• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Hyppää alatunnisteeseen

Nakit ja Muusa

  • Reseptit
  • Ruokapuhetta
  • Arvostelut

Katkarapuja Suomesta!

2.1.2020 Kirjoittanut markku Kommentoi

Katkaravut ovat eri puolilla maailmaa tärkeää perusravintoa. Usein arvostettua herkkua, ja Suomessa on jopa eräänlainen kansankulinarismin huipentuma, kun ruotsinlaivan seisovassa pöydässä saa lapata astaksantiini-pigmentin vaaleanpunaisiksi värjäämiä äyriäisiä lautasen täydeltä. Marketien pakastealtaista löytyy melko edullisestikin keitettyä ja kuorittua katkarapua, josta teemme monenlaista ruokaa, pitsoja, pastoja, piiraita, salaatteja, keittoja – ja keski-ikäisen kansanosan perinneruokaa katkarapukasaria. Mutta voisiko katkarapuja sanoa missään mielessä erityisen suomalaiseksi, perinteiseksi ruoaksi? Katsotaanpa.

Pohjoismaissa – ja Suomessakin – yleisimmin ravinnoksi käytetty katkarapulaji on pohjankatkarapu (Pandalus borealis), joka elää mm. pohjoisen Atlantin ja Jäämeren kylmissä vesissä. Sieltä, lähinnä Norjasta meille katkaravut saapuvat. Mutta Suomen nykyisillä aluevesillä ei pohjankatkarapua esiinny. Katkarapuja kylläkin. Porin ja Pernajan välisellä rannikko- ja saaristoalueella tavataan alkuperäisenä kahta katkarapulajia, leväkatkarapua (Palaemon adspersus) sekä hietakatkarapua (Crangon crangon). Lisäksi on viime vuosina löydetty vieraslajina luultavasti laivojen mukana tullutta sirokatkarapua (Palaemon elegans). Mikään näistä ei Suomen vesillä kuitenkaan kasva niin suureksi (max. 5-6 cm), että niillä olisi merkitystä ravintona (muualla ne kyllä kasvavat isommiksi ja niitä pyydystetään runsaastikin). Siis puhtaasti tuontiruokaa, tämä katkarapu (emmekä nyt puhu Aasian jätti- ja tiikerikatkaravuista ollenkaan)

Kymmensenttinen ja katkarapu Suomesta.

Turun saaristosta löytynyt katkarapu, mittaa noin kaksi senttiä.

Kyllä, nykyään, mutta onko näin ollut aina, se selviää kurkistuksella historiaan. Tarton rauhassa 1920 Suomi sai kiristettyä itselleen Petsamon eli portin aina sulalle Jäämerelle ja sen mittaamattomille kala-apajille. Jo Islannin sillivesille oli sieltä paljon sukkelampi purjehtia kuin Itämeren pohjoisrannalta. Vuonna 1932 sinne valmistui tieyhteys, monien tarinoitten Jäämerentie, ja sitä pitkin sinne löysi tiensä loviisalainen jääkärieversti ja laivanvarustaja Ragnar Nordström, jonka vuonna 1931 perustettu Loviisan Kalastus Oy hallitsi Suomen valtamerikalastusta. Petsamoon hän perusti yhtiölleen tytäryhtiöksi Petsamon Kala Oy:n ja sen aluksille kalastustukikohdan ja satamatoiminnot sekä vähän myöhemmin Petsamon Öljy- ja Kalajauhotehtaan tuottamaan kalanmaksaöljyä ja kalajauhoa. Paikallisjohtajakseen Nordström otti vanhan sotakaverinsa, kohukernraali K. M. Walleniuksen, joka johti toimintaa vuosina 1934-37.

Kohukenraali K. M. Wallenius

Jääkärieversti Ragnar Nordström

Vuonna 1936 Loviisan Kalastus Oy fuusioitui toisen Petsamon toimijan, sen kanssa kilpailevan hankolaisen Elfvingin Kalastuslaivue Oy:n kanssa Suomen Kalastus Oy:ksi, jolla oli ennen sotia käytännössä monopoli Petsamon kalastuksessa ja kalateollisuudessa. Ja eräässä vaiheessa, joskus 1930-luvun puolivälissä, Nordströmillä ja Walleniuksella välähti: täytyyhän näillä vesillä olla katkarapujakin. Sen kertoi jo eläintiede, mutta oli siitä käytännön todisteitakin, kun nuotat nostivat syvyyksistä varsinaisen saaliin sivutuotteena monelaista äyriäistä, myös katkarapuja. K. M. Wallenius kertoo: ”Biologisten olojen perusteella oli pääteltävissä, että täällä täytyi olla myös katkaa, koska rapulajeja, kuten taskurapuja, merihämähäkkejä ym. oli erityisen runsaasti.”

