• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Hyppää alatunnisteeseen

Nakit ja Muusa

  • Reseptit
  • Ruokapuhetta
  • Arvostelut

Peuranpa pyllyä ihanaa…

19.2.2019 Kirjoittanut markku Yksi kommentti

Otsikon säe on peräisin Erkki Tiesmaan sanoittamaksi merkitystä suositusta sota-ajan renkutuksesta Eldankajärven jää, jossa lähinnä käsitellään rintaman muonitusoloja: ”Läskiä, lotinaa / ja peuranpa pyllyä ihanaa / on römpsässä käristetty, kiristetty / vattahan varistettu juu.”Tämän tarkempaa biologista kuvausta ei tuosta peurasta anneta, mutta saattaapa tuo olla ollut metsäpeura eli se sorkkaeläin, joka on käytännössä sama kuin poro, mutta on villi. Niitä ainakin lienee Karjalan kunnailla liikkunut soturien ammuttavaksi vihulaisen ammuskelun väliaikoina.

Jos näin on, on eläimen kutsuminen peuraksi nykykäsityksen mukaan ihan korrektia. Muuten elukkaryhmän peura-hirvi-kauris nimittely tuottaa oppineellekin tuskaa, saati lähinnä vain niiden syömisestä viehtyneelle. Aiemmin näitä sarvekkaita nimitettiin peuraksi, kauriiksi ja hirveksi vähän miten sattuu. Tämän vuosisadan alkupuolella tähän on yritetty saada tolkkua. Tieteellinen nimistötoimikunta päätyi siihen, että vain peura on peura, siis metsäpeura ja siitä kesytetty poro sekä harvinainen tunturipeura. Muut ovat sitten kauriita, elleivät satu olemaan hirviä.

Sorkkaeläimiä riippumassa Järvistensaaressa. Eivät liity tähän juttuun.

Asia selvä? Ei vaineskaan. Tässä on käynyt samalla tavoin kuin monesti ennenkin, kun yliopistoherrat puuttuvat puhekielen käytänteisiin. Biologien taksonomiaan jako lienee jäänyt  yllä olevaan tapaan, mutta metsästäjät puhuvat edelleen valkohäntäpeurasta. Niin puhuvat myös riistaviranomaiset tiedotteissaan, joten pulinat pois, se valkohäntäinen sorkkaelikko on peura.

Metsästysmielessä hirvielämistä käytännön merkitystä on vain kolmella lajilla eli tietysti hirvellä sekä metsäkautiilla ja valkohäntäpeuralla. Valkohäntäpeura on se Bambin näköinen ja isompi kauris, jolla on tuntomerkkinä näkyvä valkoinen häntätupsu. Sen eläin säikkyessään noustää terhakkaasti pystyyn. Metsäkauris taas on pienin Suomen hirvieläimistä ja siitä kivoin, että auton eteen juostessaan aiheuttaa vain korjauskelpoisia peltivaurioita, muttei tapa ihmisiä, toisin kuin hirvi. Valkohäntäkauris on siitä välistä. Se voi saattaa auton lunastuskuntoon, mutta yleensä henkilövahingoilta säästytään.

Ystäväni ja kaimani Sandell jaakaa näitä kaikkia kolmea mäyräkoiriensa Hilman ja Iitan kanssa, usein onnistuenkin. Jokunen viikko sitten kaatoi peuran, siis valkohäntäelikon. Sitä olin mukana lohkomassa pakastepaloiksi, joita epäilemättä eri muodoissa syödään jatkossa. Kotiin toin palan ulkofileetä ja pari rimpsua kylkeä. Fileen tein tavallisiksi roseepihveiksi, rimpsuista rakensin kelpo padan.

Elikkä paloittelin ensin rimpsut luuväleistä leikkaamalla ja otin niihin hyvän värin öljyssä paistinpannulla. Ja pataan. Sen jälkeen kuorin ja lohkoin kelpo palan lanttua ja selleriä, ison porkkanan, pari sipulia ja muutaman valkosipulinkynnen. Muutaman kiinteän perunan pesin harjalla ja vuolaisin vikakohdat pois sekä puolitin. Lohkoja käytin kuumalla pannulla ja pataan. Pakastimesta löysin nyrkin kokoisen kimpaleen lammaslientä, pataan. Kouranpohjat maustepippureita ja suolaa sekä muutama laakerinlehti, pataan. Tölkki Karhun tummaa ykköstä, pataan. Kansi päälle ja 220-asteiseen uuniin, josta laskin lämmön saman tien 130:een. Kolme tuntia sillä lailla. En viitti kehua, mutta oli kyllä hyvää.

Rick Steiniä tv-kokkauksia mukaillen….

