• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Hyppää alatunnisteeseen

Nakit ja Muusa

  • Reseptit
  • Ruokapuhetta
  • Arvostelut

Ateneum, ruokaa raameissa

3.12.2019 Kirjoittanut markku Kommentoi

Tulipa tehdyksi Helsingissä näyttelymaraton viime viikolla (vko pop47/19). Ensimmäisenä päivänä Ateneumin Schjerfbeckit ja Ruoveden taiteilijat, sitten Sinebrychoffin Lucas Cranach ja museon vakiot sekä lopuksi vielä HAMin sotavuosien Mielialat. Seuraavana päivänä Hakasalmen huvilan osuus Mielialoista ja kertaus Amos Rexin Carlstedtista. Kolmantena päivänä vielä Kaapelin Martin markkinoitten sivutuotteena Hotelli- ja ravintolamuseo ja Valokuvataiteen museo. Ruokataidetta karttui aika paljon.Aloitetaan Ateneumista. Ja siellä Schjerfbeckillä. Nähtävänä on taiteilijan varmastikin hienoin ruoka-aihe eli varhainen (1881) Pikkusiskoaan ruokkiva poika, jonka S. maalasi vain 19. vuotiaana Bretagnessa. Työtä pidetään suomalaisen modernismin alkuteoksena, mutta aikalaiset eivä tykänneet. Lapsia pidettiin rumina ja eläimellisinä.

Schjerfbeck, Pikkusiskoaan ruokkiva poika, 1881

Leipomo, 1887

Toinen hieno ruoka-aihe on Englannin St. Ivesissä 1887 maalattu Leipomo, jossa valo on erityisen sävykästä. Meistä tämäkin teos on hieno, mutta edusti omana aikanaan outoa naturalismia: maalata nyt tämmöisiä mitättömiä aiheita, kun voi yleviäkin kuvata! Samaa vähäpätöisten aiheitten mestarillista kuvausta on Sipulit eli Still Life with Onions.

Schjerfbeck, Sipuleita, Still Life with Onions, n. 1887

Neljäs työ tässä otannassa on muita myöhempi, Vihreä omena ja samppanjalasi (1934), jossa näkyy hyvin, mihin taitelija oli taiteessaan edennyt, tyylittelevään, pelkistettyyn estetiiklkaan, mistä kehityksestä saa Ateneumissa nyt loistavan käsityksen huoneessa jossa on pitkä rivi hänen omakuviaan koko uran ajalta.

Schjerfbeck, Vihreä omena ja samppanjalasi, 1934 (

Ateneumin toinen kiinnostava näyttely esitteli taiteilijoitten Ruovettä ja toi nähtäväksi mm. Gallén-Kallelan Haavakuumeen, joka oli Suomessa näytillä viimeksi jotain 80 vuotta sitten, sekä Ellen Thesleffin henkevän omakuvan, joka tiettävästi hapertumisen takian on nyt esillä viimeisen kerran pitkään aikaan. Ruokataidetta näyttely tarjosi niukasti, vain kolme bongia, tai neljä, sillä Holmbergin Hämäläisestä humalistosta oli toinenkin, melkein samanlainen, varhaisempi akvarelliversio. Humalatarha on ajalle (1860) tyypillinen romanttinen kuva maalaismaisemasta. Puhdas ruokakuva se ei ole, mutta humalat johdattelevat ajatukset sahtiin eli siis kuten saksalaiset sanovat, juoksevaan leipään, das Flussige Brot.

Werner Holmberg, Hämäläinen humalisto, 1860

Toisenkaan kuvan varsinainen aihe ei ole ruoka, sillä nimekseen tämä Louis Sparren 1971 maalaama maalaisinteriööri on saanut Ensi lumi – siis varsin ajankohtainen nyt, kun maassa on ensi lumi. Lunta siinä kuitenkin vain vähän häämöttää akkunan takana, ja sitä kuvan mies, olisiko perheen isä, hieman huolissaan tiirailee. Kun otetaan huomioon, että suurista nälkävuosista oli teoksen syntyhetkellä vain jokunen vuosi, huolen ruoan riittävyydestä talven yli ymmärtää. Kontrastina on pikkutyttö, jolla huolta ei ole: toisessa kädessä on leivänkyrsä, toinen puristaa omistavasti piimäkiulun kahvaa. Ainakin vielä ruokaa on. Juuri tätä taustaa vasten tätä teosta minusta on katsottava.