Nordström kertoo Voitto tai kuolema -nimisessä muistelmateoksessaan: ”Annoin tutkia, voisiko merenpohjasta löytyä katkarapuja, ja tulos oli myönteinen. Eräs alue Petsamon poukamassa tuli erityisen hyvin tutkituksi, ja sieltä otettiin sitten kaikki katkaravut, joita tarvittiin Etelä-Suomen kulutukseen.” Katkarapujen pyynnissä pelasi moderni viestintätekniikka. Satamasta pidettiin troolareihin yhteyttä radiopuhelimilla. ”Kun troolarit olivat kotimatkalla, konttori selvitti, kuinka suuria katkaraputilauksia etelästä oli tullut, ja troolarit saivat sitten ohjeet tuoda mukanaan sopivan määrän katkarapuja satamaan. Ravut keitettiin laivalla ja lähetettiin Pohjois-Suomesta lentoteitse Helsinkiin.”

Lähteiden mukaan Nordström itse ei Petsamossa kovinkaan usein vieraillut. Niinpä kun hän sanoo, että antoi tutkia katkarapujen esiintymistä, käytännön hommat hoiti Wallenius (jonka osuutta ei Nordström muistelmissaan sanallakaan mainitse!). Jorma Pohjanpalon Eilispäivän Petsamo -teoksen artikkelissaan Rikas ja raivoisa meri Wallenius kertookin: ”Niinpä hankin Göteborgista pienen katkanuotan, jota lähdin moottorialuksen vetämänä kokeilemaan Pummanginniemen edustalle – ja katkoja löytyi tosiaan. Myöhemmin tätäkin pyyntilajia lisättiin. Katkat lähetettiin Loviisan säilyketehtaaseen.” Säilyketehtaan Nordström kertoo perustaneensa ”toiminnan alkuaikoina”, Ilmari Elon mukaan 1933. Yhtiöllä oli Elfvingin peruna säilyketehdas myös Hangossa (Nordströmin mukaan se teki myös sardiinisäilykkeitä kilohailista). Voinee olettaa, että tuoretta katkarapua meni myös Helsingin ravintoloitten keittiöihin, mutta tietoja tästä ei löydy.

Ylle kirjoitetun lisäksi Petsamon katkarapujen pyynnistä löytyy lähdekirjallisuudesta niukasti tietoa. Veikko Riihinen on kirjoittanut Petsamon kalastuksesta sekä erillisen kirjan (Petsamon kalastus 1910-luvulta vuoteen 1944) että kalastusartikkelin Petsamon historiaa käsittelevään kirjaan Turjanmeren maa. Hänkään ei Nordströmin ja Walleniuksen tekstejä enempää katkaravuista kerro. Mainitsee kuitenkin mm. kertoessaan troolien varustuksesta: ” Kalastusvälineinä olivat juksa, kampelatrooli ja katkatrooli.”

Walleniuksen artikkeliin sisältyy seikkaperäinen taulukko Petsamon kalastuksen saalismääristä vuosina 1931-42. Kalastus oli keskeytyksissä talvisodan aikana, mutta jatkui ainakin jossain mitassa vuoteen 1942, jolloin kalastus kävi sotatoimien takia mahdottomaksi. Walleniuksen taulukon mukaan katkarapuja pyydettiin vain vuosina 1935-37. Vuonna 1935 saalis oli 1522 kiloa, vuonna 1936 saalis putosi 181 kiloon ja vuonna 1937 saalis oli 224 kiloa. Vuosien 1938-1942 kohdalla katkarapusarakkeessa on vain viiva. Syynä voi olla sekin, että Wallenius ei enää tuona aikana ollut Nordströmin leivissä.

Kysymyksiä kuitenkin nostaa lähteissä esiin tuleva katkarapujen logistiikka. Pariin otteeseen lähteissä mainitaan, että katkat kuljetettiin etelään lentoteitse. Kuitenkin 1930-luvulla ei Petsamosta eikä Ivalostakaan vielä lennetty, koska lentokenttiä ei ollut. Petsamon lentotoimintaa selvitellyt Jukka Nisula arvelee, että joitan satunnaisia lentoja suksi- tai ponttonikalustolla on varmasti lennetty, mutta ovatko ne kuljettaneet kaupallista rahtia, ei ole tiedossa. Luultavasti eivät ole. Petsamon Yläluostariin valmistui kenttä juuri talvisodan kynnyksellä ja Aero Oy aloitti sinne ja sieltä lennot sodan jälkeen heinäkuussa 1940. Lentoliikenne oli sen jälkeen kesään 1941 säännöllistä ja rahtiakin kuljetettiin. Voinee ehkä otaksua, että katkarapuja on pyydetty myös talvisodan jälkeen, ja niitä on lennätetty etelään. Se jää avoimeksi, miten 30-luvulla pyyntisaalis saatiin etelän herkuttelijoille.

Katkarapukasari ja aiolia. Kuin suoraan 80-luvulta.

