• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Hyppää alatunnisteeseen

Nakit ja Muusa

  • Reseptit
  • Ruokapuhetta
  • Arvostelut

Mami ja pojat – kirjaa pukkaa!

21.3.2017 Kirjoittanut markku Kommentoi

Hiljaiselo tällä palstalla on kestänyt jo tovin. Syynä uuden kirjan viime ponnistelut. Mami-ravintolasta on väännetty kirjaa vappuna 2017 koittavan 10-vuotisjuhlan kunniaksi. Nyt kirja on siirtynyt kustantajalle ja taittaja on aloittanut hommansa. Kirjan nimeksi näyttää tulevan Mami ja pojat. Alaotsikko vielä pitäisi kehittää, mutta eiköhän se sieltä putkahda, kun antaa aivojen myrskytä. Ei silti, ei kansikuvaakaan vielä ole valittu, joten ei ole siis kanttakaan, johon tittelin pränttäisi. Kirjanteon iloja!

Köyhät keittäjät Marko ja Mikko. (Kuva: Markku Haapio)


Kirjaan tulee satakunta reseptiä, joilla pojat, Marko Rauhala ja Mikko Piipponen opastavat lukijaa ja Mamin ystävää niiden annosten ääreen, joita Mamissa on totuttu nauttimaan kymmenen vuoden aikana. Mukana ovat tietenkin klassikot kalapuikot ja kananuggetit ja luonnollisesti surffaillaan Mamin spesiaalien, etanoitten ja livekalan parissa. Reseptien julkaiseminen kirjan muodossa on tätä nykyä joltisenkin turhaa, koska netistä ne löytyvät kaikki. Tai ei ihan kaikki, ja siinä on tämän kirjan reseptien mielekkyys: voit löytää netistä ankanrinnan, mutta et poikien tapaan tehtynä.
Pelkkä reseptikirja ei Mami ja pojat kuitenkaan ole – enkä minä kirjan kirjoittajana ja toimittajana sellaista viitsisi tehdäkään. Mami eli Sari Espola ja pojat eivät lakkaa korostamasta raaka-aineitten laatua ja niitten tuottajia, joita heillä on kymmenen vuoden tutkimusretkeilyn jäljiltä hieno verkosto. Nämä kirjassa esitellään, samoin mamilaiset itse, Mamin historia ja nykypäivä ja kaupan päälle Mamin talon jännittävät vaiheet.
Seuraavaksi hiukan esimakua kirjan reseptiannista. Voipi sanoa sen nimikkoannos: Poikien kalapuikot.
Poikien kalapuikot

Mikko ja pellilinen tulevia kalapuikkoja. (Kuva: Markku Haapio)


”Kalapuikot on sellainen ruoka, jota inhottiin koulussa. Niillä on muutenkin niin huono maine, että kerran pilan päiten ajateltiin tehdä omat puikot. Me tietenkin tehtiin ne kunnon raaka-aineesta, jauhetusta fileestä. Nyt ne on meidän suosikkiannoksia, jotkut tulee ihan niitten takia.” Marko ja Mikko
500 g haukea
1 muna
3 dl kermaa
10 g suolaa
valkopippuria
1,5 dl vehnäjauhoa
2 munaa
1,5 dl korppujauhoa
voita paistamiseen

  1. Jos kotona ei ole lihamyllyä, pyydä kauppiasta jauhamaan haukifileet. Jauha/jauhata fileet kahteen kertaan.
  2. Kun aloitat murekemassan teon, varmista, että kaikki ainekset ovat jääkaappikylmiä.
  3. Siirrä jauhettu hauki monitoimikoneeseen ja laita koneen mela pyörimään. Lisää muna ja kaada kerma sekaan ohuena nauhana. Mausta suolalla ja valkopippurilla.
  4. Vuoraa pitkänmallinen leipävuoka kelmulla ja kaada massa siihen. Kypsennä 95-asteisessa uunissa, kunnes sisälämpötila on 60 astetta eli noin tunti. Mureke sellaisenaan on kelpo ruoka, mutta se jalostuu hienosti kalapuikoiksi.
  5. Leikkaa jäähtyneestä haukimurekkeesta viipaleita ja jaa ne kolmeen osaan tai haluamasi kokoisiksi puikoiksi.
  6. Laita yhdelle lautaselle vehnäjauho, toiselle hieman vatkatut munat ja kolmannelle korppujauho. Pyöritä puikot ensin vehnäjauhossa, sitten munassa ja lopuksi korppujauhossa. Paista runsaassa voissa. Nauti kuten haluat. Suoraan pannulta tai siistimmin lautaselta perunoitten ja remouladekastikkeen kera.

