• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Hyppää alatunnisteeseen

Nakit ja Muusa

  • Reseptit
  • Ruokapuhetta
  • Arvostelut

Periscopella paljon petrattavaa

27.2.2019 Kirjoittanut markku Kommentoi

Oopperareissulla Tampereelle tuli tilaisuus käydä kokemassa, miltä paljon puhutussa Arto Rastaan Periscopessa ruoka maistaa. Ratinan uudessa kauppakeskuksessa kaupungin kattojen ylle kohoava ja Pyhäjärven pintaan peilaava rakennus jo on jonkin sortin wau, etumerkin jokainen saa päättää itse. Ja sali on samaa hulppeaa linjaa eli puitteet ovat kunnossa.

Ikävä kyllä kaikki muu ei sitten olekaan. Heti alkajaisiksi korva hermostui ylätasanteen baarista kantautuvaan aika kovaääniseen discomusaan. Musiikkia nyt ruokaravintolassa ei pääsääntöisesti tarvita ollenkaan eikä ainakaan tämän genren konejumputusta. Kontrasti äsken kuultuun Pucciniin oli sydäntä ja korvia särkevä.

Eteen tuotu ruokalista ei ole niitä kaikkein selkeimpiä, joten ryhmämme päätti säästää itseään arvailulta ja arpomiselta ja valitsi jaettavaksi tarkoitetun (”me ollaan tuotu tämmöistä eurooppalaista jakamiskulttuuria tänne”) Menu Periscopen, jonka saakin vain koko ryhmälle (miksi?). Teki myös mieli kysyä listan kirjoittajalta, millä perusteella annokset on otsikoitu englanniksi? Helsingissä tämä suomalainen alemmuuden tunnon manifestaatio on ymmärrettävää, mutta että rehdissä maakuntakaupungissakin siihen sorrutaan (samaa nöyristelyä tosin esiintyy yhtä lailla Turussakin).

Juomia valitessa tarjoilija esitti oman ehdotuksensa, joka taisi olla hyväkin, mutta pyysimme silti nähtäväksi viinilistan. ”No, voin mä sen tuodakin, jos mun ehdotus ei kelpaa”, palvelushenkilö totesi ja toki toi listan. Yhdessä viinissä oli nimessä liite ”Sur lie” eli siis viinikielellä sakan päällä kypsytetty. Tarjoilijan esittelyn mukaan ko. viini on ikään kuin ”viinien IPA”. Jonkin verran olutta harrastaneelle ei tuo vertaus oikein auennut.

Menun hinta 49 e, ei ole paha ja periaatteessa se on runsaskin: jakoon tulee kolme kipollista alkuruokaa, pääruoka salaatteineen ja annoksina tuotu jälkiruoka. Kaksi alkuruoista oli juuresta, porkkanaa ja punajuurta erilaisin maustein ja lisukkein. Listalta luettuina kiinnostavia, mutta kipoissaan aika epämääräisinä sörsseleinä, joista eivät makuelementit kovin hyvin erottuneet – ainakaan kun ne itse oli lautaselleen lusikoinut. Ihan hyviä, mutta eivät erityisiä. Suolakuoressa kypsennettyjä porkkanoita kehaistiin, vaikka jogurtin luvattua savuisuutta ei havaittukaan.

Juuresten jälkeen oli määrä olla kolmannen alkupalan, grillatun lohicevichen vuoro. Tarjoilja jo niitä valmistautui tuomaan, kun huomautimme lautasten olevan jotakuinkin sotkuisia punajuuresta värjäyteneiden kreemien jäljiltä. ”Yleensä meillä kahdet ruoat menee samalta lautaselta, mutta voin mä tuoda uudetkin”, lupasi tarjoilija. Uusille lautasille sitten jaoimme cevichen, joka oli alkupaloista selkeästi paras, ei liian sitruksinen ja vain kevyesti pinnan grillissä saanut.

Pääruoaksi saapunut ankarinta oli moitteeton, joskaan kardemummakastikkeen kardemummaa ei makukirjosta löytynyt. Kaveriksi tuodun Asian Slaw’n piti sisältämän korianteria ja seesaminsiemenvinegrettiä. Sisälsikin, mutta kyllä jotain muutakin; sen verran siinä oli potkua, joka tuppasi topakasti hallinnoimaan ankan suht hentoa makua. Jälkiruoan sanottiin muodostuvan mandariinisorbetista, passionmoussesta ja mangogranitesta sekä ruusumarengista. Nämä kaikki olivat kupissa yhtenä toisiinsa sekoittuneena vellinä, josta marenkilastut vain erottuivat. Maku kyllä oli ihan hyvä, mutta olisi makuja ollut mukava maistella erikseenkin.

