• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Hyppää alatunnisteeseen

Nakit ja Muusa

  • Reseptit
  • Ruokapuhetta
  • Arvostelut

Nyhtökauralla päin inhaa soijaa!

3.7.2016 Kirjoittanut markku Kommentoi

Nyt se sitten tapahtu: tuttu keittiömestari kuuli, kun epäilin nyhtökauraa urbaanitaruksi ja ihmesaduksi. Ilmoitti kohtapuoleen, että siellä ja siellä on nimelläni nyhtökauraa. Ja oli, kaksi pakkausta perusnyhtöä, nudea. Kiitos Jarmo. Mökille lähtiessä jätin toisen pakkauksen pakastimeen tähtäimellä tehdä siitä lasagnea, kun taas palaan uunikulttuurin pariin. Toinen lähti mukaan saareen. Ja mitä siellä? Pinttynyt, ainakin ajatuksissaan fleksitarismiin pyrkivä carnivori kertoo.
Pakkausta avatessa piti maistaa pari nokaretta ihan silleen. Ei paha. Hyvä suutuntuma ja puruvastus kuin tiivismaltoisella sienellä tai murealla lihalla. Maku oli uusi, ennenkokematon, mutta ennakkomaistajien toitottamaa kanaa siitä ei löytänyt yrittämälläkään. Sen sijaan kauran viljainen aromi oli ilmeinen. Ensi tuntuma uteliaan myönteinen, reilusti plussalla.
Rajallisissa valmistusoloissa pakkauksen ohje porottomasta käristyksestä vaikutti toteutuskelpoiselta. Paitsi että neitsyt-siikleistä ei muusia synny. Kummalta tuntui ohje lisätä maustepippurit kokonaisina mössöön. Hieraisin sen sijaan myllystä mustapippuria. Vastoin ohjetta hyvältä tuntui silputa sekaan myös pari varhaissipulia. Muuten en seokseen lisännyt mitään muuta, en kermaa, en yrttejä, mausteita, soijaa tai vastaavaa. Kääntelin seosta voissa pannulla ja lisäsin kasvislientä, kunnes rakenne vaikutti sopivalta. Oheen siikliä ja sopiva salaatti. Ohjeen ehdotus smetanasta jäi väliin. Ja eiku syömään.
DSC_3250Maku toisteli ensivaikutelman viljaista kauraisuutta, näin ehkä vain syvempänä. Eikä kanaa löytynyt vieläkään, eikä muitakaan lihamuistumia. Jäikin pohtimaan, onko aina välttämätöntä verrata kasvistuotetta johonkin lihaan. Tosin etenkin ennen vanhaan vegeväki syyllistyi tähän eniten: parin vuosikymmenen takaisissa kasviskeittokirjoissa vilisee kasviskinkkua, -pihviä, -kotlettia, -kyljystä ja -paistia. Fileetä ei sentään tainnut olla.
Annoksen söi hyvällä halulla. Ei se ehkä mikään elämää suurempi nautinto ollut, mutta maukas ja suunmyötäinen (arki)ruoka kylläkin. Tähteeksi jäänyt nyhtis toimi seuraavana aamuna oivasti munakkaan täytteenä, nyt tosin tilkalla kermaa terästettynä. Kun on tälläinen pinttynyt carnivori, ateria tuntuu jotenkin vajaalta, jos siitä puuttuu liha, kala tai vastaava, ainakin sieni, muna tai juusto. Tämä asettuu hyvin tuohon rooliin ja on varsin monikäyttöinen: rakenteen murumaisuus venyy monenlaisiin tuunauksiin ja makukokeiluihin. Varmasti haen sitä jatkossakin kaupasta, kunhan sitä sinne joskus pysyvästi saavat.
Vaikka yksittäinen annos ehkä on vaatimaton muru ruoan maailmankaikkeudessa, se antoi isosti uskoa nyhtökauran yhtä ruoka-ainetta isompaan merkitykseen. Korvatessaan soijan tärkeänä proteiinin lähteenä se ja ehkä muut samalla ideapohjalla kehitetyt vegetuotteet voivat olla jopa ison luokan vientituote. Ei ehkä uusi Nokia (vaikka miksei sitäkin), mutta iso tuote, joka vielä nojaa hankaluuksissa olevaan maatalouteemme. Se tosin edellyttää, että sieltäkin löytyy muutoskykyä ja joustoa: nythän kai osa nyhtökauran raaka-aineesta tulee ulkoa, koska Suomen maatalous ei sitä osaa/halua/viitsi tuottaa.
Ja toki yksi kynnyskysymys ja kulmakivi on nyhtiksen lopullinen kuluttajahinta. Jos se hinnoitellaan luksustuotteeksi, gudbai. Mutta jos malttia riittää pitää hinta muiden (luomu)valmisruokien haarukassa, kaikki hyvin.
_20160627_233608
 
PS. Koska joku ei tunnu tietävän, mitä ovat carnivori ja fleksitaristi, kerron sen tässä: carnivori on lihansyöjä (herbivori on kasvissyöjä ja omnivori kaikkiruokainen). Fleksitarismi taas on ruokavalioajattelua, jossa ollaan kaikkiruokaisia, mutta pyritään kohti kasvisvoittoisimpaa ruokavaliota.

