• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Hyppää alatunnisteeseen

Nakit ja Muusa

  • Reseptit
  • Ruokapuhetta
  • Arvostelut

Kotkan posso ei ole possu

25.7.2024 Kirjoittanut markku Kommentoi

Matkailu avartaa. Eräs kesäreissu kulki Kotkan kautta, Merikeskus Vellamo piti nähdä, Langinkosken Keisarin kalamajalla käydä ja poiketa nostalgiaoluelle Kairossa. Kävellä Junnulle nimettyä katua ja katsella Ruotsinsalmelle ja kuvitella, miltä näytti, kun liki 350 alusta otti heinäkuussa 1790 yhteen. Ja sitten tulee vielä vastaan posso. Kotkalaisten oma munkki, jota kuulemma ei oikein voi syödä kuin Kotkan ja Karhulan toreilla eikä oikein muulloin kuin aamulla varhain, kun leivonnaiset juuri ovat tulleet öljykylvystä.

Täälyä niitä saa. Tosin kuva on harhaanjohtava. Paikallisten mukaan posso ei ole possu.

Tämä munkki on siis posso eikä sitä äännetä ruotsalaisittain niin, että loppu-o ääntyy uuksi. Nimen syntyä ei tiedä ilmeisesti kukaan, mutta tiukasti vedetään raja posson ja (munkki)possun väliin. Ero kuvataan selväksi niin ulkonäössä kuin valmistustekniikassakin. Koko maassa tunnettu munkkipossu on habitukseltaan lievästi possua muistuttava, hieman pullea ja sisältä usein pullamainen. Posso taas on suunnilleen puolikuun muotoinen, lituska ja ohut, parhaimmillaan rapea ja sisälle asti uppopaistunut.

Posson ominaislaatu syntyy possusta poikkeavalla leipomistekniikalla. Possoleipurit kertovat, että posson taikina jätetään melko veteläksi, joten se voidaan kaulita hyvin ohueksi pyöryläksi. Omenahillon lisäyksen jälkeen taikinalätyskä taitetaan puolikuuksi, suljetaan reunat nipistäen, kohotetaan puolisen tuntia ja uppopaistetaan nopeasti kasviöljyssä. Kaikki tehdään käsityönä – possokonetta ei vielä ole keksitty ja tuskin keksitäänkään.

Aamun tuoreita possoja Karhulan torilla.Minulle possoon törmääminen oli iloinen kohtaaminen. Ensi puraisulla syntyi henkilökohtainen ruoan ja syöjän lämmin suhde. Saatoin vilpittä sanoa, että posso maistuu paremmalta kuin esimerkiksi kotiseudullani Lounais-Suomessa yleinen munkkipossu. Sen sijaan muistissa kangasteli vuosien takainen Ruissalon Honkapirtillä syöty wienermunkki, jossa rapeus ulottui pintaa syvemmälle. Myöhemmin en sitä makua ja suutuntumaa ole tavoittanut, mutta possossa löytyi paljon samoja elementtejä.

Ensimmäisen possoni nautin täysin oikeaoppisesti Karhulan torilla. Jätimme maksullisen hotelliaamiaisen väliin ja ostimme torikioskista possot ja kahvit. Toripöydässä vanhemman polven kokemusasiantuntijat valistivat posson saloja. Nauttimamme possot tulivat siitä toisesta kanonisoidusta possoleipomosta eli Antti Muurin Leistin leipomosta. Toinen ”oikea” possoleipomo on Veikko Turkian Kotkan Leipä, jonka possoja saa Kotkansaaren torilta.

Tämä se on: posso.

Posson syntyä ei ole tarkoin selvitelty, mutta yksi tarina kertoo Kotkan Leivän perustajasta Hellin Lohkosta, jonka äiti olisi jo ennen sotia leiponut munkkeja Viipurissa työmiesten ruokatuntimuonaksi. Sotien jälkeen silloiset possot muuttivat evakkoina Kotkaan, jossa niitä alkuun leivottiin Lohkon kotikeittiössä, kunnes possojen suosio johti leipomon perustamiseen. Myöhemmin syntyi kilpaileva Leistin leipomo, mutta nykyisin leipomoilla on melko selvä reviirijako: Leistin leipomo hallitsee Karhulaa, Kotkan Leipä Kotkaa. Kummallakin on vankat puoltajansa, jotka vankkumatta tietävät kumman leipomon possot ovat parempia.

