• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Hyppää alatunnisteeseen

Nakit ja Muusa

  • Reseptit
  • Ruokapuhetta
  • Arvostelut

Pekoniolutta Reiheitsgebotin kunniaksi

27.4.2016 Kirjoittanut markku Kommentoi

Huhtikuun 23. päivänä tuli kuluneeksi 500 vuotta Saksan Reinheitsgebotin eli puhtauslain voimaan tulosta. Sen keskeinen määräys on, että oluen valmistukseen saa käyttää vain vettä, ohramaltaita ja humalia. Hiivasta ei tiedetty silloin mitään, mutta se tuli mukaan 1800-luvulla, kunhan Louis Pasteur oli ensin keksinyt sen olemassaolon. Vaikka Saksa ei nykyisin orjallisesti lakia noudatakaan – mm. vehnä sallitaan valmistusaineena – määräyksestä ollaan yhä oluen emämaassa ylpeitä.
Sopivasti Reinheitsgeboten 500-vuotissyntymäpäiväksi uusikaupunkilainen Vakka-Suomen Panimo lanseerasi yhteistyössä HK:n kanssa Pekonioluen.
Sen valmistukseen on käytetty oikeaa HK:n Amerikan pekonia, ei mitään uutteita tai esansseja. Missä muodossa ja millaisia määriä läskipitoista lihaa olueen on mätetty, sitä ei panimon tiedotteissa kerrota. Rasvaa ei prosessissa kuitenkaan olueen kulkeudu. Jonkinlaisen viitteen ainesten suhteesta voi saada kolmen vuoden takaisesta uutisesta, jonka mukaan Kanadassa ottawalainen HogsBack Brewing Company toi markkinoille oman pekonioluensa. Se sai kasteessa nimen Aporkalypse Now Oatmeal Bacon Stout. Siitä panimo paljastaa, että jokaista 780 litran oluterää kohden mäskiin upotetaan 13 kiloa pekonia. Tarkemmin tässäkään artikkelissa ei metodia avata, mutta VASP:n panimomestari Jani Vilpas kertoo jutun lukeneensa ja saaneensa siitä kimmokkeen oman oluen kehittelyyn.Olettaa sopii, että pekoni on ensin paistettu hyvin rapeaksi ja lisätty vierteeseen jauheena, joka on rasvoineen häipynyt oluesta viimeistään suodatuksen yhteydessä. Makunsa pekoni kuitenkin on jättänyt olueen.
Niin, se maku. Siispä maistamaan. Testipullot löytyivät Kupittaan Citymarketista (olutta onkin myynnissä vain CM:issä ja K-Marketeissa ja vain Turun seudulla). Helsingin HBF:ssä olutta myös oli tarjolla ja lienee sitä joissain olueen erikoistuneissa ravintoloissa jatkossakin pääkaupunkiseudulla.
Ottawassa oluesta tuli tumma stout, mutta uusikaupunkilainen olut maistuu ja näyttää olevan lagerien, ehkäpä pilsien heimoa. Kupariin vivahtavaa vaaleaa pohjahiivaolutta. Savun tuoksu ja maku on niin voimakas, ettei se ole lähtöisin yksin savupekonista. Savumallasta on roimasti mukana ja sen käytönhän Vilpas tunnetusti taitaa. Savuisuus toistuu maussa, josta pekonin aromeja saa kyllä hakemalla hakea. Ja kun tietää, että niitä siellä on, ne toki löytää. Jos sokkona maistaisi, voisivat jäädä savuisuuden alle.DSC_1882
Ainakaan minun suuni ei oluen makuun rakastunut. Miltei päinvastoin. Runko jäi sittenkin melko ohueksi, vähän kuin kevytversioksi bambergilaisista. Loppumaku ja jälkituntuma käänsivät savuisuuden suorastaan kitkeräksi (joka on eri asia kuin katkera). No, ehkä olut kesällä grillihuuruissa karrelle karstoittuneitten kabanossien tai kyljysten kera maistuu, mutta jotenkin sekin on hiukan tårta på tårta. Saman tien voisivat HK ja VASP panna pulloon kabanossioluen. Ei tarvitsisi nähdä edes grillaamisen vaivaa ja voisi keskittyä vain kaljoitteluun, kun koko kattaus olisi samassa pullossa.

