• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Hyppää alatunnisteeseen

Nakit ja Muusa

  • Reseptit
  • Ruokapuhetta
  • Arvostelut

Messuja ja Kirja à la Cartea

9.10.2018 Kirjoittanut markku Kommentoi

Tämän vuoden ensimmäinen joulu on ohi ja nyt varrotaan sitä toista eli joulupuk…eiku Kiesuksen syntymäjuhlaa. Tämä ensimmäinen oli Turun Kirja- ja Ruokamessut, molemmat maan ensimmäisiä, esikuvia Helsingin vastaaville. Kirjamessut toki ovat nyt Helsingissä isommat, mutta samalla  enempi business-henkisemmät. Turussa messutaan kotoisasti, tunteella. Ruokamessuissa Turku nokittaa Hesan ennen kaikkea laadulla. Molempiin on jollain tapaa henkilökohtainen suhde. Kirjamessuista vaikutuin käytyäni 70- ja 80-luvuilla muutaman kerran Frankfurtin kirjamessuilla, ja 80-luvulla jonkun kerran aiheesta poleemisesti kirjoitinkin. Kun messut sitten 90 aloitti, iloni oli iso enkä kertaakaan ole messuilta poissa ollut. Ruokamessuilla olen toimikunnassa saanut istua, Vahteran Antin ja Wahlmanin Akin kanssa, ainoina alusta asti.
Näitä molempia messuja yhdistää hienosti messujen yhteinen palkinto Kirja à la Carte, jota olen saanut olla ideoimassa ja voittajaa valitsemassa palkintoraadissa. Palkinto annetaan fktiiviselle teokselle, joka on ilmestynyt messujen välisenä aikana (1.9.-30.8) ja käsittelee ruokaa kirjan sisällön tärkeänä osana, parhaimmillaan kantavana juonena. Hienosti siinä molempien messujen päämäärät limittyvät.

Donna Leon palkittavana 2016.

Ensimmäinen palkinto meni 2016 Donna Leonille, jonka dekkarien ystävät taatusti tuntevat Guido Brunetti -kertomuksista. Muistan miten valinta oli äärimmäisen helppo, onhan Donna erityisen tunnettu kirjojen juoneen taitavasti lomittuvista ruokakulttuurin runsaista juonteista, ja sitä paitsi Donna itse sattui vierailemaan juuri silloin messuilla.
Viime vuonna palkinnon sai Japanin kulttuurin tuntija Heikki Valkama, jonka esikoisdekkari Pallokala on ruokaromaani parasta lajia. Päähenkilö on huippukokki ja tarina luovii rikkaasti japanilaisen kulttuurin parissa. Ja mikä parasta, tai tietenkin pahinta, murha-ase on ruoka, kuuluisa pallokala, fugu, jonka myrkky on sekä taitavissa että taitamattomissa käsissä tappavaa.

Palkittuja 2017. Heikki Valkaman ohella kunniamaininnan sai Susanna Välimäki Syötävistä sävelistä.

Nyt voittajaksi löytyi oikeastaan aika helposti Eppu Nuotio, vaikka luettavaksi tarjoutui reilut puoli tusinaa ruokaa sivuavaa romaaniuutuutta.  Raati perusteli palkintoa seuraavasti:
”Kolmannen Kirja à la Carte -palkinnon saajaksi on valittu kirjailija Eppu Nuotio ja hänen tuorein kirjansa Anopinhammas. Kirja on toinen osa Nuotion viime vuonna Myrkkykeiso-kirjalla aloittamasta sarjasta, jossa päähenkilönä on liki kuusikymppinen leskirouva Ellen Lähde. Kirjat kuuluvat dekkarien genreen, joskin perinteisistä lajin kirjoista ne poikkeavat melkoisesti. Hieman kärjistäen voi sanoa, että siinä, missä perinteinen dekkarisankari on viinaan tai Kukko-olueen menevä mies, Ellen on puutarhaa intohimoisesti harrastava reipas ja aktiivinen martta, joka ratkoo pulmatilanteita kokkaamalla karjalanpaistia tai leipomalla pullaa.

Virallinen pönötyskuva- Epun ympärillä Reetta Kettunen ja M. Haapio.

