• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Hyppää alatunnisteeseen

Nakit ja Muusa

  • Reseptit
  • Ruokapuhetta
  • Arvostelut

Perunan antropologia

29.11.2019 Kirjoittanut markku Kommentoi

Taide-lehti 5/2019 on teemanumero taiteen ja ruoan liitosta, siis makupala meille ruokataiteen ystäville. Lehden artikkelit katselevat aihetta monelta kantilta, vaikka monien muitten kanttien valottamista jää vielä kaipaamaankin.  On artikkeli ruoasta ja symboliikasta, on taidetta ruokamainoksiin – ei mitenkään hirveän nokkelasti –  ymppäävä pakina, on Anna Retulaisen ruokapainotteinen haastattelu sekä kirsikkana tai paremminkin pottuna kakun päällä artikkeli Perunan antropologia.

Peruna-artikkeliin tartuin hyvinkin innoissani, onhan peruna ruoka-ajetteluni ehdottomia kulmakiviä. Artkkelin laatija koukkaa aika syvälle filosofiaan ja taiteen teorioihin, ja lähtee siitä, ettei ihminen ole taiteen ainoa objekti, vaan taiteen on annettava ääni myös ihmisen ulkopuolisille, ei-inhimillisille toimijoille. Taiteilijoitten tehtävänä on kuulla herkällä korvalla nämä äänet ja tulkita ne teostensa välityksellä meille muille. Vaativa tehtävä siis.

Tämän molekulaari-antropologiasta lähtevän ajattelun kenttänä ruoka on artikkelin mukaan erityisen kiinnostava. ”Ruokaan linkittyvällä taiteella pääsee käsittelemään teemoja, jotka näyttävät tuotantoketjujen monimutkaisuuden ja ruoan relationaalisuuden, Tällöin ruoka ei ole enää pelkästään kulutettavan objektin asemassa, vaan saa omanlaisensa subjektin aseman”. Sillä tavalla. Tulihan se selväksi, vaikka paljon vaikeita lauseita ja useita hienoja sivistyssanoja piti käyttää.

Tämä kaikenhan me ruokataiteen ystävät olemme aina tienneet. Yritänpä siksi sanoa tuon kaiken ilman molekulaari-antropologiaa ja ruoan relationaalisuutta. Ymmärrän tuon todistelun tarkoittavan sitä, että aika harvoin tauluun laitettu ruoka vain esittää sitä ruokaa. Tai no jaa, ehkä joissain sarjatuotanteisissa stilllebeneissä ehkä. Mutta useimmiten ruoalla ja ruoka-aineilla on teokseen laitettuna jokin muu tarkoitusperä, jolla taitelija viestii katsojalle aatoksiaan. Ruoka on siis tavallaan objektina ja saa äänensä kuuluviin. Katso vaikkapa aempana olevassa Carlstedt-jutun kuvissa olevaa Köksä-maalausta. Siinä ei objektina ole se varjoon jäävä köksä, vaan köksän leikkaama kinkku, johon valo kohdistuu. Mitä se sitten ääntelee, sitää kukin kuunnelkoon itse.

Vincent van Gogh, Perunansyöjät, 1885

Entäs tämä van Goghin loistava Perunansyöjät, jossa talonpoikaisen ryhmän hartain ja keskittynein ilmein nauttima ateria saa sakraalit mittasuhteet, vaikka  aterioinnin subjektina on vain halpa rahvaan ruoka, peruna (huomatkaa tässäkin valon kohdistuminen perunavatiin!). Sosiaalisesti valpas Vincent osasi nämä vastakkainasettelut, tinkimättömästi, mutta ei sitten myynytkään töitään aikana, jolloin valtavirtana olivat ylevämmät ja sulokkaammat aiheet, eivät köyhät ja rumat perunansyöjät.

Neljä vuotta aikaisemmin meidän Helene Schjerfbeckimme maalasi hienon taulun pojasta, joka syöttää pikkusiskoaan. Sitäkin aikalaiskritiikki suomi rumuudesta ja arkisuudesta, mutta semmoista se on taiteilijoilla valtavirtojen ottaessa uutta suuntaa, tässä tapauksessa realismin aamunkoitossa. Muuten, tässä saranavaiheessa Helene ei maalannut tietääkseni (?) perunoita, mutta mainion sipuliasetelman kylläkin (nämä mainitut Schjerfbeckin työt voit katsoa ylempää Ateneum-jutusta). Sen sijaan, jos ajankohtaisssa teemoissa pysytään, tuossa aiemmin käsitelty Birger Carlstedt maalasi eräänlaista maagista reslismia toteuttavan Perunakellarinsa (ks. alempaa ao. jutusta) vuonna 1945, mutta ilman jupinoita. Se oli silloin valtavirtaa.