Alkuperäisen reseptin mukaisessa possossa on kuoren sisällä lusikallinen omenahilloa. Vuosien saatossa muitakin täytteitä on kokeiltu. Ennen muuta ovat leipomot tehneet posson tekniikalla myös suolaisia versioita, mutta niitä kutsutaan vain lihapiirakoiksi. Tai voi niissä olla muutakin kuin lihaa, nykyisin myös kasvispohjaista täytettä. Kotkalaiset korostavat, että vaikka oikea posso on hillotäytteinen, myös lihis on samalla tapaa ohut ja rapea kuin possokin. Siis parempi kuin muun Suomen lihikset. Se on helppo uskoa, sillä kotkalaiset osaavat näköjään uppopaiston salat paremmin kuin läntisemmät munkkimaakarit.

Karhulan torilla aamutuimaan possolla ja kahvilla tankkaava matkustavainen jaksaa  pitkälle, aina oopperajuhlien kynnykselle ast1

Edellinen artikkeli: « Luutnantti Lindströmin punajuuripihvi
Seuraava artikkeli: ”Siinä on ajuruohoa mausteena” »

Lukijan vuorovaikutus

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Viimeisimmät artikkelit

  • Muokataan historiaa: Mitä sanoi Kivi neitsytperunasta?
  • Cataplanan jäljillä Algarvessa
  • Nestemäinen salaatti
  • ”Siinä on ajuruohoa mausteena”
  • Kotkan posso ei ole possu

Avainsanat

Alsace anis Ateneum Beer Hunter bock flammekueche Georgia helles Hyvä Tuomas IPA jouluolut julbock juusto kaali kaalikääryle kala karitsanmaksa khinkali kinkku Laitilan Wirvoitusjuomatehdas lammas Lapin Kulta Lervig Lidl Liedon lihakauppa lipeäkala livekala maito makkara maksa Malmgård Mami olut Olutpaja Olvi pale ale peruna Rekolan Panimo siika sika silakka Sinebrychoff Stadin Panimo talviolut Vakka-Suomen Panimo

Viimeisimmät kommentit

  • Amy: Porkkana on kelpo porkkana
  • Markus Loisa: Haggis, tuo skottien lahja outoja ruokia pelkäävälle
  • markku: Kansallinen silakkalaatikko
  • Raimo Handolin: Kansallinen silakkalaatikko
  • MAKKARA – TUO MUOTTIIN TEHTY ELINTARVIKE – Molekyyligastronomia: Makkarassa on kaksi päätä

Arkistot

  • kesäkuu 2025
  • tammikuu 2025
  • elokuu 2024
  • heinäkuu 2024
  • helmikuu 2024
  • tammikuu 2024
  • joulukuu 2023
  • marraskuu 2023
  • elokuu 2023
  • toukokuu 2023
  • heinäkuu 2022
  • huhtikuu 2022
  • heinäkuu 2021
  • kesäkuu 2021
  • toukokuu 2021
  • huhtikuu 2021
  • maaliskuu 2021
  • helmikuu 2021
  • marraskuu 2020
  • lokakuu 2020
  • syyskuu 2020
  • elokuu 2020
  • kesäkuu 2020
  • toukokuu 2020
  • huhtikuu 2020
  • maaliskuu 2020
  • helmikuu 2020
  • tammikuu 2020
  • joulukuu 2019
  • marraskuu 2019
  • lokakuu 2019
  • elokuu 2019
  • heinäkuu 2019
  • kesäkuu 2019
  • toukokuu 2019
  • huhtikuu 2019
  • maaliskuu 2019
  • helmikuu 2019
  • lokakuu 2018
  • elokuu 2018
  • huhtikuu 2018
  • maaliskuu 2018
  • tammikuu 2018
  • joulukuu 2017
  • marraskuu 2017
  • lokakuu 2017
  • syyskuu 2017
  • toukokuu 2017
  • maaliskuu 2017
  • joulukuu 2016
  • marraskuu 2016
  • lokakuu 2016
  • syyskuu 2016
  • heinäkuu 2016
  • kesäkuu 2016
  • toukokuu 2016
  • huhtikuu 2016
  • maaliskuu 2016
  • helmikuu 2016
  • tammikuu 2016
  • joulukuu 2015
  • marraskuu 2015

Kategoriat

  • Alkuruoka
  • Arvostelut
  • Juomat
  • Juomat A-Ö
  • Kala
  • Kasvista
  • Kirjat
  • Leikelautanen
  • Liha
  • Makiat
  • Makkara
  • Makkara
  • Markku
  • Matkalla
  • Olut
  • Peruna
  • Reseptit
  • Ruokakaupat
  • Ruokapuhetta
  • Ruokasanakirja
  • Sika
  • Sillisalaatti
  • Syötävä taide
  • Syöttölät
  • Väkevät
  • Viinit
  • Ykköset
  • Yleinen
  • Yleiset

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Copyright © 2025 · Nakit ja Muusa