Edellinen artikkeli: « Karjalanpaisti ei ole Karjalan paisti
Seuraava artikkeli: Källarvinden, Kasnäs »

Lukijan vuorovaikutus

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Viimeisimmät artikkelit

  • Cataplanan jäljillä Algarvessa
  • Nestemäinen salaatti
  • ”Siinä on ajuruohoa mausteena”
  • Kotkan posso ei ole possu
  • Luutnantti Lindströmin punajuuripihvi

Avainsanat

Alsace anis Ateneum Beer Hunter bock flammekueche Georgia helles Hyvä Tuomas IPA jouluolut julbock juusto kaali kaalikääryle kala karitsanmaksa khinkali kinkku Laitilan Wirvoitusjuomatehdas lammas Lapin Kulta Lervig Lidl Liedon lihakauppa lipeäkala livekala maito makkara maksa Malmgård Mami olut Olutpaja Olvi pale ale peruna Rekolan Panimo siika sika silakka Sinebrychoff Stadin Panimo talviolut Vakka-Suomen Panimo

Viimeisimmät kommentit

  • Amy: Porkkana on kelpo porkkana
  • Markus Loisa: Haggis, tuo skottien lahja outoja ruokia pelkäävälle
  • markku: Kansallinen silakkalaatikko
  • Raimo Handolin: Kansallinen silakkalaatikko
  • MAKKARA – TUO MUOTTIIN TEHTY ELINTARVIKE – Molekyyligastronomia: Makkarassa on kaksi päätä

Arkistot

  • tammikuu 2025
  • elokuu 2024
  • heinäkuu 2024
  • helmikuu 2024
  • tammikuu 2024
  • joulukuu 2023
  • marraskuu 2023
  • elokuu 2023
  • toukokuu 2023
  • heinäkuu 2022
  • huhtikuu 2022
  • heinäkuu 2021
  • kesäkuu 2021
  • toukokuu 2021
  • huhtikuu 2021
  • maaliskuu 2021
  • helmikuu 2021
  • marraskuu 2020
  • lokakuu 2020
  • syyskuu 2020
  • elokuu 2020
  • kesäkuu 2020
  • toukokuu 2020
  • huhtikuu 2020
  • maaliskuu 2020
  • helmikuu 2020
  • tammikuu 2020
  • joulukuu 2019
  • marraskuu 2019
  • lokakuu 2019
  • elokuu 2019
  • heinäkuu 2019
  • kesäkuu 2019
  • toukokuu 2019
  • huhtikuu 2019
  • maaliskuu 2019
  • helmikuu 2019
  • lokakuu 2018
  • elokuu 2018
  • huhtikuu 2018
  • maaliskuu 2018
  • tammikuu 2018
  • joulukuu 2017
  • marraskuu 2017
  • lokakuu 2017
  • syyskuu 2017
  • toukokuu 2017
  • maaliskuu 2017
  • joulukuu 2016
  • marraskuu 2016
  • lokakuu 2016
  • syyskuu 2016
  • heinäkuu 2016
  • kesäkuu 2016
  • toukokuu 2016
  • huhtikuu 2016
  • maaliskuu 2016
  • helmikuu 2016
  • tammikuu 2016
  • joulukuu 2015
  • marraskuu 2015

Kategoriat

  • Alkuruoka
  • Arvostelut
  • Juomat
  • Juomat A-Ö
  • Kala
  • Kasvista
  • Kirjat
  • Leikelautanen
  • Liha
  • Makiat
  • Makkara
  • Makkara
  • Markku
  • Matkalla
  • Olut
  • Peruna
  • Reseptit
  • Ruokakaupat
  • Ruokapuhetta
  • Ruokasanakirja
  • Sika
  • Sillisalaatti
  • Syötävä taide
  • Syöttölät
  • Väkevät
  • Viinit
  • Ykköset
  • Yleinen
  • Yleiset

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Copyright © 2025 · Nakit ja Muusa