• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Hyppää alatunnisteeseen

Nakit ja Muusa

  • Reseptit
  • Ruokapuhetta
  • Arvostelut

Turkulainen Helsinkis

4.3.2020 Kirjoittanut markku Kommentoi

Pasilan Baabelin tornin kellarissa on, kun sinne ensin uuvuttavien sokkeloitten läpi pääsee, moniaita pienoiskaupungissa hyöriviä muurahaisia ruokkivia ruokaloita. Turkulainen törmää siellä tuttuun mestaan. Turun kauppahallin S. Wallinin kalaliike on laittanut sinne puodin, josta saa sekä lounasta että kalaa ynnä muuta mereneloa kotiin kannetavaksi.

Etenkin kauppahalleissa tämä muualta maailmasta tuttu konsepti on viime vuosina kovasti yleistynyt. Eli siis tiettyä elintarviketta myyvä liike laittaa oheen myös muutaman pöydän kokoisen myymäläbistron, joka komppaa myymälän tuotteita: kalaliike tarjoaa kalaa, lihakauppa lihaa, vegepuoti vegeä. Tämä on oikein kannatettavaa toimintaa. Paitsi luultavasti kauppiaalle, joka tästä saa sivutuloa kassaansa, myös meille kaikille, koska parhaimmillaan tässä manifestoituu zero waste -ajattelu. Myymälä voi hyödyntää raaka-aineitten käsittelytähteet, myymättä jäävät raaka-aineet ja jopa suoranaiset jätteet, kuten kalan ruodot, lihojen luut ja juuresten naatit maistuvien liemien pohjaksi.

Kalatiski on suppea, mutta kyllä siitä peruskalat löytää.

Sivubistron asiakkaalle tämä voi joskus tietää suoranaisia onnenpotkuja, kun halpaan lounasannokseen eksyy hinnakasta tavaraa, jonka parasta ennen hetki myymäläpuolella lähestyy. Tähän sopii aihetta sivuava muistelus. Vielä 90-luvulla Turussa oli kolmekin legendaarisen Hilu Tolmusen ruokabaaria, joista etenkin Hämeenkadun Tolmuset-baari oli tunnettu yllättävistä herkuistaan. Huokeissa baariannoksissa saattoi olla karitsanpaistia, naudan sisäfieeltä, lohta ja mitä milloinkin. Selitys: Hilu oli yksi käytetyimmmistä pitokokeista, jolta tilattiin hienoja buffetteja häihin ja muihin suurjuhliin. Niistä tähteet päätyivät seuraavana päivänä baarin asiakkaitten suun iloksi.

Wallin Triplassa

Pasilan uuden Triplan alakerroksista löytyy useitakin ravintopaikkoja ja niistä turkulaisen S. Wallinin puoti on tällainen myymälän ja bistron yhteenliittymä. Kalatiski on ainakin vielä suppeahko, ainakin verrattuna emoliikkeen tiskiin Turun kauppahallissa. Peruskalaa työmatkakulikija siitä kyllä saa näppärästi kotiin vietäväksi. Bistron listalla on viisi annosta 12 euron hintaan (salaatti 10 e). Joukossa kohtalaisen haasteellisiakin ruokia kuten bouillabaissea ja kampasimpukka-taskurapupastaa. Juuri nämä annokset myös tilasimme.

Kokit työssään.

Itselleni otin pastaa, mutta maistelin pöydän yli seuralaisen bouillabaissea ja etenkin sen lientä, joka on tämän ruoan se aa sekä oo. Muistissa oli taannoinen käynti Tampereen kauppahallissa ja sen Neljä vuodenaikaa -ravintolan paljon kehuttu vastaava soppa, jonka laihahko liemi ja muukin koostumus olivat pettymys. Tämän bujapee oli vallan toista maata: liemi oli kunnon aineksista haudottu ja redusoitu ja kokonaisuus oli muutenkin suunmyötäinen. Mitään provencelaista monen kalalajin muhennosta se ei toki ollut, mutta kauppakekuksen lounasannokseksi erinomainen suoritus.

Bouillabaisse oli kelpo suoritus.

Oma pastani runkopalat taisivat olla noita myyntiskistä singonneita onnenkantamoisia. Suosikkinilviäiseni kampaimpukka oli taidolla paistettu, mikä ei kaikkilta onnistu. Pienikokoisia nilviäisiä oli kolme, mikä on lounasannoksessa riittävästi. Taskuravun liha ei harmi kyllä, ollut yhtä onnistunut. Se oli pastan joukossa yhtenä kylmänä kimpaleena eikä ihan hyvin putsattu, koska muutaman kuorenpalan sai lautaselle palauttaa. Ei kuitenkaan hammasvaurioita, ja keittiö sai vakavahenkisen palautteen. Muutoin pasta-annos pestoineen oli maistuva ja napakaksi keitetty.