Näitä tarvitset
– kauriin/peuran kylkirimpsua (tai karitsan) tai muuta luista paikkaa
– öljyä
– pala lanttua ja selleriä
– 1-2 porkkanaa
– 2 sipulia
– 3-4 valkosipulinkynttä
– 4-6 perunaa
– 1vahvaa lihalient
– kokonaisia maustepippureita, suolaa, laakerinlehtiä
– 1 tlk Karhun tummaa ykkösolutta

Edellinen artikkeli: « Paska kattaus
Seuraava artikkeli: Periscopella paljon petrattavaa »

Lukijan vuorovaikutus

Kommentit

  1. Söör Markku

    28.2.2019 12:16

    Peurassa ongelmana on sen runsas rasvaisuus, joka ei anna välttämättä hyvää makua ruokaan. Rasvan poistaminen joka paikasta lihasten välistä on työlästä. Peuran niskapalasta saa hyvää pataruokaa, mutta parempi lihakeitto syntyy hirven luisesta niskasta. Moni seura heittää ne palat koirille tai monttuun. Sääli.

    Valkohäntäpeura on ehkä kauris lajiltaan, mutta yleisesti on palattu valkohäntäpeura nimitykseen, koska se on yleistynyt Suomessa käyttöön. Tämän voi todeta muun muassa ministeriön sivuilta esimerkiksi metsästysajoista puhuttaessa.

    Vastaa

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Viimeisimmät artikkelit

  • Muokataan historiaa: Mitä sanoi Kivi neitsytperunasta?
  • Cataplanan jäljillä Algarvessa
  • Nestemäinen salaatti
  • ”Siinä on ajuruohoa mausteena”
  • Kotkan posso ei ole possu

Avainsanat

Alsace anis Ateneum Beer Hunter bock flammekueche Georgia helles Hyvä Tuomas IPA jouluolut julbock juusto kaali kaalikääryle kala karitsanmaksa khinkali kinkku Laitilan Wirvoitusjuomatehdas lammas Lapin Kulta Lervig Lidl Liedon lihakauppa lipeäkala livekala maito makkara maksa Malmgård Mami olut Olutpaja Olvi pale ale peruna Rekolan Panimo siika sika silakka Sinebrychoff Stadin Panimo talviolut Vakka-Suomen Panimo

Viimeisimmät kommentit

  • Amy: Porkkana on kelpo porkkana
  • Markus Loisa: Haggis, tuo skottien lahja outoja ruokia pelkäävälle
  • markku: Kansallinen silakkalaatikko
  • Raimo Handolin: Kansallinen silakkalaatikko
  • MAKKARA – TUO MUOTTIIN TEHTY ELINTARVIKE – Molekyyligastronomia: Makkarassa on kaksi päätä

Arkistot

  • kesäkuu 2025
  • tammikuu 2025
  • elokuu 2024
  • heinäkuu 2024
  • helmikuu 2024
  • tammikuu 2024
  • joulukuu 2023
  • marraskuu 2023
  • elokuu 2023
  • toukokuu 2023
  • heinäkuu 2022
  • huhtikuu 2022
  • heinäkuu 2021
  • kesäkuu 2021
  • toukokuu 2021
  • huhtikuu 2021
  • maaliskuu 2021
  • helmikuu 2021
  • marraskuu 2020
  • lokakuu 2020
  • syyskuu 2020
  • elokuu 2020
  • kesäkuu 2020
  • toukokuu 2020
  • huhtikuu 2020
  • maaliskuu 2020
  • helmikuu 2020
  • tammikuu 2020
  • joulukuu 2019
  • marraskuu 2019
  • lokakuu 2019
  • elokuu 2019
  • heinäkuu 2019
  • kesäkuu 2019
  • toukokuu 2019
  • huhtikuu 2019
  • maaliskuu 2019
  • helmikuu 2019
  • lokakuu 2018
  • elokuu 2018
  • huhtikuu 2018
  • maaliskuu 2018
  • tammikuu 2018
  • joulukuu 2017
  • marraskuu 2017
  • lokakuu 2017
  • syyskuu 2017
  • toukokuu 2017
  • maaliskuu 2017
  • joulukuu 2016
  • marraskuu 2016
  • lokakuu 2016
  • syyskuu 2016
  • heinäkuu 2016
  • kesäkuu 2016
  • toukokuu 2016
  • huhtikuu 2016
  • maaliskuu 2016
  • helmikuu 2016
  • tammikuu 2016
  • joulukuu 2015
  • marraskuu 2015

Kategoriat

  • Alkuruoka
  • Arvostelut
  • Juomat
  • Juomat A-Ö
  • Kala
  • Kasvista
  • Kirjat
  • Leikelautanen
  • Liha
  • Makiat
  • Makkara
  • Makkara
  • Markku
  • Matkalla
  • Olut
  • Peruna
  • Reseptit
  • Ruokakaupat
  • Ruokapuhetta
  • Ruokasanakirja
  • Sika
  • Sillisalaatti
  • Syötävä taide
  • Syöttölät
  • Väkevät
  • Viinit
  • Ykköset
  • Yleinen
  • Yleiset

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Copyright © 2025 · Nakit ja Muusa