• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Hyppää alatunnisteeseen

Nakit ja Muusa

  • Reseptit
  • Ruokapuhetta
  • Arvostelut

Turun pale alesta tuli Kakolan Kalpea

9.3.2016 Kirjoittanut markku Kommentoi

DSC_2480Tiistaina kanseerattiin Turun Uusi Apteekki -pubissa Lounaisen Suomen oluttoimijoitten yhteistyön hedelmä, kirpeän virkistävä paikallisolut. Olut on Panimoravintola Koulun olutmestarin Teija Tuovinen-Laihon ja Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan panimomestarin Juha Kylä-Kailan yhteistyötä ja sen suuntaviivat antoi kirjailija Reijo Mäki: vaaleaa, helposti juotavaa, virkistävää. Näillä eväillä syntyi harkiten humaloitu pale ale, johon prosentteja siunaantui tasan viisi. Nimen sille antoi Mäki: Kakolan Kalpea.

Näin Mäki runoili nimen taustaksi:
 ”Lukuisat ovat ne pahat pojat – nämä Kaket, Jaket, Ralet ja Palet – jotka ovat kököttäneet Kakolanmäen pimeässä kivilinnassa. Unelmoiden naama harmaana ja suu kuivana kolmesta asiasta: auringosta, vapaudesta – ja tietysti oluesta. Enää ei Kakolan kallioilla istuta seuraamassa kalenterin lehtien kellastumista ja tiilen vanhenemista. Mutta oluen jano ei ole tästä maailmasta mihinkään kadonnut. Nyt kaikilla kelpo ihmisillä on mahdollisuus nauttia sellaisista olusista, joissa on aivan uudenlaista makua sekä luonnetta. Kuten esimerkiksi valikoiduissa anniskelupaikoissa tarjoiltavassa turkulaisesta pale alesta, jonka nimi on ”Kakolan kalpea”. Älä ole venkula! Nauti vapaudestasi! Tilaa Kakolan Kalpea.”
DSC_2484
Olutta pantiin ainakin aluksi vain 1500 litran keitto ja olutta saa paitsi valmistuspaikasta Panimoravintola Koulusta, myös Uudesta Apteekista ja Old Bankista. Oluesta puhutaan kesäoluena, mutta yleinen mielipide julkistustilaisuudessa oli, ettei tämä satsi kesää näe. Sekä Panimoravintola Koulun ravintolapäällikkö Mika Lattu että Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtaja Rami Aarikka ounastelivat, että olut voi jäädä hyvinkin pitkäksi aikaa tuotantoon. Pullotuksestakin joku levottomia puhui
Pitkää ikää uudelle oluelle voikin toivoa, sillä Kakolan Kalpealla on kaikki edellytykset kaapata todella suurikin suosio. Se on humaloitu tämän ajan muodin mukaan, mutta pale alena ei sentään lähellekään mitään hurjapäisiä IPA-sfäärejä. Mukana on raikastuttavaa jenkkihumalaa ja ylimalkaan katkeruus on kukkeaa ja hedelmäistä – tähän sopii hyvin oluthipstereitten muotisana rapsakka. Myöskään prosentilla ei ole lähdetty elämöimään, vaan vahvuus on jätetty seuralliseen viiteen prosenttiin. Toki kesäolut voisi olla vieläkin kevyempi, kuten Laitilan oma, toistaiseksi vain K-kaupoissa myytävä mainio 3,5-prosenttinen pale ale vastaanpanemattomasti todistaa.

Vasemmalta Teija Tuovinen-Laiho, Rami Aarikka, Reijo Mäki, Juha Kylä-Kaila ja Mika Lattu.

Vasemmalta Teija Tuovinen-Laiho, Rami Aarikka, Reijo Mäki, Juha Kylä-Kaila ja Mika Lattu.