Edellinen artikkeli: « Kahvila Kultainen Kissa AmosRexissä
Seuraava artikkeli: Ateneum, ruokaa raameissa »

Lukijan vuorovaikutus

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Viimeisimmät artikkelit

  • Muokataan historiaa: Mitä sanoi Kivi neitsytperunasta?
  • Cataplanan jäljillä Algarvessa
  • Nestemäinen salaatti
  • ”Siinä on ajuruohoa mausteena”
  • Kotkan posso ei ole possu

Avainsanat

Alsace anis Ateneum Beer Hunter bock flammekueche Georgia helles Hyvä Tuomas IPA jouluolut julbock juusto kaali kaalikääryle kala karitsanmaksa khinkali kinkku Laitilan Wirvoitusjuomatehdas lammas Lapin Kulta Lervig Lidl Liedon lihakauppa lipeäkala livekala maito makkara maksa Malmgård Mami olut Olutpaja Olvi pale ale peruna Rekolan Panimo siika sika silakka Sinebrychoff Stadin Panimo talviolut Vakka-Suomen Panimo

Viimeisimmät kommentit

  • Amy: Porkkana on kelpo porkkana
  • Markus Loisa: Haggis, tuo skottien lahja outoja ruokia pelkäävälle
  • markku: Kansallinen silakkalaatikko
  • Raimo Handolin: Kansallinen silakkalaatikko
  • MAKKARA – TUO MUOTTIIN TEHTY ELINTARVIKE – Molekyyligastronomia: Makkarassa on kaksi päätä

Arkistot

  • kesäkuu 2025
  • tammikuu 2025
  • elokuu 2024
  • heinäkuu 2024
  • helmikuu 2024
  • tammikuu 2024
  • joulukuu 2023
  • marraskuu 2023
  • elokuu 2023
  • toukokuu 2023
  • heinäkuu 2022
  • huhtikuu 2022
  • heinäkuu 2021
  • kesäkuu 2021
  • toukokuu 2021
  • huhtikuu 2021
  • maaliskuu 2021
  • helmikuu 2021
  • marraskuu 2020
  • lokakuu 2020
  • syyskuu 2020
  • elokuu 2020
  • kesäkuu 2020
  • toukokuu 2020
  • huhtikuu 2020
  • maaliskuu 2020
  • helmikuu 2020
  • tammikuu 2020
  • joulukuu 2019
  • marraskuu 2019
  • lokakuu 2019
  • elokuu 2019
  • heinäkuu 2019
  • kesäkuu 2019
  • toukokuu 2019
  • huhtikuu 2019
  • maaliskuu 2019
  • helmikuu 2019
  • lokakuu 2018
  • elokuu 2018
  • huhtikuu 2018
  • maaliskuu 2018
  • tammikuu 2018
  • joulukuu 2017
  • marraskuu 2017
  • lokakuu 2017
  • syyskuu 2017
  • toukokuu 2017
  • maaliskuu 2017
  • joulukuu 2016
  • marraskuu 2016
  • lokakuu 2016
  • syyskuu 2016
  • heinäkuu 2016
  • kesäkuu 2016
  • toukokuu 2016
  • huhtikuu 2016
  • maaliskuu 2016
  • helmikuu 2016
  • tammikuu 2016
  • joulukuu 2015
  • marraskuu 2015

Kategoriat

  • Alkuruoka
  • Arvostelut
  • Juomat
  • Juomat A-Ö
  • Kala
  • Kasvista
  • Kirjat
  • Leikelautanen
  • Liha
  • Makiat
  • Makkara
  • Makkara
  • Markku
  • Matkalla
  • Olut
  • Peruna
  • Reseptit
  • Ruokakaupat
  • Ruokapuhetta
  • Ruokasanakirja
  • Sika
  • Sillisalaatti
  • Syötävä taide
  • Syöttölät
  • Väkevät
  • Viinit
  • Ykköset
  • Yleinen
  • Yleiset

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Copyright © 2025 · Nakit ja Muusa