• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Hyppää alatunnisteeseen

Nakit ja Muusa

  • Reseptit
  • Ruokapuhetta
  • Arvostelut

Kaalisoppaa härkäviikoilla

19.1.2016 Kirjoittanut markku Kommentoi

Takana on muutaman viikon raskaan ruoan aika. esijoulu, joulu, jälkijoulu, uusivuosi ja nyt viimeksi ravitsevan ruoan reissu Gdanskiin, jossa nautittiin runsaasti mieliruokaa kaloria ja mielijuomiakin. Vaa’an lukemissa soi mollisointuinen moite. Nyt täytyy laittaa kehiin härkäviikkojen perinneruoka kaalisoppa. Sitä kun syö viikon eikä muuta, johan on synnit sovitettu. Helppo ja halpakin on tuo ruoka.
Vanha länsisuomalainen sanonta nimittää joulun jälkeistä aikaa härkäviikoiksi, ”nyt alkoivat härkäviikot ja reikäleivät”. Variantteina voivat olla selkäviikot ja läpileivät, mutta tarkoitus on sama, kuvata kovan työn ja niukan ruoan aikaa, joka runsaamman joulun jälkeen koitti. Työn kuvaan tällöin kuuluivat erityisesti metsätyöt, joissa vetojuhtina käytettiin härkiä; siitä jakson nimitys. Selkäviikot taas kuvasivat pitkää talven selkää, sitä seitsemän viikon juhlatonta jaksoa, jonka vasta laskiainen katkaisi. Sanonnan reikäleipä taas kertoi yksinkertaisesta ruokavaliosta, joka joulua seurasi: pääravintona järsittiin kovaa varrasleipää, läpileipää. Tämän päivän keventäjäkokki taas suosii kuvaannollista läpileipää, sitä josta laulun mukaan vai reikä jäi leipojan käteen. Säästyy hiilihydraateilta!
Kun sillä pelkällä leivän lävellä ei leipäläpeään kumminkaan tuki, voi muhitella itselleen pitkäkestoisen kaalisopan. Valitaan sopiva määrä kasviksia, pilkotaan ne varsin pieneksi ja laitetaan isoon kattilaan. Lisätään vettä niin, että kasvikset juuri peittyvät, kiehautetaan ja lasketaan lämpö niin, että soppa juuri kuplii. Lisätään fondi, pippuri, kuivatut yrtit ja muuta mausteet sekä annetaan porista tunnin verran, kunnes kasvikset ovat hyvin pehmeitä. Tarkistetaan suola, lisätään mahdolliset lisukkeet ja kiehautetaan. Tätä kannattaa syödä paljon ja usein eikä sitten muuta. Jatketaan niin kauan kuin kantti kestää. Yleensä se kestää 2-3 päivää. Helpotusta voi kantilleen antaa lisäämällä soppaan tölkin tomaattimurskaa tai hiemen rasvatonta jauhelihaa (nautaa, poroa, kanaa) tai rasvatonta kalaa. Myös kuivattu sienirouhe antaa sopalle ulottuvuuksia (lisää se heti alussa).
Näitä tarvitset
1 keskikokoinen kaali
iso purjo
2 varsisellerin vartta tai
nyrkin kokoinen kimpale juuriselleriä
2-3 porkkanaa
3-4 valkosipulinkynttä
(paprikaa, lanttuaa, palsternakkaa yms.)
2-3 rkl kasvis- tai lihafondia
mustapippureita rouhittuna
1 rkl kuivattua salviaa
1 rkl kuivattua oreganoa
sopivasti srirachaa tai chilikastiketta
(rasvatonta lihaa, kanaa, kalaa)
IMG_20160119_152132

Edellinen artikkeli: « Mitä Puola syö?
Seuraava artikkeli: Juustosta löytyy »

Lukijan vuorovaikutus

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Viimeisimmät artikkelit

  • Muokataan historiaa: Mitä sanoi Kivi neitsytperunasta?
  • Cataplanan jäljillä Algarvessa
  • Nestemäinen salaatti
  • ”Siinä on ajuruohoa mausteena”
  • Kotkan posso ei ole possu

Avainsanat

Alsace anis Ateneum Beer Hunter bock flammekueche Georgia helles Hyvä Tuomas IPA jouluolut julbock juusto kaali kaalikääryle kala karitsanmaksa khinkali kinkku Laitilan Wirvoitusjuomatehdas lammas Lapin Kulta Lervig Lidl Liedon lihakauppa lipeäkala livekala maito makkara maksa Malmgård Mami olut Olutpaja Olvi pale ale peruna Rekolan Panimo siika sika silakka Sinebrychoff Stadin Panimo talviolut Vakka-Suomen Panimo

Viimeisimmät kommentit

  • Amy: Porkkana on kelpo porkkana
  • Markus Loisa: Haggis, tuo skottien lahja outoja ruokia pelkäävälle
  • markku: Kansallinen silakkalaatikko
  • Raimo Handolin: Kansallinen silakkalaatikko
  • MAKKARA – TUO MUOTTIIN TEHTY ELINTARVIKE – Molekyyligastronomia: Makkarassa on kaksi päätä

Arkistot

  • kesäkuu 2025
  • tammikuu 2025
  • elokuu 2024
  • heinäkuu 2024
  • helmikuu 2024
  • tammikuu 2024
  • joulukuu 2023
  • marraskuu 2023
  • elokuu 2023
  • toukokuu 2023
  • heinäkuu 2022
  • huhtikuu 2022
  • heinäkuu 2021
  • kesäkuu 2021
  • toukokuu 2021
  • huhtikuu 2021
  • maaliskuu 2021
  • helmikuu 2021
  • marraskuu 2020
  • lokakuu 2020
  • syyskuu 2020
  • elokuu 2020
  • kesäkuu 2020
  • toukokuu 2020
  • huhtikuu 2020
  • maaliskuu 2020
  • helmikuu 2020
  • tammikuu 2020
  • joulukuu 2019
  • marraskuu 2019
  • lokakuu 2019
  • elokuu 2019
  • heinäkuu 2019
  • kesäkuu 2019
  • toukokuu 2019
  • huhtikuu 2019
  • maaliskuu 2019
  • helmikuu 2019
  • lokakuu 2018
  • elokuu 2018
  • huhtikuu 2018
  • maaliskuu 2018
  • tammikuu 2018
  • joulukuu 2017
  • marraskuu 2017
  • lokakuu 2017
  • syyskuu 2017
  • toukokuu 2017
  • maaliskuu 2017
  • joulukuu 2016
  • marraskuu 2016
  • lokakuu 2016
  • syyskuu 2016
  • heinäkuu 2016
  • kesäkuu 2016
  • toukokuu 2016
  • huhtikuu 2016
  • maaliskuu 2016
  • helmikuu 2016
  • tammikuu 2016
  • joulukuu 2015
  • marraskuu 2015

Kategoriat

  • Alkuruoka
  • Arvostelut
  • Juomat
  • Juomat A-Ö
  • Kala
  • Kasvista
  • Kirjat
  • Leikelautanen
  • Liha
  • Makiat
  • Makkara
  • Makkara
  • Markku
  • Matkalla
  • Olut
  • Peruna
  • Reseptit
  • Ruokakaupat
  • Ruokapuhetta
  • Ruokasanakirja
  • Sika
  • Sillisalaatti
  • Syötävä taide
  • Syöttölät
  • Väkevät
  • Viinit
  • Ykköset
  • Yleinen
  • Yleiset

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Copyright © 2025 · Nakit ja Muusa