Hiljaiselo tällä palstalla on kestänyt jo tovin. Syynä uuden kirjan viime ponnistelut. Mami-ravintolasta on väännetty kirjaa vappuna 2017 koittavan 10-vuotisjuhlan kunniaksi. Nyt kirja on siirtynyt kustantajalle ja taittaja on aloittanut hommansa. Kirjan nimeksi näyttää tulevan Mami ja pojat. Alaotsikko vielä pitäisi kehittää, mutta eiköhän se sieltä putkahda, kun antaa aivojen myrskytä. Ei silti, ei kansikuvaakaan vielä ole valittu, joten ei ole siis kanttakaan, johon tittelin pränttäisi. Kirjanteon iloja!
Kirjaan tulee satakunta reseptiä, joilla pojat, Marko Rauhala ja Mikko Piipponen opastavat lukijaa ja Mamin ystävää niiden annosten ääreen, joita Mamissa on totuttu nauttimaan kymmenen vuoden aikana. Mukana ovat tietenkin klassikot kalapuikot ja kananuggetit ja luonnollisesti surffaillaan Mamin spesiaalien, etanoitten ja livekalan parissa. Reseptien julkaiseminen kirjan muodossa on tätä nykyä joltisenkin turhaa, koska netistä ne löytyvät kaikki. Tai ei ihan kaikki, ja siinä on tämän kirjan reseptien mielekkyys: voit löytää netistä ankanrinnan, mutta et poikien tapaan tehtynä.
Pelkkä reseptikirja ei Mami ja pojat kuitenkaan ole – enkä minä kirjan kirjoittajana ja toimittajana sellaista viitsisi tehdäkään. Mami eli Sari Espola ja pojat eivät lakkaa korostamasta raaka-aineitten laatua ja niitten tuottajia, joita heillä on kymmenen vuoden tutkimusretkeilyn jäljiltä hieno verkosto. Nämä kirjassa esitellään, samoin mamilaiset itse, Mamin historia ja nykypäivä ja kaupan päälle Mamin talon jännittävät vaiheet.
Seuraavaksi hiukan esimakua kirjan reseptiannista. Voipi sanoa sen nimikkoannos: Poikien kalapuikot.
Poikien kalapuikot
”Kalapuikot on sellainen ruoka, jota inhottiin koulussa. Niillä on muutenkin niin huono maine, että kerran pilan päiten ajateltiin tehdä omat puikot. Me tietenkin tehtiin ne kunnon raaka-aineesta, jauhetusta fileestä. Nyt ne on meidän suosikkiannoksia, jotkut tulee ihan niitten takia.” Marko ja Mikko
500 g haukea
1 muna
3 dl kermaa
10 g suolaa
valkopippuria
1,5 dl vehnäjauhoa
2 munaa
1,5 dl korppujauhoa
voita paistamiseen
- Jos kotona ei ole lihamyllyä, pyydä kauppiasta jauhamaan haukifileet. Jauha/jauhata fileet kahteen kertaan.
- Kun aloitat murekemassan teon, varmista, että kaikki ainekset ovat jääkaappikylmiä.
- Siirrä jauhettu hauki monitoimikoneeseen ja laita koneen mela pyörimään. Lisää muna ja kaada kerma sekaan ohuena nauhana. Mausta suolalla ja valkopippurilla.
- Vuoraa pitkänmallinen leipävuoka kelmulla ja kaada massa siihen. Kypsennä 95-asteisessa uunissa, kunnes sisälämpötila on 60 astetta eli noin tunti. Mureke sellaisenaan on kelpo ruoka, mutta se jalostuu hienosti kalapuikoiksi.
- Leikkaa jäähtyneestä haukimurekkeesta viipaleita ja jaa ne kolmeen osaan tai haluamasi kokoisiksi puikoiksi.
- Laita yhdelle lautaselle vehnäjauho, toiselle hieman vatkatut munat ja kolmannelle korppujauho. Pyöritä puikot ensin vehnäjauhossa, sitten munassa ja lopuksi korppujauhossa. Paista runsaassa voissa. Nauti kuten haluat. Suoraan pannulta tai siistimmin lautaselta perunoitten ja remouladekastikkeen kera.
Remouladekastike
1 suolakurkku
2 dl majoneesia
2 rkl kapriksia
mustapippuria
- Pilko suolakurkku pieneksi ja sekoita muiden ainesten kanssa.
- Tarjoa kalapuikkojen tai haukimurekkeen kanssa.
—–
Kirjan kuvat on ottanut 2004-2015 Iltalehden ruokasivuni sekä pari kirjaani tätä ennen kuvannut Roni Lehti.
Taittajana kirjaa parhaillaan laittaa koreaan kuosiin Nea Ivars. Kirjan kustantaa Readme.fi.
Vastaa