgia helles Hyvä Tuomas IPA jouluolut julbock juusto kaali kaalikääryle kala karitsanmaksa khinkali kinkku Laitilan Wirvoitusjuomatehdas lammas Lapin Kulta Lervig Lidl Liedon lihakauppa lipeäkala livekala maito makkara maksa Malmgård Mami olut Olutpaja Olvi pale ale peruna Rekolan Panimo siika sika silakka Sinebrychoff Stadin Panimo talviolut Vakka-Suomen Panimo

Viimeisimmät kommentit

  • Amy: Porkkana on kelpo porkkana
  • Markus Loisa: Haggis, tuo skottien lahja outoja ruokia pelkäävälle
  • markku: Kansallinen silakkalaatikko
  • Raimo Handolin: Kansallinen silakkalaatikko
  • MAKKARA – TUO MUOTTIIN TEHTY ELINTARVIKE – Molekyyligastronomia: Makkarassa on kaksi päätä

Arkistot

  • tammikuu 2025
  • elokuu 2024
  • heinäkuu 2024
  • helmikuu 2024
  • tammikuu 2024
  • joulukuu 2023
  • marraskuu 2023
  • elokuu 2023
  • toukokuu 2023
  • heinäkuu 2022
  • huhtikuu 2022
  • heinäkuu 2021
  • kesäkuu 2021
  • toukokuu 2021
  • huhtikuu 2021
  • maaliskuu 2021
  • helmikuu 2021
  • marraskuu 2020
  • lokakuu 2020
  • syyskuu 2020
  • elokuu 2020
  • kesäkuu 2020
  • toukokuu 2020
  • huhtikuu 2020
  • maaliskuu 2020
  • helmikuu 2020
  • tammikuu 2020
  • joulukuu 2019
  • marraskuu 2019
  • lokakuu 2019
  • elokuu 2019
  • heinäkuu 2019
  • kesäkuu 2019
  • toukokuu 2019
  • huhtikuu 2019
  • maaliskuu 2019
  • helmikuu 2019
  • lokakuu 2018
  • elokuu 2018
  • huhtikuu 2018
  • maaliskuu 2018
  • tammikuu 2018
  • joulukuu 2017
  • marraskuu 2017
  • lokakuu 2017
  • syyskuu 2017
  • toukokuu 2017
  • maaliskuu 2017
  • joulukuu 2016
  • marraskuu 2016
  • lokakuu 2016
  • syyskuu 2016
  • heinäkuu 2016
  • kesäkuu 2016
  • toukokuu 2016
  • huhtikuu 2016
  • maaliskuu 2016
  • helmikuu 2016
  • tammikuu 2016
  • joulukuu 2015
  • marraskuu 2015

Kategoriat

  • Alkuruoka
  • Arvostelut
  • Juomat
  • Juomat A-Ö
  • Kala
  • Kasvista
  • Kirjat
  • Leikelautanen
  • Liha
  • Makiat
  • Makkara
  • Makkara
  • Markku
  • Matkalla
  • Olut
  • Peruna
  • Reseptit
  • Ruokakaupat
  • Ruokapuhetta
  • Ruokasanakirja
  • Sika
  • Sillisalaatti
  • Syötävä taide
  • Syöttölät
  • Väkevät
  • Viinit
  • Ykköset
  • Yleinen
  • Yleiset

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Copyright © 2025 · Nakit ja Muusa