Lähteet
Elo, Ilmari, Loviisalaisen perhevarustamon historia 1926-1970, Keuruu 2007
Nisula, Jukka, Yläluostari, ”Petsamon pikalinjan” päätepiste. Feeniks 3/2007
Nordström, Ragnar, Voitto tai kuolema. Jääkärieverstin elämä ja perintö. Juva 1996
Riihinen, Veikko, Petsamon kalastus 1910-luvulta vuoteen 1944. Jyväskylä 1982
Riihinen, Veikko, Petsamon kalastus. Teoksessa Turjanmeren maa, toim. Jouko Vahtola ja Samuli Onnela. Jyväskylä 1999
Wallenius, K. M., Rikas ja raivoisa meri. Teoksessa Eilispäivän Petsamo, toim. Jorma Pohjanpalo. Porvoo 1970
Turjanmeren maa. Petsamon historia 1920-1944. Toim. Jouko Vahtola ja Samuli Onnela. Jyväskylä 1999
Vuorisjärvi, Esa, Petsamo ja Ragnar Nordström. Petsamolaista 2019 -vuosilehti. Petsamo-seura ry.

Loviisan Säilykkeen katkarapupurkkien etikettiä ei löytynyt, mutta jotain äyriäisiin viittaavaa kumminkin: Hummerianjovista. Eddie Brucen kokoelmat.

Edellinen artikkeli: « Ateneum, ruokaa raameissa
Seuraava artikkeli: Kivisiä perunoita ja pehmeitä sipuleja »

Lukijan vuorovaikutus

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Viimeisimmät artikkelit

  • Muokataan historiaa: Mitä sanoi Kivi neitsytperunasta?
  • Cataplanan jäljillä Algarvessa
  • Nestemäinen salaatti
  • ”Siinä on ajuruohoa mausteena”
  • Kotkan posso ei ole possu

Avainsanat

Alsace anis Ateneum Beer Hunter bock flammekueche Georgia helles Hyvä Tuomas IPA jouluolut julbock juusto kaali kaalikääryle kala karitsanmaksa khinkali kinkku Laitilan Wirvoitusjuomatehdas lammas Lapin Kulta Lervig Lidl Liedon lihakauppa lipeäkala livekala maito makkara maksa Malmgård Mami olut Olutpaja Olvi pale ale peruna Rekolan Panimo siika sika silakka Sinebrychoff Stadin Panimo talviolut Vakka-Suomen Panimo

Viimeisimmät kommentit

  • Amy: Porkkana on kelpo porkkana
  • Markus Loisa: Haggis, tuo skottien lahja outoja ruokia pelkäävälle
  • markku: Kansallinen silakkalaatikko
  • Raimo Handolin: Kansallinen silakkalaatikko
  • MAKKARA – TUO MUOTTIIN TEHTY ELINTARVIKE – Molekyyligastronomia: Makkarassa on kaksi päätä

Arkistot

  • kesäkuu 2025
  • tammikuu 2025
  • elokuu 2024
  • heinäkuu 2024
  • helmikuu 2024
  • tammikuu 2024
  • joulukuu 2023
  • marraskuu 2023
  • elokuu 2023
  • toukokuu 2023
  • heinäkuu 2022
  • huhtikuu 2022
  • heinäkuu 2021
  • kesäkuu 2021
  • toukokuu 2021
  • huhtikuu 2021
  • maaliskuu 2021
  • helmikuu 2021
  • marraskuu 2020
  • lokakuu 2020
  • syyskuu 2020
  • elokuu 2020
  • kesäkuu 2020
  • toukokuu 2020
  • huhtikuu 2020
  • maaliskuu 2020
  • helmikuu 2020
  • tammikuu 2020
  • joulukuu 2019
  • marraskuu 2019
  • lokakuu 2019
  • elokuu 2019
  • heinäkuu 2019
  • kesäkuu 2019
  • toukokuu 2019
  • huhtikuu 2019
  • maaliskuu 2019
  • helmikuu 2019
  • lokakuu 2018
  • elokuu 2018
  • huhtikuu 2018
  • maaliskuu 2018
  • tammikuu 2018
  • joulukuu 2017
  • marraskuu 2017
  • lokakuu 2017
  • syyskuu 2017
  • toukokuu 2017
  • maaliskuu 2017
  • joulukuu 2016
  • marraskuu 2016
  • lokakuu 2016
  • syyskuu 2016
  • heinäkuu 2016
  • kesäkuu 2016
  • toukokuu 2016
  • huhtikuu 2016
  • maaliskuu 2016
  • helmikuu 2016
  • tammikuu 2016
  • joulukuu 2015
  • marraskuu 2015

Kategoriat

  • Alkuruoka
  • Arvostelut
  • Juomat
  • Juomat A-Ö
  • Kala
  • Kasvista
  • Kirjat
  • Leikelautanen
  • Liha
  • Makiat
  • Makkara
  • Makkara
  • Markku
  • Matkalla
  • Olut
  • Peruna
  • Reseptit
  • Ruokakaupat
  • Ruokapuhetta
  • Ruokasanakirja
  • Sika
  • Sillisalaatti
  • Syötävä taide
  • Syöttölät
  • Väkevät
  • Viinit
  • Ykköset
  • Yleinen
  • Yleiset

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Copyright © 2025 · Nakit ja Muusa