• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Hyppää alatunnisteeseen

Nakit ja Muusa

  • Reseptit
  • Ruokapuhetta
  • Arvostelut

Nestemäinen salaatti

24.8.2024 Kirjoittanut markku Kommentoi

Kotimainen tomaatti on nyt parhaimmillaan, kun aurinko kypsyttää ne meheviksi ja makeiksi. Nyt on oikea aika syödä tomaattia ihan itsenään eikä aina pelkkänä lisukkeena ja salaatin aineksena. Gazpacho, tuo Andalusian kylmän kasviskeitto on tähän tarkoitukseen täsmäruoka. Sen reseptejä hallitsee tomaatti, mutta aina siinä ei ole tomaattia eikä se aina ole kylmä eilä edes punainen.

Gazpacho on niitä kansallisia ruokia, jotka vasta aika myöhään ovat levinneet koko maailman omaisuudeksi. Tämän nestemäiseksi salaatiksi sanotun kylmän kasviskeiton syntypaikaksi osoitetaan Espanjan Andalusia, josta se ruokahistorioitsijoitten mukaan levisi muualle Espanjaan ja muualle Eurooppaan vasta 1800-luvulla.

Tällä kertaa tomaattisoppaan valikoitui keltaisia tomaatteja.

Nykyisin gazpacho on arkipäivää koko Espanjassa ja monissa Latinalaisen Amerikan maissa. Virkistävänä, helppotekoisena ja kaloreiltaan keveänä ruokana se on tänään Suomessakin suosittua kesäruokaa. Sitä myydään jopa valmiina keitoksena pahvitölkeissä.

Tämän tyyppisen ruoan historia on pitkä ja sen esi-isiä voi löytää Välimeren maista, Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta. Alun perin ruoka lienee syntynyt köyhien maatyöläisten ja sotilaitten eväästä. Kuivaa leipää, öljyä, valkosipulia ja viinietikkaa oli helppo kuljettaa mukana, ja survoa ne morttelissa jonkin nesteen kanssa syötäväksi mössöksi.

Tätä evästä oli ehkä 1400-luvun lopulla myös Kolumbuksella merimatkoillaan, ja saattaapa olla, että jo näillä laivoilla kehittyi ruoan nykymuoto miesten törmättyä Amerikan puolella tomaattiin ja paprikaan. Näitä Amerikan tuliaisia ei kuitenkaan aina ole gazpachossa nykyäänkään. Eräissä osissa Espanjaa kutsutaan sillä nimellä keittoa (toiselta nimeltään ajo blanco), jossa on leipää, mantelia, valkosipulia, öljyä ja viinietikkaa, mutta ei tomaattia. Eikä gazpacho aina ole edes lähes juotavan ohutta ja kylmää. Se voi olla hyvinkin tukevasti saostettua lämmintä soppaa, joka sisältää myös lihaa, kalaa, munaa ja perunaa.

Tarkalleen ei tiedetä, mistä gazpacho on saanut nimensä. Mahdollisesti sen takana on arabisana caspa, joka tarkoittaa jonkinlaisia paloja tai sirpaleita (muistettakoon, että Espanja oli maurien hallussa 1400-luvun lopulle asti). Hieman samaa tarkoittaa hebrean gazaz (myös juutalaisia oli aikoinaan maassa paljon). Kumpikin viittaa ruoan tekotapaan: ainesteen pilkkomiseen ja hienontamiseen, joka nykyään sujuu tehosekoittimella morttelia sukkelammin.

Aina ei gazpacho ole saanut syöjien keskuudessa suurta suosiota. Hyvä esimerkki on ranskalainen kirjailija Théophile Gautier (1811-72) matkakuvauksessaan Un voyage en Espagne (1840) kertoo, kuinka hän näki espanjalaisten tekevän gazpachoa ja ilmoitti, että ruokaguru Brillat-Savarinin hiukset olisivat nousseet pystyyn, jos hänelle kerrottaisiin resepti. Soppamaljaan pannaan vettä, lisätään tilkka viinietikkaa, valkosipulia, paloiteltua sipulia, kurkkuviipaleita, paprikan paloja, suolaa ja lopuksi annetaan leivänviipaleiden liota seoksessa ja ruoka tarjotaan kylmänä. ”Kotona ei minkäänrotuinen koira suostuisi tahrimaan kuonoaan tuommoisessa sekoituksessa”, Gautier sanoo, mutta kertoo lopuksi, että hän kyllä lopulta oppi itsekin pitämään tuosta kylmästä keitosta.

Keltaisistab tomaateista tulee keltainen soppa.

Suomessa gazpachon reseptiikka jättää usein pois ruokaan alkupäisenä tiukasti kuuluvan (kuivan) leivän. Autenttisuuteen pyrkivä kokki leivällä kuitenkin soppansa saostaa, mutta kotioloissa voi tässä kohtaa mainiosti vähän oikaista ja tarjota keiton ohessa krutonkeja. 

