• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Hyppää alatunnisteeseen

Nakit ja Muusa

  • Reseptit
  • Ruokapuhetta
  • Arvostelut

Muutama jouluolut kalenterin ulkopuolelta

15.12.2015 Kirjoittanut markku Kommentoi

Joulu- tai talvioluita tai sellaisiksi panimoitten markkinointiosastoilla nimettyjä on nyt markkinoilla niin paljon, että jos niistä kaikista valmistaisi joulukalenterin, ensi luukun pitäisi olla jossain kaukana alkusyksyssä. Koska Nakit ja Muusan joulukalenteri on perinteinen, vain 24-luukkuinen, on näillä sivuilla  siksi yritetty esitellä ja arvioida muitakin jouluisiksi nimettyjä oluita. Kuten tämän kertaiset neljä olutta, Lidlin Meidän Veikko, Mufloni Talviporter, Rekolan Panimon mieto Talven Tähti sekä Olutpajan Jouluolut.
Meidän Veikko – tumma suomalainen talviolut
Lidl on jo useana vuotena tuonut talven ajan myyntiin tumman tölkkioluen, joka on valmistettu Suomessa. Lidlin lapsellisen pelleilyn takia valmistajaa ei suoraan ole ilmoitettu, mutta nokkelat olutdetektiivit ovat jo löytäneet johtolankoja, joitten mukaan valmistajaksi paljastuu Laitila. Niinkuin on usein laita, kun Lidl teettää Suomessa oluita. Olvi on tainnut muutaman kerran myös olla rahtipanimona. Prosentteja oluessa on 4,5 ja se on pakattu puolen litran peltipurkkiin.
Jo pelkkä tölkin tutkailu herättää kummastusta. miten voi saksalainen ketju myydä olutta, joka ei noudata Saksan puhtausääntöä, reinheitsgebotia? Tölkki näet paljastaa, että olut sisältää sokerikulööriä eli tietyllä tavalla poltettua sokeria, jota kyllä paljon käytetään elintarviketeollisuudessa mm. väriä antavana lisäaineena E 150 – eikä terveyden kannalta ihan ongelmattomana. Lisäksi käsketään käännellä tölkkiä ennen avaamista. Miksi ihmeessä? No selitys lienee se, että olut on suodattamaton ja hiiva ehkä painuu tölkin pohjaan, ja kantajamppa voisi peljästyä, jos viime tipat olisivat sameaa sakkaa. Tai niin taidetaan Lidlin operatiivisessa johdossa kuvitella.
Olut on hyvin tumma ja esikuvat on helppo löytää Tshekinmaan suunnalta. Toinen makumielikuva tulee maalaispidoista tai työmaaruokalasta, jossa juomasortimentiin kuuluu sakariinilta maistuva laiha kotikalja. Saman suuntaista makeutta on tässäkin. DSC_1849Humalaa ei juuri tunnu, hakemalla mausta löytää häivä pähkinää ja suklaata siirapin seasta. Melko helppo ja kevyt, käy kyllä ruokapöytään, jos isoja vaatimuksia ei ole, mutta hiemankin harjoitellut olutruokailija löytää helposti sopivampia ruokajuomia.
Mufloni Talviporter
Portteriksi nimetty olut  kehittyi osin hämärän peitossa olevien vaiheitten jälkeenn Englannissa 1700-luvulta alkaen etenkin raskaan työn tekijöitten juomaksi. Kovasti siihen mieltyivät Lontoon lukuisat kantajat, porters, ja oluttyyli sai heistä nimen. Irlantilaiset kehittivät oman tyylinsä, stoutin, jota tänä päivänä ei kylläkään erota porterista edes poliisi. Mahdollisesti stout on ollut alun perin tuhdimpaa, mutta nykyisin riippuu lähinnä panimon markkinamiehistä, millä nimellä talon mustaa alea kutsutaan. Esimerkiksi Koffin 7,2-prosenttinen Porter ei ole tyylipuhdas portteri, vaan oikeammin stout, mutta kuka siitä piittaa?