Edellinen artikkeli: « Kristikansa juo ja on aina juonut
Seuraava artikkeli: Laitilan tölkit opastavat olueen »

Lukijan vuorovaikutus

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Viimeisimmät artikkelit

  • Muokataan historiaa: Mitä sanoi Kivi neitsytperunasta?
  • Cataplanan jäljillä Algarvessa
  • Nestemäinen salaatti
  • ”Siinä on ajuruohoa mausteena”
  • Kotkan posso ei ole possu

Avainsanat

Alsace anis Ateneum Beer Hunter bock flammekueche Georgia helles Hyvä Tuomas IPA jouluolut julbock juusto kaali kaalikääryle kala karitsanmaksa khinkali kinkku Laitilan Wirvoitusjuomatehdas lammas Lapin Kulta Lervig Lidl Liedon lihakauppa lipeäkala livekala maito makkara maksa Malmgård Mami olut Olutpaja Olvi pale ale peruna Rekolan Panimo siika sika silakka Sinebrychoff Stadin Panimo talviolut Vakka-Suomen Panimo

Viimeisimmät kommentit

  • Amy: Porkkana on kelpo porkkana
  • Markus Loisa: Haggis, tuo skottien lahja outoja ruokia pelkäävälle
  • markku: Kansallinen silakkalaatikko
  • Raimo Handolin: Kansallinen silakkalaatikko
  • MAKKARA – TUO MUOTTIIN TEHTY ELINTARVIKE – Molekyyligastronomia: Makkarassa on kaksi päätä

Arkistot

  • kesäkuu 2025
  • tammikuu 2025
  • elokuu 2024
  • heinäkuu 2024
  • helmikuu 2024
  • tammikuu 2024
  • joulukuu 2023
  • marraskuu 2023
  • elokuu 2023
  • toukokuu 2023
  • heinäkuu 2022
  • huhtikuu 2022
  • heinäkuu 2021
  • kesäkuu 2021
  • toukokuu 2021
  • huhtikuu 2021
  • maaliskuu 2021
  • helmikuu 2021
  • marraskuu 2020
  • lokakuu 2020
  • syyskuu 2020
  • elokuu 2020
  • kesäkuu 2020
  • toukokuu 2020
  • huhtikuu 2020
  • maaliskuu 2020
  • helmikuu 2020
  • tammikuu 2020
  • joulukuu 2019
  • marraskuu 2019
  • lokakuu 2019
  • elokuu 2019
  • heinäkuu 2019
  • kesäkuu 2019
  • toukokuu 2019
  • huhtikuu 2019
  • maaliskuu 2019
  • helmikuu 2019
  • lokakuu 2018
  • elokuu 2018
  • huhtikuu 2018
  • maaliskuu 2018
  • tammikuu 2018
  • joulukuu 2017
  • marraskuu 2017
  • lokakuu 2017
  • syyskuu 2017
  • toukokuu 2017
  • maaliskuu 2017
  • joulukuu 2016
  • marraskuu 2016
  • lokakuu 2016
  • syyskuu 2016
  • heinäkuu 2016
  • kesäkuu 2016
  • toukokuu 2016
  • huhtikuu 2016
  • maaliskuu 2016
  • helmikuu 2016
  • tammikuu 2016
  • joulukuu 2015
  • marraskuu 2015

Kategoriat

  • Alkuruoka
  • Arvostelut
  • Juomat
  • Juomat A-Ö
  • Kala
  • Kasvista
  • Kirjat
  • Leikelautanen
  • Liha
  • Makiat
  • Makkara
  • Makkara
  • Markku
  • Matkalla
  • Olut
  • Peruna
  • Reseptit
  • Ruokakaupat
  • Ruokapuhetta
  • Ruokasanakirja
  • Sika
  • Sillisalaatti
  • Syötävä taide
  • Syöttölät
  • Väkevät
  • Viinit
  • Ykköset
  • Yleinen
  • Yleiset

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Copyright © 2025 · Nakit ja Muusa