Louis Sparre, Ensi lumi, 1891

Kolmantena on Hugo Simbergin kuolema-aiheisiin linkittyva viivasyövytys Kuolema ja perunankuorija, jonka tekovuosi ei ole tiedossa, mutta osuu taiteilija Ruoveden vuosiin 1890-luvun jälkipuoliskolla. Mummeli siinä on arkisessa askareessaan ja vierellä kiltinoloinen. polvihousuinen Kuolema odottaa tyynesti vuoroaan. Ei pahana ja ilkeänä, vaan elämään kuuluvana osana. Peruna tuntuu olleen Simbergille muutenkin tärkeä kuvattava, sillä yksi hänen hienoimmista töistään on Turun Taidemuseon kokoelmiin kuuluva Perunatyttö (1901).

Hugo Simberg, Kuolema ja perunankuorija
ajoittamaton. Kansallisgalleria/Ateneum

Hugo Simberg, Perunatyttö (1901). Turun Taidemuseo.

Edellinen artikkeli: « Perunan antropologia
Seuraava artikkeli: Katkarapuja Suomesta! »

Lukijan vuorovaikutus

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Viimeisimmät artikkelit

  • Cataplanan jäljillä Algarvessa
  • Nestemäinen salaatti
  • ”Siinä on ajuruohoa mausteena”
  • Kotkan posso ei ole possu
  • Luutnantti Lindströmin punajuuripihvi

Avainsanat

Alsace anis Ateneum Beer Hunter bock flammekueche Georgia helles Hyvä Tuomas IPA jouluolut julbock juusto kaali kaalikääryle kala karitsanmaksa khinkali kinkku Laitilan Wirvoitusjuomatehdas lammas Lapin Kulta Lervig Lidl Liedon lihakauppa lipeäkala livekala maito makkara maksa Malmgård Mami olut Olutpaja Olvi pale ale peruna Rekolan Panimo siika sika silakka Sinebrychoff Stadin Panimo talviolut Vakka-Suomen Panimo

Viimeisimmät kommentit

  • Amy: Porkkana on kelpo porkkana
  • Markus Loisa: Haggis, tuo skottien lahja outoja ruokia pelkäävälle
  • markku: Kansallinen silakkalaatikko
  • Raimo Handolin: Kansallinen silakkalaatikko
  • MAKKARA – TUO MUOTTIIN TEHTY ELINTARVIKE – Molekyyligastronomia: Makkarassa on kaksi päätä

Arkistot

  • tammikuu 2025
  • elokuu 2024
  • heinäkuu 2024
  • helmikuu 2024
  • tammikuu 2024
  • joulukuu 2023
  • marraskuu 2023
  • elokuu 2023
  • toukokuu 2023
  • heinäkuu 2022
  • huhtikuu 2022
  • heinäkuu 2021
  • kesäkuu 2021
  • toukokuu 2021
  • huhtikuu 2021
  • maaliskuu 2021
  • helmikuu 2021
  • marraskuu 2020
  • lokakuu 2020
  • syyskuu 2020
  • elokuu 2020
  • kesäkuu 2020
  • toukokuu 2020
  • huhtikuu 2020
  • maaliskuu 2020
  • helmikuu 2020
  • tammikuu 2020
  • joulukuu 2019
  • marraskuu 2019
  • lokakuu 2019
  • elokuu 2019
  • heinäkuu 2019
  • kesäkuu 2019
  • toukokuu 2019
  • huhtikuu 2019
  • maaliskuu 2019
  • helmikuu 2019
  • lokakuu 2018
  • elokuu 2018
  • huhtikuu 2018
  • maaliskuu 2018
  • tammikuu 2018
  • joulukuu 2017
  • marraskuu 2017
  • lokakuu 2017
  • syyskuu 2017
  • toukokuu 2017
  • maaliskuu 2017
  • joulukuu 2016
  • marraskuu 2016
  • lokakuu 2016
  • syyskuu 2016
  • heinäkuu 2016
  • kesäkuu 2016
  • toukokuu 2016
  • huhtikuu 2016
  • maaliskuu 2016
  • helmikuu 2016
  • tammikuu 2016
  • joulukuu 2015
  • marraskuu 2015

Kategoriat

  • Alkuruoka
  • Arvostelut
  • Juomat
  • Juomat A-Ö
  • Kala
  • Kasvista
  • Kirjat
  • Leikelautanen
  • Liha
  • Makiat
  • Makkara
  • Makkara
  • Markku
  • Matkalla
  • Olut
  • Peruna
  • Reseptit
  • Ruokakaupat
  • Ruokapuhetta
  • Ruokasanakirja
  • Sika
  • Sillisalaatti
  • Syötävä taide
  • Syöttölät
  • Väkevät
  • Viinit
  • Ykköset
  • Yleinen
  • Yleiset

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Copyright © 2025 · Nakit ja Muusa