Maan pienpanimoitten eliittiin kuuluva Porin Beer Hunter osaa myös tämän peribrittiläisen mustan suklaan, portterin teon. Itse asiassa Beer Hunterin Talviportteri (6 %) taitaa olla oikeaoppisempi kuin maineikkaampi koffilainen. Väriltään porilainen portteri on liki musta. Vaahto on suklaan väristä ja kohtalaisen säilyvää. Tuoksu on makean maltainen, melko palanut ja hedelmäinen. Suklaata ja espressoa ei ole vaikea tunnistaa. Humalan puraisu on rehti ja rivakka, mutta Tuhkasen Mika on onnistunut rakentamaan kokonaisuuden niin, että kaikki on balanssissa katkeruus ei kuivaa suuta eikä jää suuta kirveltämään, vaikka jälkimaku on pitkä. Kyllä tämä on hyvä portteri, klassisesti oiva kaveri ostereille, tukevalle lihapadalle ja tummalle suklaalle.
Rekolan Panimo Talven Tähti
Fiskarsissa toimiva Rekolan Panimo on laittanut talven tuiverrusta torjumaan kahden DSC_1852kerroksen olutta. Alkon vahvuinen Talven Tähti päätyi joulukalnteriin, tässä maistamme, mitä on oluitaan 4,3-prosenttinen keskarivaihtoehto. Se on rungoltaan sen verran heiveröinen, että alkaa pohdiskella, onko panimolla tehty kahta eri olutta vai onko tämä jostain vahvemmasta erästä sopivasti laimennettu. Asiaan voi palata, kun vahvemman version maisteluun päästään. Maku on kuin joulupiparileipomossa: roimalla kädellä on roiskittu neilikkaa, kardemummaa, tähtianista ja kanelia. Tämä tunkee kohtuullisen, beessin vaahdon läpi nenään jo ensi nuuhkaisulla. Maussa nämä joulumausteet toistuvat ja mukaan hiipii häivä havuakin; humalaa on vain näykkäyksen verran. Olutta suussa makustellessa mielessä pomppivat kardemummaiset pullat ja mausteinen glögi.  Harmi vain, että tässä miedossa oluessa maut tulevat kuin hyökkäämällä, kun hento runko ja matala alkoholi eivät pysty kokonaisuutta tasapainottamaan. Mitä jos sen lämmittäisi ja lisäisi lorauksen jaloviinaa? Ohessa maistuuvat parhaiten pipari ja suklaanamuset. Ruokapöytään oluella ei ole asiaa.
Olutpaja Jouluolut
DSC_1852Pälkäneläinen Olutpaja tekee varsin laadukkaita oluita ja kausioluita sillä on jaossa nyt kaksikin, Jouluoluen lisäksi Talviolut, joka sekin ehkä ehtii maisteluun ennen joulua. Jouluolut poikkeaa hauskasti jouluoluitten yleislinjasta. Joulumausteita ei ole yhtään, ei myöskään palanutta tummuutta tai raskasta maltaisuutta. Tämä meripihkan punerva amber ale -tyylinen pintahiivaolut antaa kauniin vaahdon, joka laskiessaan jättää vähän risaista pitsiä. Tuoksu on jännän raikas, yrttinen, hieman ehkä havuinen ja greippiin vivahtavan kirpeä. Katkerot ovat kohtuullisia ja selvästi Amerikkaan päin kuten etikettikin lupaa. Runko on yllättävänkin kestävä ja taipuisa siihen nähden, että prosentteja on vain 4,2. Hyvinkin voi tämän joulupöytään nostaa, ainakin sen alkupäähän suolaisten ja etikkaisten kalojen seuraan. Sitruksisten aromihumaloitten temmellys sen sijaan saattaa haastaa riitaa siirappisten laatikoitten ja sinappisen kinkun kanssa. Saunan pukuhuoneessa olut on varmasti tervetullut vieras.

