• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Hyppää alatunnisteeseen

Nakit ja Muusa

  • Reseptit
  • Ruokapuhetta
  • Arvostelut

Sikahyvää Hakiksesta

5.3.2020 Kirjoittanut markku Kommentoi

Joskus reilu parikymmentä vuotta sitten tutustuin eri yhteyksissä Roiniset Oy:n hallimyymälään ja Ismo Roiniseen Hakaniemen hallissa. Tätä kohtaamista ei voi pitää suurena ihmeenä, Roiniseen ei nyt voi olla törmäämättä, jos nenä vähänkin haistelee Italian ja makkaran aromeja ruokatantereilla kuleksiessaan. Ihmeen tai vähintäinkin melkoisen sattumuksen koin, kun vuonna 2003 olin Journalistiliiton Kopiosto-stipendin avuin tutustumassa muutamaan Italian ruokakulttuurin tyyssijaan.

Olin ostanut huokean turisriviikon Riminiin, josta junalla matkailin yhtenä päivänä Parman jättimäisille Cibus-ruokamessuille, toisena päivänä Modenaan tutustumaan parmesaanin ja balsamicon tekoon ja kolmantena päivänä taas Parmaan, jonne olin etukäteen kirjeitse sopinut treffit kinkkukonsortion Paolo Tramellin kanssa.

Paolo Tramelli tutkii Tanaran kinkkujen laatua.

Paolon kyydissä matkasimme prosciutton ydimaille Langhiranoon, jossa kohteena oli kinkkufirma Giancarlo Tanara. Aluksi käytiin tervehtimässä isoa pomoa, liekö ollut itse Giancarlo tai joku jälkeläinen, joka kotimaani kuultuaan totesi, että Tanaran kinkkua kyllä saa Suomestakin. Sitä ostaa hänen ystävänsä Ismo Roininen. Ilo oli ilmeinen, kun voin todeta, että Ismonhan tunnen minäkin. Lienen hänen puodistaan Tanaran kinkkuakin joskus ostanut. Mukava alku tehdasvierailulle.

Tämän Hakaniemen hallin Roinisen puodin perusti Ismon äiti Impi 1977 nimellä I. Roininen T:mi. Roiniset Oy:ksi firma muuttui 1987, kun Ismo alkoi puotia pyörittää. Aluksi tavanomaisempaa vähittäiskauppaa harjoittanut liike alkoi 1990 laajentaa valikoimaansa muun maailman tuontiherkkuihin. Erityisesti Ismo on panostanut Italiaan. Kinkkujen ja makkaroitten lisäksi valikoimissa on riisejä, pastoja, pestoja, jauhoja, etikoista, balsamicoja ynnä muuta. Saksasta Roiniset tuo mm. makkaroita ja sinappia. Myymälän lisäksi Roiniset tekevät catering-keikkaa. Itse olen esimerkiksi Kaapelin olutfestivaalilla nauttinut Ismon grillaamia bratwursteja.

Roinisen makkaravalikoimaa.

Vuodesta 2018 Roiniset, kuten koko muukin Hakanimen (tai kuten Helsingissä näytään sanovan Hakiksen) hallin väki on toiminut väistötilassa. Hienoa tiilihallia rempataan 2000-luvun kuosiin, ja puoteja varten on torille pystytetty tilapäishalli. Monestakin syystä itsellä on viimeisen pari vuoden aikana ollut tilapäisesti vähemmän asiaa Helsinkiin ja siksi väistötilaan tutustuminen on jäänyt hyviksi aikomuksiksi. Kunnes parin viikon takaisella pidemmällä pääkaupunkireissulla aikomus kävi todeksi.

Ismo Roininen

Yllättävää ehkä, mutta tila on erittäin toimiva, avara ja valoisa. Semmoinenkin mieleen juolahti, että mahtavatko kauppiaat täysinnolla korjattuun halliin muuttaa, kun se aika tulee. Roinisten tiskin takana hyöri tällä käynnillä Ismo itse ja poika Jaani sekä tuttu tuuraajatyttö. Ihan oli meno kuin ennen hallin puolella. Asiakkaille riitti aikaa, kuulumisia vaihdettiin reseptejä ja vinkkejä jaeltiin eikä sokkona tarvinnut tuotteita ostaa – kinkunsiivu tuli maistiksi pyytämättä. Ja voi ihme, miten hyvää olikaan yksi Italian superherkku porchetta, jollaista Italiassa joka markkinoilla saa halunsa mukaan ostaa suoraan paistajalta.

