Kesäinen neitsytperuna on tällä hetkellä kaunis muisto vain, mutta toisaalta myös hitaasti heräileva unelma, jota kohti mennään. Tällä välinkin kuitenkin perunaa syödään, ja on syytäkin syödä. Ruokavalistajan ei konsaan tule uupua perunan kehumiseen. kaikki siinä on hyvää: se on ensinnäkin hyvää, siinä ovat ravintoaineet pakattuna ihanteellisen kompaktisti ja niitä on paljon ja monipuolisesti. Ei ole yhtään syytä, miksi meidän pitäisi antaa kovin suurta tilaa muille hiilihydraattipakkauksille, ennen muuta pastalle ja riisille. Peruna-asiaa voi opiskella hyvissä kaupoissakin, joissa kerrotaan, mikä peruna sopii mihinkin ruokaan. Kun perunaa käyttää oikein, sen edutkin pääsevät paremmin oikeuksiinsa.
Teimme kuudella yleisellä market-perunalla yksinkertaisen makutestin. Perunat keitettiin identtisesti: kuoriperunat laitettiin kylmään, tasasuolaiseen veteen ja keitettiin kypsyyteen, jossa ohut piikki vastustelematta meni läpi. Kypsät perunat maistettiin kuumina ilman lisäsuolaa tai muita mausteita. Alla perunat paremmuusjärjestyksessä. Paras erottui selvästi, muitten erot olivat vähäisempiä. Yllätyksiltä ei vältytty: suursuosikki Siikli pärjäsi kehnosti, samoin kävi Lapin romantiikan kuorruttamalle Puikulalle.
1. Annabelle
Viime vuosina suosittujen perunoitten joukkoon nopeasti noussut uudehko lajike. Voidaan istuttaa aikaisin ja ehtii jopa varhaisperunaksi, mutta säilyy hyvänä pitkälle talveen, kiinteä- ja keltamaltoinen, muodoltaan pitkulainen, usein hiukan käyrä. Maistajien mielestä kiinteä, jopa makea ja antaa hyvän suutuntuman. Joulun sillipöytään paras mahdollinen valinta.
2. Nicola
Suomen ruokaperunasuosikkien kärkikolmikkoon kuuluva ruokaperuna, tasaisen soikea, kiinteämaltoinen ja maukas. Valmistuu nostettavaksi melko myöhään syksyllä. Maistajat pitivät melko hyvänä, kaikkeen sopivana yleisperunana.
3. Velox
Aiemmin hyvin suosittu, mutta laskussa oleva soikeamuotoinen kesäperuna, hieman myöhäisempi kuin varsinaiset varhaisperunat. Keskikesällä kiinteämaltoinen, mutta muuttuu syksymmällä jauhoisemmaksi. Maistajat pitivät perushyvänä, melko jauhoisena perunana, joka sopii hyvin muusiin.
14. Siikli
Kauniin keltainen ja kiinteä malto ja puikelo muoto. Varhaisimpia neitsytperunoita, joka pysyy yleensä melko hyvänä pitkälle syksyyn. Varsin monien ykkössuosikki varhaisperunoitten joukossa. Maistajat yllättyivät antamistaan heikoista pisteistä ja arvelivat säilyttävänsä Siiklin pääasiassa neitsytperunana, jollaisena se on ylivoimaisesti parhaimmillaan.
5. Van Gogh
Aiemmin Suomen syödyin ruokaperuna, mutta ollut viime vuodet jyrkässä laskussa. Luokitellaan jauhoiseksi yleisperunaksi. Muodoltaan pyöreähkö ja maultaan neutraali. Maistajien mielestä hieman mauton, mutta puhtaan makuinen ja moneen käyttöön taipuva perusperuna.
6. Lapin Puikula
Vanha lajike, joka kehittyy parhaiten Lapin korkeudella. Pitkulainen, käyrä muoto ja kellahtava malto. Hajoaa helposti keitettäessä. Hyvin jauhoisena sopii erinomaisesti muusiin. Maistajille pistemäärä oli yllätys, ennakko-odotus oli perunan maineen takia korkeampi.
Jos haluat lisätietoa perunalajikkeitten suosiosta ja viljelymääristä, katso esim. sivulle: www.perunansiemen.fi/perunantuotanto-lajikkeittain-suomessa-2015
(Juttu julkaistu myös Makuraati.fi-sivustolla)
Vastaa