Tiistaina kanseerattiin Turun Uusi Apteekki -pubissa Lounaisen Suomen oluttoimijoitten yhteistyön hedelmä, kirpeän virkistävä paikallisolut. Olut on Panimoravintola Koulun olutmestarin Teija Tuovinen-Laihon ja Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan panimomestarin Juha Kylä-Kailan yhteistyötä ja sen suuntaviivat antoi kirjailija Reijo Mäki: vaaleaa, helposti juotavaa, virkistävää. Näillä eväillä syntyi harkiten humaloitu pale ale, johon prosentteja siunaantui tasan viisi. Nimen sille antoi Mäki: Kakolan Kalpea.
Näin Mäki runoili nimen taustaksi:
”Lukuisat ovat ne pahat pojat – nämä Kaket, Jaket, Ralet ja Palet – jotka ovat kököttäneet Kakolanmäen pimeässä kivilinnassa. Unelmoiden naama harmaana ja suu kuivana kolmesta asiasta: auringosta, vapaudesta – ja tietysti oluesta. Enää ei Kakolan kallioilla istuta seuraamassa kalenterin lehtien kellastumista ja tiilen vanhenemista. Mutta oluen jano ei ole tästä maailmasta mihinkään kadonnut. Nyt kaikilla kelpo ihmisillä on mahdollisuus nauttia sellaisista olusista, joissa on aivan uudenlaista makua sekä luonnetta. Kuten esimerkiksi valikoiduissa anniskelupaikoissa tarjoiltavassa turkulaisesta pale alesta, jonka nimi on ”Kakolan kalpea”. Älä ole venkula! Nauti vapaudestasi! Tilaa Kakolan Kalpea.”
Olutta pantiin ainakin aluksi vain 1500 litran keitto ja olutta saa paitsi valmistuspaikasta Panimoravintola Koulusta, myös Uudesta Apteekista ja Old Bankista. Oluesta puhutaan kesäoluena, mutta yleinen mielipide julkistustilaisuudessa oli, ettei tämä satsi kesää näe. Sekä Panimoravintola Koulun ravintolapäällikkö Mika Lattu että Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtaja Rami Aarikka ounastelivat, että olut voi jäädä hyvinkin pitkäksi aikaa tuotantoon. Pullotuksestakin joku levottomia puhui
Pitkää ikää uudelle oluelle voikin toivoa, sillä Kakolan Kalpealla on kaikki edellytykset kaapata todella suurikin suosio. Se on humaloitu tämän ajan muodin mukaan, mutta pale alena ei sentään lähellekään mitään hurjapäisiä IPA-sfäärejä. Mukana on raikastuttavaa jenkkihumalaa ja ylimalkaan katkeruus on kukkeaa ja hedelmäistä – tähän sopii hyvin oluthipstereitten muotisana rapsakka. Myöskään prosentilla ei ole lähdetty elämöimään, vaan vahvuus on jätetty seuralliseen viiteen prosenttiin. Toki kesäolut voisi olla vieläkin kevyempi, kuten Laitilan oma, toistaiseksi vain K-kaupoissa myytävä mainio 3,5-prosenttinen pale ale vastaanpanemattomasti todistaa.
Vastaa