• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Hyppää alatunnisteeseen

Nakit ja Muusa

  • Reseptit
  • Ruokapuhetta
  • Arvostelut

Joulukalenterin 5. päivä: Kapuziner

7.12.2015 Kirjoittanut markku Kommentoi

Joulukalenterin viides luukku tarjoili kalenterin ainoaa vehnäolutta. Kyseessä on Baijerin vankan olutkaupungin Kulmbachin tuote Kapuziner Winter Weiss, joka on ollut Alkon jouluolutvalikoimassa jo monesti ennenkin. Sen valmistaja on eteläisen Saksan suuriin panimoihin kuuluva Kulmbacher Brauerei -konserni, johon useimmat seudun panimot kuuluvat. Panimon tunnetuin olut lienee EKU 28, joka jossain vaiheessa piti hallussaan maailman vahvimman oluen titteliä.
Kapuziner-oluen nimi viittaa kapusiinimunkkeihin, veljestöön, joka 1525 erkaantui fransiskaaneista omaksi sääntökunnakseen (Ordo Fratrum Minorum Capuccinorum). Kapusiinien asu on ruskea kaapu, jonka väristä on saatu nimi saman väriselle italialaiselle productkahvityypille, cappuccinolle. Myös Kulmbachissa oli 1349 perustettu kapusiiniluostari, jonka munkit tunnettiin menneinä aikoina laadukkaan oluen tekijöinä. Nykyinen Kapuziner-olut ei kuitenkaan ole munkkioluen suora perillinen. Tämä olut otettiin Kulmbach Brauerein tuotantoon vasta 1980-luvun lopulla, kun vehnäoluen suosio alkoi nousta. Nimi ja etiketin oluesta iloitseva munkki napattiin historiasta; munkkikunnan kanssa oluella ei ole mitään tekemistä eikä olutta juomalla tue luostarin taloutta.
Olut on venhnäoluelle tyypillisesti runsaasti vaahtoava ja suodattamattomana varsin samea. Tuoksu on hieman hapan, sahtimainen ja venhäoluille tunnusomainen banaanisuus löytyy nenään helposti. Makukin on aika keskiverto vehnäoluen, pikkuisen kirpeä, niukasti humaloitu ja kevyesti juotava, jos kohta jokin sivumaun häivä otsaa rypistyttääkin. Joulupöydässä sille voisi löytyä sopiva paikka aterian alkupään kyydittäjänä. Pöydän kalavalikoimalle oluen happamuus käy hyvin ja leikkelee joutuisasti myös lohen rasvaisuutta. Sopiva virkiste useimpiin paikkoihin, joissa hapokas valkoviinikin  löytää itselleen samanhenkistä seuraa.

Edellinen artikkeli: « Joulukalenterin 4. päivä: Ayinger
Seuraava artikkeli: Joulukalenterin 6. päivä: Mönckshof »

Lukijan vuorovaikutus

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Viimeisimmät artikkelit

  • Cataplanan jäljillä Algarvessa
  • Nestemäinen salaatti
  • ”Siinä on ajuruohoa mausteena”
  • Kotkan posso ei ole possu
  • Luutnantti Lindströmin punajuuripihvi

Avainsanat

Alsace anis Ateneum Beer Hunter bock flammekueche Georgia helles Hyvä Tuomas IPA jouluolut julbock juusto kaali kaalikääryle kala karitsanmaksa khinkali kinkku Laitilan Wirvoitusjuomatehdas lammas Lapin Kulta Lervig Lidl Liedon lihakauppa lipeäkala livekala maito makkara maksa Malmgård Mami olut Olutpaja Olvi pale ale peruna Rekolan Panimo siika sika silakka Sinebrychoff Stadin Panimo talviolut Vakka-Suomen Panimo

Viimeisimmät kommentit

  • Amy: Porkkana on kelpo porkkana
  • Markus Loisa: Haggis, tuo skottien lahja outoja ruokia pelkäävälle
  • markku: Kansallinen silakkalaatikko
  • Raimo Handolin: Kansallinen silakkalaatikko
  • MAKKARA – TUO MUOTTIIN TEHTY ELINTARVIKE – Molekyyligastronomia: Makkarassa on kaksi päätä

Arkistot

  • tammikuu 2025
  • elokuu 2024
  • heinäkuu 2024
  • helmikuu 2024
  • tammikuu 2024
  • joulukuu 2023
  • marraskuu 2023
  • elokuu 2023
  • toukokuu 2023
  • heinäkuu 2022
  • huhtikuu 2022
  • heinäkuu 2021
  • kesäkuu 2021
  • toukokuu 2021
  • huhtikuu 2021
  • maaliskuu 2021
  • helmikuu 2021
  • marraskuu 2020
  • lokakuu 2020
  • syyskuu 2020
  • elokuu 2020
  • kesäkuu 2020
  • toukokuu 2020
  • huhtikuu 2020
  • maaliskuu 2020
  • helmikuu 2020
  • tammikuu 2020
  • joulukuu 2019
  • marraskuu 2019
  • lokakuu 2019
  • elokuu 2019
  • heinäkuu 2019
  • kesäkuu 2019
  • toukokuu 2019
  • huhtikuu 2019
  • maaliskuu 2019
  • helmikuu 2019
  • lokakuu 2018
  • elokuu 2018
  • huhtikuu 2018
  • maaliskuu 2018
  • tammikuu 2018
  • joulukuu 2017
  • marraskuu 2017
  • lokakuu 2017
  • syyskuu 2017
  • toukokuu 2017
  • maaliskuu 2017
  • joulukuu 2016
  • marraskuu 2016
  • lokakuu 2016
  • syyskuu 2016
  • heinäkuu 2016
  • kesäkuu 2016
  • toukokuu 2016
  • huhtikuu 2016
  • maaliskuu 2016
  • helmikuu 2016
  • tammikuu 2016
  • joulukuu 2015
  • marraskuu 2015

Kategoriat

  • Alkuruoka
  • Arvostelut
  • Juomat
  • Juomat A-Ö
  • Kala
  • Kasvista
  • Kirjat
  • Leikelautanen
  • Liha
  • Makiat
  • Makkara
  • Makkara
  • Markku
  • Matkalla
  • Olut
  • Peruna
  • Reseptit
  • Ruokakaupat
  • Ruokapuhetta
  • Ruokasanakirja
  • Sika
  • Sillisalaatti
  • Syötävä taide
  • Syöttölät
  • Väkevät
  • Viinit
  • Ykköset
  • Yleinen
  • Yleiset

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Copyright © 2025 · Nakit ja Muusa