Jaani Roininen

Edellinen artikkeli: « Turkulainen Helsinkis
Seuraava artikkeli: Ihminen ja luonto: syöjä ja ruoka »

Lukijan vuorovaikutus

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Viimeisimmät artikkelit

  • Muokataan historiaa: Mitä sanoi Kivi neitsytperunasta?
  • Cataplanan jäljillä Algarvessa
  • Nestemäinen salaatti
  • ”Siinä on ajuruohoa mausteena”
  • Kotkan posso ei ole possu

Avainsanat

Alsace anis Ateneum Beer Hunter bock flammekueche Georgia helles Hyvä Tuomas IPA jouluolut julbock juusto kaali kaalikääryle kala karitsanmaksa khinkali kinkku Laitilan Wirvoitusjuomatehdas lammas Lapin Kulta Lervig Lidl Liedon lihakauppa lipeäkala livekala maito makkara maksa Malmgård Mami olut Olutpaja Olvi pale ale peruna Rekolan Panimo siika sika silakka Sinebrychoff Stadin Panimo talviolut Vakka-Suomen Panimo

Viimeisimmät kommentit

  • Amy: Porkkana on kelpo porkkana
  • Markus Loisa: Haggis, tuo skottien lahja outoja ruokia pelkäävälle
  • markku: Kansallinen silakkalaatikko
  • Raimo Handolin: Kansallinen silakkalaatikko
  • MAKKARA – TUO MUOTTIIN TEHTY ELINTARVIKE – Molekyyligastronomia: Makkarassa on kaksi päätä

Arkistot

  • kesäkuu 2025
  • tammikuu 2025
  • elokuu 2024
  • heinäkuu 2024
  • helmikuu 2024
  • tammikuu 2024
  • joulukuu 2023
  • marraskuu 2023
  • elokuu 2023
  • toukokuu 2023
  • heinäkuu 2022
  • huhtikuu 2022
  • heinäkuu 2021
  • kesäkuu 2021
  • toukokuu 2021
  • huhtikuu 2021
  • maaliskuu 2021
  • helmikuu 2021
  • marraskuu 2020
  • lokakuu 2020
  • syyskuu 2020
  • elokuu 2020
  • kesäkuu 2020
  • toukokuu 2020
  • huhtikuu 2020
  • maaliskuu 2020
  • helmikuu 2020
  • tammikuu 2020
  • joulukuu 2019
  • marraskuu 2019
  • lokakuu 2019
  • elokuu 2019
  • heinäkuu 2019
  • kesäkuu 2019
  • toukokuu 2019
  • huhtikuu 2019
  • maaliskuu 2019
  • helmikuu 2019
  • lokakuu 2018
  • elokuu 2018
  • huhtikuu 2018
  • maaliskuu 2018
  • tammikuu 2018
  • joulukuu 2017
  • marraskuu 2017
  • lokakuu 2017
  • syyskuu 2017
  • toukokuu 2017
  • maaliskuu 2017
  • joulukuu 2016
  • marraskuu 2016
  • lokakuu 2016
  • syyskuu 2016
  • heinäkuu 2016
  • kesäkuu 2016
  • toukokuu 2016
  • huhtikuu 2016
  • maaliskuu 2016
  • helmikuu 2016
  • tammikuu 2016
  • joulukuu 2015
  • marraskuu 2015

Kategoriat

  • Alkuruoka
  • Arvostelut
  • Juomat
  • Juomat A-Ö
  • Kala
  • Kasvista
  • Kirjat
  • Leikelautanen
  • Liha
  • Makiat
  • Makkara
  • Makkara
  • Markku
  • Matkalla
  • Olut
  • Peruna
  • Reseptit
  • Ruokakaupat
  • Ruokapuhetta
  • Ruokasanakirja
  • Sika
  • Sillisalaatti
  • Syötävä taide
  • Syöttölät
  • Väkevät
  • Viinit
  • Ykköset
  • Yleinen
  • Yleiset

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Copyright © 2025 · Nakit ja Muusa