Valio on näinä päivinä tuomassa kauppoihin jo vuoden päivät lupaillun uuden Kiehu-maidon. Erikoista siinä on se, että se ei pala pohjaan niin helposti kuin tavallinen maito.
Niksinä on se, että Valion tutkijat ovat onnistuneet poistamaan maidosta pääosan sen sisältämästä herasta. Ja herahan on juuri se, mikä maidon polttaa pohjaan ja alentaa voinkin kuumuudenkestävyyttä – voinhan voi jokainen kotonaan helposti kirkastaa eli juuri poistaa heran.
Uusi maito tulee täsmätarpeeseen juuri joulun alla ja jouluna; silloinhan keitetään paljon maitopohjaisia ruokia kuten riisipuuroa ja lipeäkalan kaipaamaa bechamel-kastiketta. Kumpikin on kokkaajan ikiaikainen haaste: jollet taukoamatta vispaa ja vatkaa, kärähdys on varma. Eikä aina auta vispauskaan, etenkin, jos kattila on vanha ja sen pinnat moneen kertaan hinkattu palojäljistä. Itse teen usein bechamelin vesihauteessa.
Uutisessa on kuitenkin yksi huono puoli. Ja sen mukana se ei saa sijaa ainakaan minun keittiössäni. Pöydässäni ruokailee säännöllisesti laktoosi-intolerantti, joten kaikessa ruoanlaitossa käytän vain Valion Eila-tuotteita – joita Valiolla toki on maailman laajin ja kattavin valikoima. Tämä uusi Kiehu ei ole Eila-tuote, siinä on sen verran laktoosia, että ruoanlaitooni se on kelvoton tuote. Valio ei ole ilmoittanut, tuleeko Kiehun rinnalle myöhemmin myös laktoositon Kiehu-maito, eikä tiedotteista käy ilmi, onko se teknisesti edes mahdollista.
Nina
Hei Markku
Kiva, että Kiehu maitojuoma kiinnostaa. Tuotekehitys laktoosittoman Kiehu maitojuoman osalta on jo käynnissä. Monet jouluherkut toki onnistuvat Eila maitojuomillakin, kunhan muistaa hämmentää ahkerasti.
Terveisin,
Nina Valiolta
Markku Haapio
Kiitos vastauksesta, Nina
Hauska kuulla, että myös laktoositon Kiehu-maitojuoma on tulossa. Muista kertoa minullekin heti, kun siitä on tietoa. Tarve on kova, joulun aikaankin varmaan 4-5 bechamelia tulee tehdyksi, livekalafriikki kun olen. Viimeksi itsenäisyyspäivänä vispasin hiki hatussa Eila-maitojuomaa, mutta silti tuppasi nappaamaan pohjaan.
P.S. Miksi meidän täytyy käyttää pölhöä ”maitojuoma”-sanaa? Joku direktiivikö? Koska maitoa on manipuloitu laktoosi poistamalla? Samasta syystä pitäisi kieltää maidon nimi kaikelta kaupan maidolta. Kaikkeahan on käsitelty, homogenisoitu, pastöroitu ynnä muuta. Johdonmukaisesti kai pitäisi sallia maidon nimi vain sille nesteelle, jota tulee naarasimettäväisen tissistä?