Kampasimpukkaa, taskurapua ja pastaa.

Molemmat annokser olivat runsaita ja ruokaisia. Isompikin nälkä niillä lähtee ja pienempiruokaiselta voi tähdettäkin jäädä. Valtakunnallisessa lounasrankingissa sijoittaisin molemmat annokset roimasti keskitason yläpuolelle. Koulunumerolla yhteensä kasi. Ilman pastan ravunkuoria ysin kahta puolen. Kysymysmerkiksi jälkkäteen jäi, olisiko paikkaan mahdollista saada jonkin sortin anniskelua. Viileä riesling olisi vapaa-aikaa viettävien lounaalla maistunut.
Hinta? Kumpikin maksoi 12 euroa, missä on kymmenisen prosenttia Helsinki-lisää. Mutta kuitenkin halpa. Etenkin laatuun nähden. Nuo annokset voisi menestyksellä myydä Helsingin illassa tuplahinnalla, ylikin.

Edellinen artikkeli: « Vilho Lampi – perunaa ja pontikkaa
Seuraava artikkeli: Sikahyvää Hakiksesta »

Lukijan vuorovaikutus

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Viimeisimmät artikkelit

  • Cataplanan jäljillä Algarvessa
  • Nestemäinen salaatti
  • ”Siinä on ajuruohoa mausteena”
  • Kotkan posso ei ole possu
  • Luutnantti Lindströmin punajuuripihvi

Avainsanat

Alsace anis Ateneum Beer Hunter bock flammekueche Georgia helles Hyvä Tuomas IPA jouluolut julbock juusto kaali kaalikääryle kala karitsanmaksa khinkali kinkku Laitilan Wirvoitusjuomatehdas lammas Lapin Kulta Lervig Lidl Liedon lihakauppa lipeäkala livekala maito makkara maksa Malmgård Mami olut Olutpaja Olvi pale ale peruna Rekolan Panimo siika sika silakka Sinebrychoff Stadin Panimo talviolut Vakka-Suomen Panimo

Viimeisimmät kommentit

  • Amy: Porkkana on kelpo porkkana
  • Markus Loisa: Haggis, tuo skottien lahja outoja ruokia pelkäävälle
  • markku: Kansallinen silakkalaatikko
  • Raimo Handolin: Kansallinen silakkalaatikko
  • MAKKARA – TUO MUOTTIIN TEHTY ELINTARVIKE – Molekyyligastronomia: Makkarassa on kaksi päätä

Arkistot

  • tammikuu 2025
  • elokuu 2024
  • heinäkuu 2024
  • helmikuu 2024
  • tammikuu 2024
  • joulukuu 2023
  • marraskuu 2023
  • elokuu 2023
  • toukokuu 2023
  • heinäkuu 2022
  • huhtikuu 2022
  • heinäkuu 2021
  • kesäkuu 2021
  • toukokuu 2021
  • huhtikuu 2021
  • maaliskuu 2021
  • helmikuu 2021
  • marraskuu 2020
  • lokakuu 2020
  • syyskuu 2020
  • elokuu 2020
  • kesäkuu 2020
  • toukokuu 2020
  • huhtikuu 2020
  • maaliskuu 2020
  • helmikuu 2020
  • tammikuu 2020
  • joulukuu 2019
  • marraskuu 2019
  • lokakuu 2019
  • elokuu 2019
  • heinäkuu 2019
  • kesäkuu 2019
  • toukokuu 2019
  • huhtikuu 2019
  • maaliskuu 2019
  • helmikuu 2019
  • lokakuu 2018
  • elokuu 2018
  • huhtikuu 2018
  • maaliskuu 2018
  • tammikuu 2018
  • joulukuu 2017
  • marraskuu 2017
  • lokakuu 2017
  • syyskuu 2017
  • toukokuu 2017
  • maaliskuu 2017
  • joulukuu 2016
  • marraskuu 2016
  • lokakuu 2016
  • syyskuu 2016
  • heinäkuu 2016
  • kesäkuu 2016
  • toukokuu 2016
  • huhtikuu 2016
  • maaliskuu 2016
  • helmikuu 2016
  • tammikuu 2016
  • joulukuu 2015
  • marraskuu 2015

Kategoriat

  • Alkuruoka
  • Arvostelut
  • Juomat
  • Juomat A-Ö
  • Kala
  • Kasvista
  • Kirjat
  • Leikelautanen
  • Liha
  • Makiat
  • Makkara
  • Makkara
  • Markku
  • Matkalla
  • Olut
  • Peruna
  • Reseptit
  • Ruokakaupat
  • Ruokapuhetta
  • Ruokasanakirja
  • Sika
  • Sillisalaatti
  • Syötävä taide
  • Syöttölät
  • Väkevät
  • Viinit
  • Ykköset
  • Yleinen
  • Yleiset

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Copyright © 2025 · Nakit ja Muusa