Näitä tarvitset

2-3 viipaletta kuivahtanutta, vaaleaa leipää

1 pieni sipuli

3-5 valkosipulinkynttä

  1. 500 g mehukkaita tomaatteja

2 punaista paprikaa

1 chili

200 g varsiselleriä

1 rkl öljyä

2 rkl valkoviinietikkaa

1/2 tl suolaa

1/2 tl mustapippuria

(vettä)

Tee näin

  1. Laita leivät kostumaan tilkkaan vettä. Kuori sipuli ja valkosipulit. Poista tomaateista kannat. Halkaise paprikat ja chili. Poista niistä kannat ja siemenet sisältä. Jätä yksi sellerinvarsi koristeeksi, mutta leikkaa kaikki muut kasvikset pieniksi paloiksi.
  2. Nosta paloitellut kasvikset ja muut raaka-aineet tehosekoittimeen. Anna koneen käydä, kunnes seos on tasaista. Jos se on liian sakeaa, lisää vettä 1/2 desiä kerrallaan, kunnes saat sopivan koostumuksen. Nosta keitto tunniksi jääkaappiin maustumaan.
  3. Tarjoa lasista sellerinvarsisuikaleen kanssa. Tai ihan vaan syvistä kulhoista basilikan lehdillä koristeltuna. Tarjoa ohessa rapeaa patonkia tai maalaisleipää.

Edellinen artikkeli: « ”Siinä on ajuruohoa mausteena”
Seuraava artikkeli: Cataplanan jäljillä Algarvessa »

Lukijan vuorovaikutus

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Viimeisimmät artikkelit

  • Cataplanan jäljillä Algarvessa
  • Nestemäinen salaatti
  • ”Siinä on ajuruohoa mausteena”
  • Kotkan posso ei ole possu
  • Luutnantti Lindströmin punajuuripihvi

Avainsanat

Alsace anis Ateneum Beer Hunter bock flammekueche Georgia helles Hyvä Tuomas IPA jouluolut julbock juusto kaali kaalikääryle kala karitsanmaksa khinkali kinkku Laitilan Wirvoitusjuomatehdas lammas Lapin Kulta Lervig Lidl Liedon lihakauppa lipeäkala livekala maito makkara maksa Malmgård Mami olut Olutpaja Olvi pale ale peruna Rekolan Panimo siika sika silakka Sinebrychoff Stadin Panimo talviolut Vakka-Suomen Panimo

Viimeisimmät kommentit

  • Amy: Porkkana on kelpo porkkana
  • Markus Loisa: Haggis, tuo skottien lahja outoja ruokia pelkäävälle
  • markku: Kansallinen silakkalaatikko
  • Raimo Handolin: Kansallinen silakkalaatikko
  • MAKKARA – TUO MUOTTIIN TEHTY ELINTARVIKE – Molekyyligastronomia: Makkarassa on kaksi päätä

Arkistot

  • tammikuu 2025
  • elokuu 2024
  • heinäkuu 2024
  • helmikuu 2024
  • tammikuu 2024
  • joulukuu 2023
  • marraskuu 2023
  • elokuu 2023
  • toukokuu 2023
  • heinäkuu 2022
  • huhtikuu 2022
  • heinäkuu 2021
  • kesäkuu 2021
  • toukokuu 2021
  • huhtikuu 2021
  • maaliskuu 2021
  • helmikuu 2021
  • marraskuu 2020
  • lokakuu 2020
  • syyskuu 2020
  • elokuu 2020
  • kesäkuu 2020
  • toukokuu 2020
  • huhtikuu 2020
  • maaliskuu 2020
  • helmikuu 2020
  • tammikuu 2020
  • joulukuu 2019
  • marraskuu 2019
  • lokakuu 2019
  • elokuu 2019
  • heinäkuu 2019
  • kesäkuu 2019
  • toukokuu 2019
  • huhtikuu 2019
  • maaliskuu 2019
  • helmikuu 2019
  • lokakuu 2018
  • elokuu 2018
  • huhtikuu 2018
  • maaliskuu 2018
  • tammikuu 2018
  • joulukuu 2017
  • marraskuu 2017
  • lokakuu 2017
  • syyskuu 2017
  • toukokuu 2017
  • maaliskuu 2017
  • joulukuu 2016
  • marraskuu 2016
  • lokakuu 2016
  • syyskuu 2016
  • heinäkuu 2016
  • kesäkuu 2016
  • toukokuu 2016
  • huhtikuu 2016
  • maaliskuu 2016
  • helmikuu 2016
  • tammikuu 2016
  • joulukuu 2015
  • marraskuu 2015

Kategoriat

  • Alkuruoka
  • Arvostelut
  • Juomat
  • Juomat A-Ö
  • Kala
  • Kasvista
  • Kirjat
  • Leikelautanen
  • Liha
  • Makiat
  • Makkara
  • Makkara
  • Markku
  • Matkalla
  • Olut
  • Peruna
  • Reseptit
  • Ruokakaupat
  • Ruokapuhetta
  • Ruokasanakirja
  • Sika
  • Sillisalaatti
  • Syötävä taide
  • Syöttölät
  • Väkevät
  • Viinit
  • Ykköset
  • Yleinen
  • Yleiset

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Copyright © 2025 · Nakit ja Muusa