Fiskarsin oma oluenpanija Rekolan Panimo tarjoaa jo monen joulun kokemuksella sesonkiolueksi Talven Tähteään. Aiemmin sitä on ollut myös Alkossa, mutta enpä ole sitä nyt nähnyt enkä löydä sitä panimon sivuiltakaan. Panimo tulkitsee käsitettä jouluolut siten, että siihen kuuluu laittaa jouluisia mausteita, kanelia, kardemummaa, neilikkaa ja niin kuin tässä, tähtianista. Mikä siinä, näin voi asian käsittää, kun mitään kanonisoitua jouluolut-oluttyyliä ei ole olemassakaan.
Kaato antaa hyvän vaahdon ja samea, suodattamaton ulkonäkö tuo mieleen vanhan ajan vaarinkaljat. Tuoksu sen sijaan kertoo muuta. Mausteet nousevat pilvenä nenään, kärjessä rynnistää tähtianis. Oluen tyypillisiä prustuoksuja, mallasta ja humalaa ei tuoksu tavoita.
Maku on yllättävän raikas, mikä on eniten aniksen ansiota – tai vika, jos niin haluatte. Oluen runko osoittautuu varsin ohueksi, mihin osaltaan vaikuttaa alhainen 4,3 prosentin vahvuus. Mutta kyllä suu väittää, että runsailla mausteilla on myös haluttu peittää rungon muu hentous. Jälkimaussa maistuu lyhyehkönä piparin makeus ja viimeisenä viipyilee suuontelossa aniskarkin hönkäys.
Mihin käyttöön tämä olut? Jaa-a. Kuriositeettina iso pullo kahdelle jakaen. Ja mitä sen kanssa söisi? Ei ainakaan lihaa tai kalaa, mutta jotain kakkua tai piparia, ehkä After Eight -suklaata. Näitten kanssa tulee se pulma, että ne kaipaisivat myös runkoon tukevuuttaa vastustajakseen / komppaajakseen. Yrittää kumminkin voi.
Pisteet 6/10
Vastaa