Vakka-Suomen Panimo laittaa maailmalle uskollisesti kaikkia mahdollisia sesonkioluita; tähän vuodenaikaan Jouluoluen lisäksi Talvioluenkin. Jouluolut on ollut markkinoilla jo aika monena jouluna ja muistaakseni melko samalla omaperäisellä reseptillä. Vaaleaan pils-lagerin runkoon on ympätty savua – yleensähän savuoluet ovat Bambergin arkkityyppiensä tapaan aika vantteria veijareita. Tässä savua saattelee melko kepeä ja helppo lavastus. Jos haluaa aloittaa savuoluisiin perehtymisen, tämä voi olla sopiva lähtöpiste
Kun olutta kaataa lasiin, näkee saavansa kirkkaaksi suodatettua lageria, maailman yleisintä oluttyyliä. Etiketti puhuu pils-tyyppisestä ja voihan sen niinkin sanoa. Itse sen sanan säästäisin puhdaspiirteisille, kuivanraikkaiaille ja karhean humalaisille pohjoissaksalaisille protestanttioluille. Joita ei ylimääräisillä ulokkeilla koristella. Kuten savulla.
Savuolueksi tämän tunnistaa heti kaatovaiheessa, sen verran savuinen löyly oluesta saman tien lehahtaa. Ei kuitenkaan sellaisella äkeällä kulotuksella kuin Bambergin sakeista serkuista. Eroa on kuin metsäpalolla ja muutaman risun nakkinuotiolla. Tässä savun seassa haistaa myös karamellimaisia aromeja.
Myös maussa savuisuus on maltillista ja päästää pikkaisen noita pilsinkin elementtejä kurkkimaan. Tuoksussa tuntunut karamelli toistuu maussakin lieventäen savun kitkeryyttä kohtalaisesti. Siinä missä ankarammat savuoluet vaativat juojalta varsin määrätietoista ryhtymistä, tämä on varsin juotava ja helppo.
Jotkut oluthipsterit intoilevat esim. Schlenkerlaa ruokaolueksi ennen muuta savustettujen ruokien seuraan. Siinähän intoilevat. Kyllä se on aika torta på torta syödä ja juoda savua samaan aikaan. Vaikea on suositella näitä savupommeja minkään ruoan kanssa, mutta jos täytyy, ehkä kyseeseen voivat tulla sellaiset raavaat ruoat, joille savuisuus voi muutenkin sopia. Vaikkapa sian uunipaisti, jota savuolut sitten hilaa palvatun lihan makumaailman suuntaan.
Prykmestarin Jouluolut sen sijaan on sen verran miedosti savuinen, että sen rohkenee liittää joulun kalapöytään, jossa savusiikaa tai kylmäsavulohtakin on totuttu liittämään samaan seurapiiriin graavikalojen, sillien ja mätien kanssa.
Vastaa