Juustopalasta jää usein ikävä kannikka, josta ei enää kuunnolla saa siivuja höylätyksi. Toki tähteen voi raastaa jonkin ruoan sekaan tai leipätaikinaan, mutta tässä yksi, vahingossa löytynyt, mutta paljon käytetty kikka. Leikkaa kannikka sormen (kirjoituspöytätyöläisen, ei kivityömiehen!) paksuisiksi puikoiksi. Lado ne harvakseltaan lautaselle ja anna kuivahtaa huoneenlämmössä päivä tai pari.
Kun ne ovat aika kovahkoja palikoita, kuumenna paistinpannu ja paista puikkoihin joka sivulle nätti pinta (älä paista liikaa!). Nosta sivuun ja anna jäähtyä hetki. Siitä vaan suuhun välipalaksi tai vaikkapa kasvisaterian tukimuonaksi. Puikot ovat pinnalta rapsakan rapeita ja sisältä valuvan pehmeitä (ellet ole paistanut liikaa!). Jäähtyneinäkin ne voi syödä, mutta maku ei ole yhtä mehevä. Konsti käy useimpiin koviin, kypsytettyihin juustoihin, edamiin, emmentaliin, goudaan, Turunmaahan ym. Jonkin verran rasvaista juuston pitää olla, kevytjuusto ei meheväidy.
Vastaa