Edellinen artikkeli: « Joulukalenterin 14. päivä: Brewer's Winter Special
Seuraava artikkeli: Live! Kala! Livekala elää! »

Lukijan vuorovaikutus

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Viimeisimmät artikkelit

  • Cataplanan jäljillä Algarvessa
  • Nestemäinen salaatti
  • ”Siinä on ajuruohoa mausteena”
  • Kotkan posso ei ole possu
  • Luutnantti Lindströmin punajuuripihvi

Avainsanat

Alsace anis Ateneum Beer Hunter bock flammekueche Georgia helles Hyvä Tuomas IPA jouluolut julbock juusto kaali kaalikääryle kala karitsanmaksa khinkali kinkku Laitilan Wirvoitusjuomatehdas lammas Lapin Kulta Lervig Lidl Liedon lihakauppa lipeäkala livekala maito makkara maksa Malmgård Mami olut Olutpaja Olvi pale ale peruna Rekolan Panimo siika sika silakka Sinebrychoff Stadin Panimo talviolut Vakka-Suomen Panimo

Viimeisimmät kommentit

  • Amy: Porkkana on kelpo porkkana
  • Markus Loisa: Haggis, tuo skottien lahja outoja ruokia pelkäävälle
  • markku: Kansallinen silakkalaatikko
  • Raimo Handolin: Kansallinen silakkalaatikko
  • MAKKARA – TUO MUOTTIIN TEHTY ELINTARVIKE – Molekyyligastronomia: Makkarassa on kaksi päätä

Arkistot

  • tammikuu 2025
  • elokuu 2024
  • heinäkuu 2024
  • helmikuu 2024
  • tammikuu 2024
  • joulukuu 2023
  • marraskuu 2023
  • elokuu 2023
  • toukokuu 2023
  • heinäkuu 2022
  • huhtikuu 2022
  • heinäkuu 2021
  • kesäkuu 2021
  • toukokuu 2021
  • huhtikuu 2021
  • maaliskuu 2021
  • helmikuu 2021
  • marraskuu 2020
  • lokakuu 2020
  • syyskuu 2020
  • elokuu 2020
  • kesäkuu 2020
  • toukokuu 2020
  • huhtikuu 2020
  • maaliskuu 2020
  • helmikuu 2020
  • tammikuu 2020
  • joulukuu 2019
  • marraskuu 2019
  • lokakuu 2019
  • elokuu 2019
  • heinäkuu 2019
  • kesäkuu 2019
  • toukokuu 2019
  • huhtikuu 2019
  • maaliskuu 2019
  • helmikuu 2019
  • lokakuu 2018
  • elokuu 2018
  • huhtikuu 2018
  • maaliskuu 2018
  • tammikuu 2018
  • joulukuu 2017
  • marraskuu 2017
  • lokakuu 2017
  • syyskuu 2017
  • toukokuu 2017
  • maaliskuu 2017
  • joulukuu 2016
  • marraskuu 2016
  • lokakuu 2016
  • syyskuu 2016
  • heinäkuu 2016
  • kesäkuu 2016
  • toukokuu 2016
  • huhtikuu 2016
  • maaliskuu 2016
  • helmikuu 2016
  • tammikuu 2016
  • joulukuu 2015
  • marraskuu 2015

Kategoriat

  • Alkuruoka
  • Arvostelut
  • Juomat
  • Juomat A-Ö
  • Kala
  • Kasvista
  • Kirjat
  • Leikelautanen
  • Liha
  • Makiat
  • Makkara
  • Makkara
  • Markku
  • Matkalla
  • Olut
  • Peruna
  • Reseptit
  • Ruokakaupat
  • Ruokapuhetta
  • Ruokasanakirja
  • Sika
  • Sillisalaatti
  • Syötävä taide
  • Syöttölät
  • Väkevät
  • Viinit
  • Ykköset
  • Yleinen
  • Yleiset

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Copyright © 2025 · Nakit ja Muusa