• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Hyppää alatunnisteeseen

Nakit ja Muusa

  • Reseptit
  • Ruokapuhetta
  • Arvostelut

Siskonko makkaraa?

8.11.2016 Kirjoittanut markku Kommentoi

Moni huippukokkikin nimeää herkukseen siskonmakkasopan. Siskon kanssa sopalla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä. Lähipiirissäni on perhekunta, jossa on kaksi jo pitkälle aikuiseen ikään ehtinyttä tyttöä ja teini-iän portteja kolkutteleva pikkuveli. Tämä veli on aina ihaillut sisariaan jopa niin, että se on vaikuttanut myös hänen ruokamieltymyksiinä. Kun pojan mieliruokaa kysyttiin, hän nimesi siskonmakkarasopan. Miksi, häneltä udeltiin. No, siksi, että se on siskon! poika tuhahti, kun noin itsestään selvyyksiä kysyttiin.
Pojan tulkinta sopan nimestä on kuitenkin valitettavasti virheellinen. Siskonmakkaran omituisen nimen syntyhistoriasta ollaan kai aika laajasti yhtä mieltä sen verran, että tiedetään sen olevan väärin ymmärretty käännösväännös ruotsin siskonkorv-sanasta. Mutta ruotsin sanan synnystä esitetään eriäviä näkemyksiä.
Pari vuotta sitten ilmestyneen Reseptien aarteet -keittokirjan kirjoittaja Verna Kaunisto-Feodorow sanoo kuulleensa siskonmakkaran nimen syntyhistorian Pyynikintorin Lihan omistajalta Janne Tomuselta. Tämän lennokkaan teorian mukaan takana olisi syskonkorv, joka olisi lyhenne ”San Franciscon makkarasta”. Selitys on ruotsin sanan kirjoitusasua myöten silkkaa fiktiota.
dsc_4839Yleisimmin gastronominen kirjallisuus, esim. Ruotsin merkittävin ruokahistorioitsija Jan-Öjvind Swahn on kirjassaan Mathistorisk Uppslagsbok kuitenkin sitä mieltä, että kaiken takana on ranskan makkaraa merkitsevä sana saucisse (samaa juurta kuin englannin sausage). Siitä tuli saksan pikkumakkaraa merkitsevä saucischen. Saksasta sana lainautui ruotsiin muodossa susiskon, joka sitten lyheni muotoon siskon. Huom. nimenomaan siskon, ei syskon, joka merkitsee sisarta tai sisarusta. ”Sisarenmakkara” se ei ole ruotsissa koskaan ollut.
Jos kurkistaa Ruotin kokkilegenda Kajsa Wargin 1700-luvun keittokirjaan, löytää sieltä makkarareseptin nimeltä Siskon. Ilmeistä on, että ko. makkara oli jotakuinkin sama kuin prinssimakkara tai -nakki, mikä Ruostissa sittemmin yleistyikin pikkumakkaran nimeksi ja siskon tai siskonkorv jäivät historiaan. Sen sijaan vanhakantainen suomenruotsi siskonkorvin on säilyttänyt. Makkara-asioissa suomenruotsi on muutenkin omaleimainen. Sille lenkkimakkara on länkkorv, jota ruotsinruotsi ei tunne. Vastaava makkara siellä on falukorv.
Nykyistä Suomen siskonmakkaraa ei tehtaalla kypsennetä. Se on massaltaan pitkälti samaa kuin nakki, joka puolestaan kypsennetään ja usein savustetaan miedosti. Meillä yleisin, lähes ainoa siskonmakkaran käyttötapa on tehdä siitä soppaa. Ruoaksi tehtäessä makkara puristetaan suolesta pieninä palleroina keiton joukkoon. Siskonmakkaraa voi kuitenkin käyttää monin muinkin tavoin, vaikkapa kaalikääryleen täytteessä tai sellisenaan paistettuna. Tällöin kuitenkin kannattaa katsoa, että makkara on tehty luonnonsuoleen, sillä jotkut valmistajat ovat alkaneet fuskata ja valaa siskot keinosuoleen. Keinokuori on kyllä useimmiten syötävä, mutta aika vastenmielinen.
Siskonmakkarasoppa
2 porkkanaa, reilu pala palsternakkaa, pala selleriä
5-6 perunaa, 1 purjosipuli
2 l lihalientä, 1 tl maustepippureita, 2 laakerinlehteä
500 g siskonmakkaroita
suolaa, persiljaa silputtuna
1. Kuori ja kuutioi juurekset melko pieniksi. Viipaloi pesty purjo.
2. Kuumenna liemi kiehuvaksi, lisää pippurit ja laakerinlehdet ja varovasti suolaa. Lisää juureskuutiot pienin välein tässä järjestyksessä: ensin porkkana, sitten palsternakka ja selleri, tovin jälkeen peruna. Kun porkkanapalat alkavat pehmitä, lisää purjo ja puristele joukkoon makkarapallerot.
3. Anna kiehua kymmenisen minuuttia. Itse tykkään keittää soppaa hiukan ”yli” niin, että juurekset kunnolla maustavat lientä ja vähän suurustavatkin sitä. Tarkista suola ja viimeistele persiljasilpulla. Ruisleipä ja voi kruunaavat aterian.
Kunhan taas päästään kesään ja varhaisperunaa on hyvin tarjolla, tee soppa niistä. Makumaailma on aivan toinen.
dsc_4840