Nuotion tapa kertoa tarinaa on enemmän kuin Pohjanlahden verran etäällä muodikkaasta nordic noirista. Kirjat ovat kuin hyvintehtyä maitokahvia. Lämminhenkisiä, mutta sen verran tummaa paahtoa, että juonen koukkuja riittää. Verta ja suolenpätkiä ei siihen tarvita. Marttamaista uteliaisuutta kylläkin, milteipä lusikan pistämistä joka soppaan, kuten yksi kirjan henkilöistä määrittelee.
Kirja à la Carte -ansioita Anopinhampaalla on kosolti. Sen kokkauskuvauksilla edes jonkinmoiset perustaidot hallitseva saa aikaan ainakin lammaslihapullia, kalasoppaa, siskonmakkarasoppaa, karjalanpaistia ja perunamunakasta. Kaikki hyvin pieteetillä ja ”oikeaoppisesti” kirjoitettua perinteen kartoitusta. Marttailtaan Ellen valmistaa punajuuripiiraita, lanttukukkoa, vuohenjuusto-fenkolipiirasta, punakaalisalaattia ja unelmatorttua; raaka-ainelista on luonnollisesti pitkä ja tarkka. Kaiken kruunuksi Ellen ilmoittautuu Turun Kauppahallin suureksi ihailijaksi, mikä jo sinänsä olisi ruokakirjapalkinnon arvoinen manifestaatio.”
 

Edellinen artikkeli: « Nipotusta Ipoista – Neipa pelastaa
Seuraava artikkeli: Paska kattaus »

Lukijan vuorovaikutus

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Viimeisimmät artikkelit

  • Muokataan historiaa: Mitä sanoi Kivi neitsytperunasta?
  • Cataplanan jäljillä Algarvessa
  • Nestemäinen salaatti
  • ”Siinä on ajuruohoa mausteena”
  • Kotkan posso ei ole possu

Avainsanat

Alsace anis Ateneum Beer Hunter bock flammekueche Georgia helles Hyvä Tuomas IPA jouluolut julbock juusto kaali kaalikääryle kala karitsanmaksa khinkali kinkku Laitilan Wirvoitusjuomatehdas lammas Lapin Kulta Lervig Lidl Liedon lihakauppa lipeäkala livekala maito makkara maksa Malmgård Mami olut Olutpaja Olvi pale ale peruna Rekolan Panimo siika sika silakka Sinebrychoff Stadin Panimo talviolut Vakka-Suomen Panimo

Viimeisimmät kommentit

  • Amy: Porkkana on kelpo porkkana
  • Markus Loisa: Haggis, tuo skottien lahja outoja ruokia pelkäävälle
  • markku: Kansallinen silakkalaatikko
  • Raimo Handolin: Kansallinen silakkalaatikko
  • MAKKARA – TUO MUOTTIIN TEHTY ELINTARVIKE – Molekyyligastronomia: Makkarassa on kaksi päätä

Arkistot

  • kesäkuu 2025
  • tammikuu 2025
  • elokuu 2024
  • heinäkuu 2024
  • helmikuu 2024
  • tammikuu 2024
  • joulukuu 2023
  • marraskuu 2023
  • elokuu 2023
  • toukokuu 2023
  • heinäkuu 2022
  • huhtikuu 2022
  • heinäkuu 2021
  • kesäkuu 2021
  • toukokuu 2021
  • huhtikuu 2021
  • maaliskuu 2021
  • helmikuu 2021
  • marraskuu 2020
  • lokakuu 2020
  • syyskuu 2020
  • elokuu 2020
  • kesäkuu 2020
  • toukokuu 2020
  • huhtikuu 2020
  • maaliskuu 2020
  • helmikuu 2020
  • tammikuu 2020
  • joulukuu 2019
  • marraskuu 2019
  • lokakuu 2019
  • elokuu 2019
  • heinäkuu 2019
  • kesäkuu 2019
  • toukokuu 2019
  • huhtikuu 2019
  • maaliskuu 2019
  • helmikuu 2019
  • lokakuu 2018
  • elokuu 2018
  • huhtikuu 2018
  • maaliskuu 2018
  • tammikuu 2018
  • joulukuu 2017
  • marraskuu 2017
  • lokakuu 2017
  • syyskuu 2017
  • toukokuu 2017
  • maaliskuu 2017
  • joulukuu 2016
  • marraskuu 2016
  • lokakuu 2016
  • syyskuu 2016
  • heinäkuu 2016
  • kesäkuu 2016
  • toukokuu 2016
  • huhtikuu 2016
  • maaliskuu 2016
  • helmikuu 2016
  • tammikuu 2016
  • joulukuu 2015
  • marraskuu 2015

Kategoriat

  • Alkuruoka
  • Arvostelut
  • Juomat
  • Juomat A-Ö
  • Kala
  • Kasvista
  • Kirjat
  • Leikelautanen
  • Liha
  • Makiat
  • Makkara
  • Makkara
  • Markku
  • Matkalla
  • Olut
  • Peruna
  • Reseptit
  • Ruokakaupat
  • Ruokapuhetta
  • Ruokasanakirja
  • Sika
  • Sillisalaatti
  • Syötävä taide
  • Syöttölät
  • Väkevät
  • Viinit
  • Ykköset
  • Yleinen
  • Yleiset

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Copyright © 2025 · Nakit ja Muusa