• Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Nakit ja Muusa

  • Reseptit
  • Ruokapuhetta
  • Arvostelut

Keittokirjana taulu

10.2.2021 Kirjoittanut markku Leave a Comment

Museokäynteihini kuuluu aina museokauppojen tarjonnan tutkailu. Korttitelineestä poimin useimmin niitä taidekortteja, joihin on kuvattu ruokaa esittävä teos – ja säännöllisesti harmittelen, kun museon parhaista ruokatauluista ei koskaan ole ymmärretty tehdä korttia. Selaan myös myynnissä olevat taidekirjat (ensimmäisenä tietysti ale-koriin päätyneet huokeat näyttelykirjat) ja etsin niistä ruokateemoja.

Varsinaisia ruoka-aiheita harvemmin löytyy, mutta hyviä löytöjä ovat vanhoilla stillebeneillä kuvitetut kirjat, joissa takuuvarmasti on myös herkullisia ruokakuvia. Esimerkkinä tällaisesta käy vaikkapa Sinebrychoffin museon muutaman vuoden takainen asetelmanäyttely- Sen yhteydessä julkaistiin kirja Asetelma. Elämä tarjottimella (2016), jossa oli paitsi hienoja flaamilaisia ruoka-stillebeneitä myös niitä taustoittavaa tekstiä.

Kiinnostavin osa-alue näissä kirjoissa on se, jossa esittelyssä olevan taiteen ohessa on siitä inspiroituneita tai sitä selittäviä ruokaohjeita ja muita tekstejä. Amsterdamin museokorttelien kirjakaupasta löytyi joku vuosi sitten Mary Ann Cawsin The Modern Art Cookbook (2018), johon hän oli kerännyt mittavan määrän nimekkäitten kirjailijoitten ja taiteilijoitten ruokasitaatteja, runoja ja reseptejä. Jokaiselle tekstille oli etsitty sitä kuvittava taideteos.

Tämän genren kirjoihin kuuluu myös Sinikka Salokorven Didrichsenin museokirja Rakkaudesta taiteeseen ja ruokaan (2008). Se sisältää kohtalaisen valikoiman reseptejä, joita Marie-Louise ja Gunnar Didrichsenin kotona on käytetty niin juhlana kuin arkena. Reseptejä kuvittamaan on museon kokoelmista valittu sopivia tauluja tyyliin Silakkalaatikko + Tyko Sallisen Silakka-asetelma.

Mainio tieto- ja keittokirja on ruotsalainen ÄTbART. Ögats och bordets fröjder (2000). Siinä on joukko hyviä artikkeleja, jotka kartoittavat ruokaa taiteessa ja päälle on kelpo kokoelma hienoista ruokatauluista inspiraationsa napanneita reseptejä asianmukaisesti teoksilla kuvitettuina.

Kokit tauluja tutkimassa

Viime vuoden lopulla ilmestyi Mäntän Serlachius-museoitten julkaisuissa kiinnostava suomen- ja englanninkielinen Makujen taidetta/Palate Meets Palette -kirja. Sen lähtökohtina ovat museon omat, varsin kunnioitettavat kokoelmat, joita tässä täydentää korkealla profiililla keittävä museon Gösta-ravintola. Eli omasta takaa on ainesta sekä kuviin että resepteihin.

Kirjan idea on aika yksinkertainen: laitetaan kokin eteen jokin taideteos ja annetaan tehtäväksi loihtia sen perusteella taululle rinnakkaisteos, ruoka. Mukaan oli värvätty kymmenen maan nimekkäimpiin kuuluvaa kokkia, joukossa muun muassa Pekka Terävä, Eero Vottonen, Sasu Laukkonen ja hiljan menehtynyt Matti Jämsén. Heille oli annettu vapaat kädet assosioida kohteenaan olevan taulun antia annokseensa. Ruokateemaa ovat tukemassa museon asiantuntijoitten laatimat hyvät esittelyt taideteoksista ja niiden tekijöistä.

Kai Kallion kurpitsamoussen lähtökohta oli Michelangelo di Campidoglion hedelmäasetelma.

Kirjan esipuheessa ei mainita, kuka taulut valitsi, kokit itse vai museon väki. Se olisi ollut kiintoisaa tietää, sillä toisinkin olisi nuo kymmenen teosta voinut valita. Esimerkiksi niin, että museon laajoista kokoelmista olisi poiminut mukaan kymmenen eri taiteilijan työn eikä esim. kolmea Gallén-Kallelalta. Ja kun ruokateemaa toteutettiin, ruoka olisi voinut näkyä myös teoksissa. Nyt vain noin puolessa näkyi.