Edellinen artikkeli: « Söörin arvoinen wursti
Seuraava artikkeli: Njure, kidney ja munuainen »

Lukijan vuorovaikutus

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Viimeisimmät artikkelit

  • Cataplanan jäljillä Algarvessa
  • Nestemäinen salaatti
  • ”Siinä on ajuruohoa mausteena”
  • Kotkan posso ei ole possu
  • Luutnantti Lindströmin punajuuripihvi

Avainsanat

Alsace anis Ateneum Beer Hunter bock flammekueche Georgia helles Hyvä Tuomas IPA jouluolut julbock juusto kaali kaalikääryle kala karitsanmaksa khinkali kinkku Laitilan Wirvoitusjuomatehdas lammas Lapin Kulta Lervig Lidl Liedon lihakauppa lipeäkala livekala maito makkara maksa Malmgård Mami olut Olutpaja Olvi pale ale peruna Rekolan Panimo siika sika silakka Sinebrychoff Stadin Panimo talviolut Vakka-Suomen Panimo

Viimeisimmät kommentit

  • Amy: Porkkana on kelpo porkkana
  • Markus Loisa: Haggis, tuo skottien lahja outoja ruokia pelkäävälle
  • markku: Kansallinen silakkalaatikko
  • Raimo Handolin: Kansallinen silakkalaatikko
  • MAKKARA – TUO MUOTTIIN TEHTY ELINTARVIKE – Molekyyligastronomia: Makkarassa on kaksi päätä

Arkistot

  • tammikuu 2025
  • elokuu 2024
  • heinäkuu 2024
  • helmikuu 2024
  • tammikuu 2024
  • joulukuu 2023
  • marraskuu 2023
  • elokuu 2023
  • toukokuu 2023
  • heinäkuu 2022
  • huhtikuu 2022
  • heinäkuu 2021
  • kesäkuu 2021
  • toukokuu 2021
  • huhtikuu 2021
  • maaliskuu 2021
  • helmikuu 2021
  • marraskuu 2020
  • lokakuu 2020
  • syyskuu 2020
  • elokuu 2020
  • kesäkuu 2020
  • toukokuu 2020
  • huhtikuu 2020
  • maaliskuu 2020
  • helmikuu 2020
  • tammikuu 2020
  • joulukuu 2019
  • marraskuu 2019
  • lokakuu 2019
  • elokuu 2019
  • heinäkuu 2019
  • kesäkuu 2019
  • toukokuu 2019
  • huhtikuu 2019
  • maaliskuu 2019
  • helmikuu 2019
  • lokakuu 2018
  • elokuu 2018
  • huhtikuu 2018
  • maaliskuu 2018
  • tammikuu 2018
  • joulukuu 2017
  • marraskuu 2017
  • lokakuu 2017
  • syyskuu 2017
  • toukokuu 2017
  • maaliskuu 2017
  • joulukuu 2016
  • marraskuu 2016
  • lokakuu 2016
  • syyskuu 2016
  • heinäkuu 2016
  • kesäkuu 2016
  • toukokuu 2016
  • huhtikuu 2016
  • maaliskuu 2016
  • helmikuu 2016
  • tammikuu 2016
  • joulukuu 2015
  • marraskuu 2015

Kategoriat

  • Alkuruoka
  • Arvostelut
  • Juomat
  • Juomat A-Ö
  • Kala
  • Kasvista
  • Kirjat
  • Leikelautanen
  • Liha
  • Makiat
  • Makkara
  • Makkara
  • Markku
  • Matkalla
  • Olut
  • Peruna
  • Reseptit
  • Ruokakaupat
  • Ruokapuhetta
  • Ruokasanakirja
  • Sika
  • Sillisalaatti
  • Syötävä taide
  • Syöttölät
  • Väkevät
  • Viinit
  • Ykköset
  • Yleinen
  • Yleiset

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Copyright © 2025 · Nakit ja Muusa