Takana on muutaman viikon raskaan ruoan aika. esijoulu, joulu, jälkijoulu, uusivuosi ja nyt viimeksi ravitsevan ruoan reissu Gdanskiin, jossa nautittiin runsaasti mieliruokaa kaloria ja mielijuomiakin. Vaa’an lukemissa soi mollisointuinen moite. Nyt täytyy laittaa kehiin härkäviikkojen perinneruoka kaalisoppa. Sitä kun syö viikon eikä muuta, johan on synnit sovitettu. Helppo ja halpakin on tuo ruoka.
Vanha länsisuomalainen sanonta nimittää joulun jälkeistä aikaa härkäviikoiksi, ”nyt alkoivat härkäviikot ja reikäleivät”. Variantteina voivat olla selkäviikot ja läpileivät, mutta tarkoitus on sama, kuvata kovan työn ja niukan ruoan aikaa, joka runsaamman joulun jälkeen koitti. Työn kuvaan tällöin kuuluivat erityisesti metsätyöt, joissa vetojuhtina käytettiin härkiä; siitä jakson nimitys. Selkäviikot taas kuvasivat pitkää talven selkää, sitä seitsemän viikon juhlatonta jaksoa, jonka vasta laskiainen katkaisi. Sanonnan reikäleipä taas kertoi yksinkertaisesta ruokavaliosta, joka joulua seurasi: pääravintona järsittiin kovaa varrasleipää, läpileipää. Tämän päivän keventäjäkokki taas suosii kuvaannollista läpileipää, sitä josta laulun mukaan vai reikä jäi leipojan käteen. Säästyy hiilihydraateilta!
Kun sillä pelkällä leivän lävellä ei leipäläpeään kumminkaan tuki, voi muhitella itselleen pitkäkestoisen kaalisopan. Valitaan sopiva määrä kasviksia, pilkotaan ne varsin pieneksi ja laitetaan isoon kattilaan. Lisätään vettä niin, että kasvikset juuri peittyvät, kiehautetaan ja lasketaan lämpö niin, että soppa juuri kuplii. Lisätään fondi, pippuri, kuivatut yrtit ja muuta mausteet sekä annetaan porista tunnin verran, kunnes kasvikset ovat hyvin pehmeitä. Tarkistetaan suola, lisätään mahdolliset lisukkeet ja kiehautetaan. Tätä kannattaa syödä paljon ja usein eikä sitten muuta. Jatketaan niin kauan kuin kantti kestää. Yleensä se kestää 2-3 päivää. Helpotusta voi kantilleen antaa lisäämällä soppaan tölkin tomaattimurskaa tai hiemen rasvatonta jauhelihaa (nautaa, poroa, kanaa) tai rasvatonta kalaa. Myös kuivattu sienirouhe antaa sopalle ulottuvuuksia (lisää se heti alussa).
Näitä tarvitset
1 keskikokoinen kaali
iso purjo
2 varsisellerin vartta tai
nyrkin kokoinen kimpale juuriselleriä
2-3 porkkanaa
3-4 valkosipulinkynttä
(paprikaa, lanttuaa, palsternakkaa yms.)
2-3 rkl kasvis- tai lihafondia
mustapippureita rouhittuna
1 rkl kuivattua salviaa
1 rkl kuivattua oreganoa
sopivasti srirachaa tai chilikastiketta
(rasvatonta lihaa, kanaa, kalaa)
Vastaa