Eero Vottonen valmisti annoksen tästä Magnus Enckellin kala-asetelmasta.

Tauluja pohtiessaan kokit ovat päässeet paikoin varsin villeihinkin lopputuloksiin, mutta aika hyvin he tekstissään kartoittavat ne mielenliikkeet ja polut, joitten kautta annoksiin päätyivät. Kun ne lukee, useimmat lopputulemat valaistuvat. Kirjan esittelyssä mainitaan, että annokset on mahdollista toteuttaa kotikeittiössäkin. Hmm. Tunnustan, että aika moni ainakin minulta jäisi tekemättä. Luen mieluummin kirjaa sohvalla, kuvittelen makuja ja katselen hienoja kuvia.

Previous Post: « Ruoka taiteessa ja taide ruoassa
Next Post: Tamperelainen appropriaatio: peremeç on Mansessa pärämätsi »

Reader Interactions

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Primary Sidebar

Viimeisimmät artikkelit

  • Makkarasoppa – lyhyt kulttuurihistoria
  • Pärämätsi-haaste: luovaa tataari-kokkausta
  • Tamperelainen appropriaatio: peremeç on Mansessa pärämätsi
  • Keittokirjana taulu
  • Ruoka taiteessa ja taide ruoassa

Avainsanat

anis Ateneum Beer Hunter bock DeliVerde Georgia helles Hyvä Tuomas jouluolut juusto kaali kaalikääryle kinkku Laitilan Wirvoitusjuomatehdas lammas Lervig Lidl Liedon lihakauppa lipeäkala livekala makkara maksa Malmgård Mami olut Olutpaja Olvi pale ale porsmack Rekolan Panimo risotto Saimaan juomatehdas siika sika silakka silakkalaatikko sinappi Sinebrychoff söörwursti Stadin Panimo Stallhagen Talven Tähti talviolut tilli Vakka-Suomen Panimo

Viimeisimmät kommentit

  • markku: Makkarasoppa – lyhyt kulttuurihistoria
  • Markku Järvinen: Makkarasoppa – lyhyt kulttuurihistoria
  • Esa Alapoti: Näin pysyy tilli villinä!
  • Marja: Kenen mummon muusi ja salaatti?
  • markku: Kenen mummon muusi ja salaatti?

Arkistot

  • huhtikuu 2021
  • maaliskuu 2021
  • helmikuu 2021
  • marraskuu 2020
  • lokakuu 2020
  • syyskuu 2020
  • elokuu 2020
  • kesäkuu 2020
  • toukokuu 2020
  • huhtikuu 2020
  • maaliskuu 2020
  • helmikuu 2020
  • tammikuu 2020
  • joulukuu 2019
  • marraskuu 2019
  • lokakuu 2019
  • elokuu 2019
  • heinäkuu 2019
  • kesäkuu 2019
  • toukokuu 2019
  • huhtikuu 2019
  • maaliskuu 2019
  • helmikuu 2019
  • lokakuu 2018
  • elokuu 2018
  • huhtikuu 2018
  • maaliskuu 2018
  • tammikuu 2018
  • joulukuu 2017
  • marraskuu 2017
  • lokakuu 2017
  • syyskuu 2017
  • toukokuu 2017
  • maaliskuu 2017
  • joulukuu 2016
  • marraskuu 2016
  • lokakuu 2016
  • syyskuu 2016
  • heinäkuu 2016
  • kesäkuu 2016
  • toukokuu 2016
  • huhtikuu 2016
  • maaliskuu 2016
  • helmikuu 2016
  • tammikuu 2016
  • joulukuu 2015
  • marraskuu 2015

Kategoriat

  • Alkuruoka
  • Arvostelut
  • Juomat
  • Juomat A-Ö
  • Kala
  • Kasvista
  • Leikelautanen
  • Liha
  • Makiat
  • Makkara
  • Makkara
  • Markku
  • Matkalla
  • Olut
  • Peruna
  • Reseptit
  • Ruokakaupat
  • Ruokapuhetta
  • Ruokasanakirja
  • Sika
  • Sillisalaatti
  • Syötävä taide
  • Syöttölät
  • Väkevät
  • Viinit
  • Ykköset
  • Yleinen
  • Yleiset

Footer

Instagram

Instagram did not return a 200.

Copyright © 2021 · Nakit ja Muusa