• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Hyppää alatunnisteeseen

Nakit ja Muusa

  • Reseptit
  • Ruokapuhetta
  • Arvostelut

Laitilasta pale ale -folköliä!

3.12.2015 Kirjoittanut markku Kommentoi

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas lykkäsi markkinoille lystin uutuuden, vain 3,5-prosenttisen Pale Alen. Ihan uusi neronleimaus ei matala-alkoholinen olut ole. Jokunen vuosi sitten porilainen Beer Hunter’s teki mainion Mufloni Single Hop Simcoen, joka on yhtä mieto, mutta silti äärest maukas – voitti jopa Vuoden olut -tittelin. Samoin lagerpuolella on jo muutaman vuoden ollut tarjona Hartwallin Sinisen 3,5-versio. Joku muukin on ja Ruotsissahan näitä II-luokan folkölejä ovat ruokakaupat täynnä.
LaPaUutuusolutta saa ainakin alkuun vain K-ryhmän kaupoista.  Kupittaan Citymarketissa sen hinta pantteineen on 2 euroa. Mutta huom. tölkin koko on vain 0,44 l. Olut on yllättävän sameaa ja tuoksu on raikkaan yrttistä, kuin kesäniittyä nuuskisi. Makua hallisevat jenkkihumalat (EBU 50) hyvällä tavalla kirpeää katkeruutta tuoden, ei IPAmaisesti päällekäyden. Uutuus on raikas, simalta vivahtava janojuoma, joka sinnii oikein hyvin kolmosten kanssa ja istuu mm. kalaisaan ruokapöytään oivasti. Taitava tuote siinä, missä Tuhkasen Mikan Simcoekin, alkoholin alhaisuutta ei edes tule ajatelleeksi.
Wirvoitusjuomatehtaan tiedote kertoo uutuudesta näin: ”Amerikan Yhdysvalloista ja Keski- ja Etelä-Euroopasta tasaisin väliajoin Suomeen rantautuvat olutmaailman trendit puoltavat nyt erilaisten makumaailmojen lisäksi maltillisemman alkoholipitoisuuden tuotteita, joita näkee usein kutsuttavan termillä session-olut. Näidenkään tuotteiden kohdalla suomalainen kuluttaja ei kuitenkaan ole valmis tinkimään siitä kaikkein tärkeimmästä, eli mausta. Tähän vähemmän alkoholia sisältävän, mutta silti erityisen maukkaan oluen tarpeeseen vastatakseen, loi Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Suomen tiettävästi ensimmäisen miedomman alkoholipitoisuuden omaavan Pale Ale -oluen.
Vähän alkoholia sisältävien ja alkoholittomien oluiden suosio ja laatu ovat molemmat kasvaneet Suomessa – voisi sanoa, että osittain jopa käsi kädessä. Näiden oluiden osalta meillä suomalaisilla on kuitenkin vielä paljon matkaa taitettavanamme suhteessa Keski- ja Etelä-Euroopan kanssasisaruksiimme. Siinä missä esimerkiksi espanjalainen tai saksalainen oluen ystävä ei nyrpistä nenäänsä ”normaalia” vähemmän alkoholia sisältävän oluen kohdalla, mieltää suomalainen kuluttaja tällaiset tuotteet monesti miedon makuisiksi kuriositeeteiksi. Tätä asennemaailmaa ja ylipäätään suomalaisten suhtautumista matalamman alkoholipitoisuuden oluihin haluaa Laitilan Wirvoitusjuomatehdas olla osaltaan muuttamassa, ja tämän vuoksi yritys lanseeraakin Suomen markkinoille Pale Ale -tyyppisen oluen, jonka kanssa ei ole maussa pihistelty.
Uutuuden odotetaan kiinnostavan niitä olutihmisiä, jotka haluavat kokeilla uusia ja erilaisia vaihtoehtoja ja etenkin viimeisten trendien mukaisia erikoisempia oluita. Hyvä ja mielellään myös jo olemassa olevista tuotteista jollain lailla poikkeava maku on tietysti näissäkin oluissa tärkein. Laitilan Pale Ale on ennen kaikkea loistavan makuinen ja ajalle ominaiseen tapaan amerikkalaistyyppisesti humaloitu täysmallasolut. Vasta toiseksi siinä on tavallisia maitokauppavahvuisia oluita vähemmän alkoholia. Itse miellän sen todellisten trendinenien valinnaksi!, kommentoi Markkinointipäällikkö Ville Alanko ja jatkaa: Markkinoilta löytyy joitain vähemmän alkoholia sisältäviä oluita, mutta ne ovat tyylilajeiltaan harmillisen lähellä toisiaan. Me halusimme tuoda viimeisimpien tuulien mukaisia makuja myös näihin oluihin, jotta niidenkin ystävät pääsevät nauttimaan vähän erilaisemmista makumaailmoista.
Ensimmäisissä maistoissa runsaasti kehuja saanut Laitilan Pale Ale on session ale -tyyppiseksi olueksi poikkeuksellisen täyteläinen ja tukevasti humaloitu suodattamaton täysmallasolut. Panimopäällikkö Ville Vilen avaa tuotteen makumaailman salaisuuksia seuraavasti: Halusimme mäskäyksestä jäävän vierteeseen paljon käymiskelvottomia sokereita, jotta oluen runko jäisi sopivan tukevaksi. Tässä tavoitteessa onnistuimmekin mielestäni hienosti. Monet ovat kehuen ihmetelleet oluen poikkeuksellista täyteläisyyttä suhteessa sen sisältämän alkoholin määrään. Valmistuksen käytetyt karamellimaltaat ja runsaasti flavoreita tuottava hiiva tuovat Laitilan Pale Alen makuun hedelmäisyyttä ja makeutta. Amerikkalaistyyliin toteutetussa humaloinnissa hallitsee Equinox-humalan trooppisten hedelmien aromi.”
 