    Kalapuikkojen salaisuus paljastuu: ne paistetaan runsaassa, runsaassa voissa! (Kuva: Markku Haapio)

   Remouladekastike
1 suolakurkku
2 dl majoneesia
2 rkl kapriksia
mustapippuria

  1. Pilko suolakurkku pieneksi ja sekoita muiden ainesten kanssa.
  2. Tarjoa kalapuikkojen tai haukimurekkeen kanssa.

—–
Kirjan kuvat on ottanut 2004-2015 Iltalehden ruokasivuni sekä pari kirjaani tätä ennen kuvannut Roni Lehti.
Taittajana kirjaa parhaillaan laittaa koreaan kuosiin Nea Ivars. Kirjan kustantaa Readme.fi.

Edellinen artikkeli: « Joulukalenteri 24: TOYS Jouluolut 2016
Seuraava artikkeli: Turun ravintolahelmi Mami 10 vuotta! »

Lukijan vuorovaikutus

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Viimeisimmät artikkelit

  • Muokataan historiaa: Mitä sanoi Kivi neitsytperunasta?
  • Cataplanan jäljillä Algarvessa
  • Nestemäinen salaatti
  • ”Siinä on ajuruohoa mausteena”
  • Kotkan posso ei ole possu

Avainsanat

Alsace anis Ateneum Beer Hunter bock flammekueche Georgia helles Hyvä Tuomas IPA jouluolut julbock juusto kaali kaalikääryle kala karitsanmaksa khinkali kinkku Laitilan Wirvoitusjuomatehdas lammas Lapin Kulta Lervig Lidl Liedon lihakauppa lipeäkala livekala maito makkara maksa Malmgård Mami olut Olutpaja Olvi pale ale peruna Rekolan Panimo siika sika silakka Sinebrychoff Stadin Panimo talviolut Vakka-Suomen Panimo

Viimeisimmät kommentit

  • Amy: Porkkana on kelpo porkkana
  • Markus Loisa: Haggis, tuo skottien lahja outoja ruokia pelkäävälle
  • markku: Kansallinen silakkalaatikko
  • Raimo Handolin: Kansallinen silakkalaatikko
  • MAKKARA – TUO MUOTTIIN TEHTY ELINTARVIKE – Molekyyligastronomia: Makkarassa on kaksi päätä

Arkistot

  • kesäkuu 2025
  • tammikuu 2025
  • elokuu 2024
  • heinäkuu 2024
  • helmikuu 2024
  • tammikuu 2024
  • joulukuu 2023
  • marraskuu 2023
  • elokuu 2023
  • toukokuu 2023
  • heinäkuu 2022
  • huhtikuu 2022
  • heinäkuu 2021
  • kesäkuu 2021
  • toukokuu 2021
  • huhtikuu 2021
  • maaliskuu 2021
  • helmikuu 2021
  • marraskuu 2020
  • lokakuu 2020
  • syyskuu 2020
  • elokuu 2020
  • kesäkuu 2020
  • toukokuu 2020
  • huhtikuu 2020
  • maaliskuu 2020
  • helmikuu 2020
  • tammikuu 2020
  • joulukuu 2019
  • marraskuu 2019
  • lokakuu 2019
  • elokuu 2019
  • heinäkuu 2019
  • kesäkuu 2019
  • toukokuu 2019
  • huhtikuu 2019
  • maaliskuu 2019
  • helmikuu 2019
  • lokakuu 2018
  • elokuu 2018
  • huhtikuu 2018
  • maaliskuu 2018
  • tammikuu 2018
  • joulukuu 2017
  • marraskuu 2017
  • lokakuu 2017
  • syyskuu 2017
  • toukokuu 2017
  • maaliskuu 2017
  • joulukuu 2016
  • marraskuu 2016
  • lokakuu 2016
  • syyskuu 2016
  • heinäkuu 2016
  • kesäkuu 2016
  • toukokuu 2016
  • huhtikuu 2016
  • maaliskuu 2016
  • helmikuu 2016
  • tammikuu 2016
  • joulukuu 2015
  • marraskuu 2015

Kategoriat

  • Alkuruoka
  • Arvostelut
  • Juomat
  • Juomat A-Ö
  • Kala
  • Kasvista
  • Kirjat
  • Leikelautanen
  • Liha
  • Makiat
  • Makkara
  • Makkara
  • Markku
  • Matkalla
  • Olut
  • Peruna
  • Reseptit
  • Ruokakaupat
  • Ruokapuhetta
  • Ruokasanakirja
  • Sika
  • Sillisalaatti
  • Syötävä taide
  • Syöttölät
  • Väkevät
  • Viinit
  • Ykköset
  • Yleinen
  • Yleiset

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Copyright © 2025 · Nakit ja Muusa