• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Hyppää alatunnisteeseen

Nakit ja Muusa

  • Reseptit
  • Ruokapuhetta
  • Arvostelut

Joulukalenterin 6. päivä: Mönckshof

7.12.2015 Kirjoittanut markku Kommentoi

Itsenäisyyspäivä ehti Linnan juhlien jatkoille asti ennen kuin kalenterin kuudes luukku aukesi. Sieltä tuli kovasti saman näköinen posliinikorkkinen pullo kuin edellisenä päivänä. Eikä ihme, kyse on samasta panimokonsernista, Kulmbacher Brauereista. Tämä olut kulkee Mönchshof-nimen alla ja sen historia on aika lailla erilainen kuin Kapuzinerilla. Siinä missä Kapuziner on melko äsken ilmasta napattu nimi uutuustuotteelle, Mönchshofilla on ihan oikea historia.
Mönchshofin panimolla on tietyllä tapaa luostarijuuret, sillä se toimii edelleen samalla paikalla, missä aiemmin oli oikea ”munkinpiha” ja luostarin rakennukset. Ensimmäiset yksityiset panimohankkeet tällä alueella ajoittuvat aivan 1800-luvun alkuun. Varsinainen möncsMönchshof-Brauerei perusttiin 1884. Jo sitä ennen, vuonna 1846 oli Johann Reichel -niminen herra kumppaneineen perustanut kilpailevan Reichelbräun. Satakunta vuotta myöhemmin kävi niinkuin näinä aikoina monessa asiassa on ollut tapana käydä: Reichelbräu kasvoi muita isommaksi ja kaappasi muut panimot yksi toisensa jälkeen, Mönchsofin 1984. Vuonna 1996 ne kaikki niputettiin Kulmbacher Brauereiksi. Mönchshof tosin edelleen toimii vanhalla paikalla omana yksikkönään ja sillä on oma tuotesalkkunsa.
Mönchshofin Weihnachts Bier on vaalea pohjahiivaolut, aika tyypillinen eteläsaksalainen helles, eli vaalea lagerolut. Etelän katoliset germaanit eivät tykkää pohjoisen protestanttien karvaiksi humaloiduista pilseistä, vaan tällaisista maltaanmakeista, suuntäysistä, mutta silti keveistä nautinto-oluista. Olut on raikas, puhtaan makuinen ja sekä tuoksussa että maussa on runsasta viljaisuutta; hörppy olutta on kuin päänsä jyväsäkkiin työntäisi. Oiva joulun yleisolut niin saunaan kuin aattoaterialle alkukaloista kinkkuun ja laatikoihin. Oluen hyvä runko kestää huojahtelematta joulupöydän makumyrskyn tiukimmatkin tuiverrukset.

Edellinen artikkeli: « Joulukalenterin 5. päivä: Kapuziner
Seuraava artikkeli: Joulukalenterin 7. päivä: Koff »

Lukijan vuorovaikutus

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Viimeisimmät artikkelit

  • Muokataan historiaa: Mitä sanoi Kivi neitsytperunasta?
  • Cataplanan jäljillä Algarvessa
  • Nestemäinen salaatti
  • ”Siinä on ajuruohoa mausteena”
  • Kotkan posso ei ole possu

Avainsanat

Alsace anis Ateneum Beer Hunter bock flammekueche Georgia helles Hyvä Tuomas IPA jouluolut julbock juusto kaali kaalikääryle kala karitsanmaksa khinkali kinkku Laitilan Wirvoitusjuomatehdas lammas Lapin Kulta Lervig Lidl Liedon lihakauppa lipeäkala livekala maito makkara maksa Malmgård Mami olut Olutpaja Olvi pale ale peruna Rekolan Panimo siika sika silakka Sinebrychoff Stadin Panimo talviolut Vakka-Suomen Panimo

Viimeisimmät kommentit

  • Amy: Porkkana on kelpo porkkana
  • Markus Loisa: Haggis, tuo skottien lahja outoja ruokia pelkäävälle
  • markku: Kansallinen silakkalaatikko
  • Raimo Handolin: Kansallinen silakkalaatikko
  • MAKKARA – TUO MUOTTIIN TEHTY ELINTARVIKE – Molekyyligastronomia: Makkarassa on kaksi päätä

Arkistot

  • kesäkuu 2025
  • tammikuu 2025
  • elokuu 2024
  • heinäkuu 2024
  • helmikuu 2024
  • tammikuu 2024
  • joulukuu 2023
  • marraskuu 2023
  • elokuu 2023
  • toukokuu 2023
  • heinäkuu 2022
  • huhtikuu 2022
  • heinäkuu 2021
  • kesäkuu 2021
  • toukokuu 2021
  • huhtikuu 2021
  • maaliskuu 2021
  • helmikuu 2021
  • marraskuu 2020
  • lokakuu 2020
  • syyskuu 2020
  • elokuu 2020
  • kesäkuu 2020
  • toukokuu 2020
  • huhtikuu 2020
  • maaliskuu 2020
  • helmikuu 2020
  • tammikuu 2020
  • joulukuu 2019
  • marraskuu 2019
  • lokakuu 2019
  • elokuu 2019
  • heinäkuu 2019
  • kesäkuu 2019
  • toukokuu 2019
  • huhtikuu 2019
  • maaliskuu 2019
  • helmikuu 2019
  • lokakuu 2018
  • elokuu 2018
  • huhtikuu 2018
  • maaliskuu 2018
  • tammikuu 2018
  • joulukuu 2017
  • marraskuu 2017
  • lokakuu 2017
  • syyskuu 2017
  • toukokuu 2017
  • maaliskuu 2017
  • joulukuu 2016
  • marraskuu 2016
  • lokakuu 2016
  • syyskuu 2016
  • heinäkuu 2016
  • kesäkuu 2016
  • toukokuu 2016
  • huhtikuu 2016
  • maaliskuu 2016
  • helmikuu 2016
  • tammikuu 2016
  • joulukuu 2015
  • marraskuu 2015

Kategoriat

  • Alkuruoka
  • Arvostelut
  • Juomat
  • Juomat A-Ö
  • Kala
  • Kasvista
  • Kirjat
  • Leikelautanen
  • Liha
  • Makiat
  • Makkara
  • Makkara
  • Markku
  • Matkalla
  • Olut
  • Peruna
  • Reseptit
  • Ruokakaupat
  • Ruokapuhetta
  • Ruokasanakirja
  • Sika
  • Sillisalaatti
  • Syötävä taide
  • Syöttölät
  • Väkevät
  • Viinit
  • Ykköset
  • Yleinen
  • Yleiset

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Copyright © 2025 · Nakit ja Muusa