 

Edellinen artikkeli: « Flammekueche eli Tarte flambée
Seuraava artikkeli: Joulukalenterin 3. päivä: Rocking Rudolph »

Lukijan vuorovaikutus

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Viimeisimmät artikkelit

  • Muokataan historiaa: Mitä sanoi Kivi neitsytperunasta?
  • Cataplanan jäljillä Algarvessa
  • Nestemäinen salaatti
  • ”Siinä on ajuruohoa mausteena”
  • Kotkan posso ei ole possu

Avainsanat

Alsace anis Ateneum Beer Hunter bock flammekueche Georgia helles Hyvä Tuomas IPA jouluolut julbock juusto kaali kaalikääryle kala karitsanmaksa khinkali kinkku Laitilan Wirvoitusjuomatehdas lammas Lapin Kulta Lervig Lidl Liedon lihakauppa lipeäkala livekala maito makkara maksa Malmgård Mami olut Olutpaja Olvi pale ale peruna Rekolan Panimo siika sika silakka Sinebrychoff Stadin Panimo talviolut Vakka-Suomen Panimo

Viimeisimmät kommentit

  • Amy: Porkkana on kelpo porkkana
  • Markus Loisa: Haggis, tuo skottien lahja outoja ruokia pelkäävälle
  • markku: Kansallinen silakkalaatikko
  • Raimo Handolin: Kansallinen silakkalaatikko
  • MAKKARA – TUO MUOTTIIN TEHTY ELINTARVIKE – Molekyyligastronomia: Makkarassa on kaksi päätä

Arkistot

  • kesäkuu 2025
  • tammikuu 2025
  • elokuu 2024
  • heinäkuu 2024
  • helmikuu 2024
  • tammikuu 2024
  • joulukuu 2023
  • marraskuu 2023
  • elokuu 2023
  • toukokuu 2023
  • heinäkuu 2022
  • huhtikuu 2022
  • heinäkuu 2021
  • kesäkuu 2021
  • toukokuu 2021
  • huhtikuu 2021
  • maaliskuu 2021
  • helmikuu 2021
  • marraskuu 2020
  • lokakuu 2020
  • syyskuu 2020
  • elokuu 2020
  • kesäkuu 2020
  • toukokuu 2020
  • huhtikuu 2020
  • maaliskuu 2020
  • helmikuu 2020
  • tammikuu 2020
  • joulukuu 2019
  • marraskuu 2019
  • lokakuu 2019
  • elokuu 2019
  • heinäkuu 2019
  • kesäkuu 2019
  • toukokuu 2019
  • huhtikuu 2019
  • maaliskuu 2019
  • helmikuu 2019
  • lokakuu 2018
  • elokuu 2018
  • huhtikuu 2018
  • maaliskuu 2018
  • tammikuu 2018
  • joulukuu 2017
  • marraskuu 2017
  • lokakuu 2017
  • syyskuu 2017
  • toukokuu 2017
  • maaliskuu 2017
  • joulukuu 2016
  • marraskuu 2016
  • lokakuu 2016
  • syyskuu 2016
  • heinäkuu 2016
  • kesäkuu 2016
  • toukokuu 2016
  • huhtikuu 2016
  • maaliskuu 2016
  • helmikuu 2016
  • tammikuu 2016
  • joulukuu 2015
  • marraskuu 2015

Kategoriat

  • Alkuruoka
  • Arvostelut
  • Juomat
  • Juomat A-Ö
  • Kala
  • Kasvista
  • Kirjat
  • Leikelautanen
  • Liha
  • Makiat
  • Makkara
  • Makkara
  • Markku
  • Matkalla
  • Olut
  • Peruna
  • Reseptit
  • Ruokakaupat
  • Ruokapuhetta
  • Ruokasanakirja
  • Sika
  • Sillisalaatti
  • Syötävä taide
  • Syöttölät
  • Väkevät
  • Viinit
  • Ykköset
  • Yleinen
  • Yleiset

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Copyright © 2025 · Nakit ja Muusa