Joulukalenterin viides luukku tarjoili kalenterin ainoaa vehnäolutta. Kyseessä on Baijerin vankan olutkaupungin Kulmbachin tuote Kapuziner Winter Weiss, joka on ollut Alkon jouluolutvalikoimassa jo monesti ennenkin. Sen valmistaja on eteläisen Saksan suuriin panimoihin kuuluva Kulmbacher Brauerei -konserni, johon useimmat seudun panimot kuuluvat. Panimon tunnetuin olut lienee EKU 28, joka jossain vaiheessa piti hallussaan maailman vahvimman oluen titteliä.
Kapuziner-oluen nimi viittaa kapusiinimunkkeihin, veljestöön, joka 1525 erkaantui fransiskaaneista omaksi sääntökunnakseen (Ordo Fratrum Minorum Capuccinorum). Kapusiinien asu on ruskea kaapu, jonka väristä on saatu nimi saman väriselle italialaiselle kahvityypille, cappuccinolle. Myös Kulmbachissa oli 1349 perustettu kapusiiniluostari, jonka munkit tunnettiin menneinä aikoina laadukkaan oluen tekijöinä. Nykyinen Kapuziner-olut ei kuitenkaan ole munkkioluen suora perillinen. Tämä olut otettiin Kulmbach Brauerein tuotantoon vasta 1980-luvun lopulla, kun vehnäoluen suosio alkoi nousta. Nimi ja etiketin oluesta iloitseva munkki napattiin historiasta; munkkikunnan kanssa oluella ei ole mitään tekemistä eikä olutta juomalla tue luostarin taloutta.
Olut on venhnäoluelle tyypillisesti runsaasti vaahtoava ja suodattamattomana varsin samea. Tuoksu on hieman hapan, sahtimainen ja venhäoluille tunnusomainen banaanisuus löytyy nenään helposti. Makukin on aika keskiverto vehnäoluen, pikkuisen kirpeä, niukasti humaloitu ja kevyesti juotava, jos kohta jokin sivumaun häivä otsaa rypistyttääkin. Joulupöydässä sille voisi löytyä sopiva paikka aterian alkupään kyydittäjänä. Pöydän kalavalikoimalle oluen happamuus käy hyvin ja leikkelee joutuisasti myös lohen rasvaisuutta. Sopiva virkiste useimpiin paikkoihin, joissa hapokas valkoviinikin löytää itselleen samanhenkistä seuraa.
Vastaa