Edellinen artikkeli: « Broilerista pekonia – Ruotsissa tietenkin!
Seuraava artikkeli: Kristikansa juo ja on aina juonut »

Lukijan vuorovaikutus

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Viimeisimmät artikkelit

  • Muokataan historiaa: Mitä sanoi Kivi neitsytperunasta?
  • Cataplanan jäljillä Algarvessa
  • Nestemäinen salaatti
  • ”Siinä on ajuruohoa mausteena”
  • Kotkan posso ei ole possu

Avainsanat

Alsace anis Ateneum Beer Hunter bock flammekueche Georgia helles Hyvä Tuomas IPA jouluolut julbock juusto kaali kaalikääryle kala karitsanmaksa khinkali kinkku Laitilan Wirvoitusjuomatehdas lammas Lapin Kulta Lervig Lidl Liedon lihakauppa lipeäkala livekala maito makkara maksa Malmgård Mami olut Olutpaja Olvi pale ale peruna Rekolan Panimo siika sika silakka Sinebrychoff Stadin Panimo talviolut Vakka-Suomen Panimo

Viimeisimmät kommentit

  • Amy: Porkkana on kelpo porkkana
  • Markus Loisa: Haggis, tuo skottien lahja outoja ruokia pelkäävälle
  • markku: Kansallinen silakkalaatikko
  • Raimo Handolin: Kansallinen silakkalaatikko
  • MAKKARA – TUO MUOTTIIN TEHTY ELINTARVIKE – Molekyyligastronomia: Makkarassa on kaksi päätä

Arkistot

  • kesäkuu 2025
  • tammikuu 2025
  • elokuu 2024
  • heinäkuu 2024
  • helmikuu 2024
  • tammikuu 2024
  • joulukuu 2023
  • marraskuu 2023
  • elokuu 2023
  • toukokuu 2023
  • heinäkuu 2022
  • huhtikuu 2022
  • heinäkuu 2021
  • kesäkuu 2021
  • toukokuu 2021
  • huhtikuu 2021
  • maaliskuu 2021
  • helmikuu 2021
  • marraskuu 2020
  • lokakuu 2020
  • syyskuu 2020
  • elokuu 2020
  • kesäkuu 2020
  • toukokuu 2020
  • huhtikuu 2020
  • maaliskuu 2020
  • helmikuu 2020
  • tammikuu 2020
  • joulukuu 2019
  • marraskuu 2019
  • lokakuu 2019
  • elokuu 2019
  • heinäkuu 2019
  • kesäkuu 2019
  • toukokuu 2019
  • huhtikuu 2019
  • maaliskuu 2019
  • helmikuu 2019
  • lokakuu 2018
  • elokuu 2018
  • huhtikuu 2018
  • maaliskuu 2018
  • tammikuu 2018
  • joulukuu 2017
  • marraskuu 2017
  • lokakuu 2017
  • syyskuu 2017
  • toukokuu 2017
  • maaliskuu 2017
  • joulukuu 2016
  • marraskuu 2016
  • lokakuu 2016
  • syyskuu 2016
  • heinäkuu 2016
  • kesäkuu 2016
  • toukokuu 2016
  • huhtikuu 2016
  • maaliskuu 2016
  • helmikuu 2016
  • tammikuu 2016
  • joulukuu 2015
  • marraskuu 2015

Kategoriat

  • Alkuruoka
  • Arvostelut
  • Juomat
  • Juomat A-Ö
  • Kala
  • Kasvista
  • Kirjat
  • Leikelautanen
  • Liha
  • Makiat
  • Makkara
  • Makkara
  • Markku
  • Matkalla
  • Olut
  • Peruna
  • Reseptit
  • Ruokakaupat
  • Ruokapuhetta
  • Ruokasanakirja
  • Sika
  • Sillisalaatti
  • Syötävä taide
  • Syöttölät
  • Väkevät
  • Viinit
  • Ykköset
  • Yleinen
  • Yleiset

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Copyright © 2025 · Nakit ja Muusa