Viinin jälkeen tilattu Periscopen oma olut, akaalaisen pienpanimon Hopping Brewsterin panema APA on huolella tehty ja tyylinsä mukainen. Se sopivasti viihdytti, kun koko sessio otti likemmä kolme tuntia, mikä on kyllä aika pitkä aika, kun ottaa vielä huomioon sen, että keittiö jakamisidean varjolla säästyi lautasannosten rakentelulta.

Jos kokemukselle tähtiä jakaa, kaksi tähteä voisi antaa ruoalle, joka päälinjoiltaan oli kelvollista, joskaan ei miltään osin juuri erityistä. Valitettavasti taustamusiikki ja henkilökunnan töksäyttelyt vievät kyllä tähdistä toisen. Eli yksi tähti.

Edellinen artikkeli: « Peuranpa pyllyä ihanaa…
Seuraava artikkeli: Pojarski vs. Wallenberg »

Lukijan vuorovaikutus

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Viimeisimmät artikkelit

  • Cataplanan jäljillä Algarvessa
  • Nestemäinen salaatti
  • ”Siinä on ajuruohoa mausteena”
  • Kotkan posso ei ole possu
  • Luutnantti Lindströmin punajuuripihvi

Avainsanat

Alsace anis Ateneum Beer Hunter bock flammekueche Georgia helles Hyvä Tuomas IPA jouluolut julbock juusto kaali kaalikääryle kala karitsanmaksa khinkali kinkku Laitilan Wirvoitusjuomatehdas lammas Lapin Kulta Lervig Lidl Liedon lihakauppa lipeäkala livekala maito makkara maksa Malmgård Mami olut Olutpaja Olvi pale ale peruna Rekolan Panimo siika sika silakka Sinebrychoff Stadin Panimo talviolut Vakka-Suomen Panimo

Viimeisimmät kommentit

  • Amy: Porkkana on kelpo porkkana
  • Markus Loisa: Haggis, tuo skottien lahja outoja ruokia pelkäävälle
  • markku: Kansallinen silakkalaatikko
  • Raimo Handolin: Kansallinen silakkalaatikko
  • MAKKARA – TUO MUOTTIIN TEHTY ELINTARVIKE – Molekyyligastronomia: Makkarassa on kaksi päätä

Arkistot

  • tammikuu 2025
  • elokuu 2024
  • heinäkuu 2024
  • helmikuu 2024
  • tammikuu 2024
  • joulukuu 2023
  • marraskuu 2023
  • elokuu 2023
  • toukokuu 2023
  • heinäkuu 2022
  • huhtikuu 2022
  • heinäkuu 2021
  • kesäkuu 2021
  • toukokuu 2021
  • huhtikuu 2021
  • maaliskuu 2021
  • helmikuu 2021
  • marraskuu 2020
  • lokakuu 2020
  • syyskuu 2020
  • elokuu 2020
  • kesäkuu 2020
  • toukokuu 2020
  • huhtikuu 2020
  • maaliskuu 2020
  • helmikuu 2020
  • tammikuu 2020
  • joulukuu 2019
  • marraskuu 2019
  • lokakuu 2019
  • elokuu 2019
  • heinäkuu 2019
  • kesäkuu 2019
  • toukokuu 2019
  • huhtikuu 2019
  • maaliskuu 2019
  • helmikuu 2019
  • lokakuu 2018
  • elokuu 2018
  • huhtikuu 2018
  • maaliskuu 2018
  • tammikuu 2018
  • joulukuu 2017
  • marraskuu 2017
  • lokakuu 2017
  • syyskuu 2017
  • toukokuu 2017
  • maaliskuu 2017
  • joulukuu 2016
  • marraskuu 2016
  • lokakuu 2016
  • syyskuu 2016
  • heinäkuu 2016
  • kesäkuu 2016
  • toukokuu 2016
  • huhtikuu 2016
  • maaliskuu 2016
  • helmikuu 2016
  • tammikuu 2016
  • joulukuu 2015
  • marraskuu 2015

Kategoriat

  • Alkuruoka
  • Arvostelut
  • Juomat
  • Juomat A-Ö
  • Kala
  • Kasvista
  • Kirjat
  • Leikelautanen
  • Liha
  • Makiat
  • Makkara
  • Makkara
  • Markku
  • Matkalla
  • Olut
  • Peruna
  • Reseptit
  • Ruokakaupat
  • Ruokapuhetta
  • Ruokasanakirja
  • Sika
  • Sillisalaatti
  • Syötävä taide
  • Syöttölät
  • Väkevät
  • Viinit
  • Ykköset
  • Yleinen
  • Yleiset

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Copyright © 2025 · Nakit ja Muusa