• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Hyppää alatunnisteeseen

Nakit ja Muusa

  • Reseptit
  • Ruokapuhetta
  • Arvostelut

Laskiaissoppaa Hollannista

9.2.2016 Kirjoittanut markku Kommentoi

Laskiaisena ruokana on hernekeitto, joka kyllä maistuu muulloinkin oikein hyvältä.  Se on niitä harvoja ruokia, jotka säilyttävät makunsa myös purkkiin pantuna, joten ainakaan arkena ei kannata hylkiä säilykesoppaa. Sitä voi halutessaan tuunata savukinkulla, sipulihakkeella ja Auran tulisella sinapilla. Ei pidä kuitenkaan luulla, että kotoinen hernerokka olisi vain täkäläinen keksintö. Oma versionsa siitä on varmaan kaikilla kansoilla – eikö se ollut juuri hernekeitto, josta Raamatin Eesaukin esikoisoikeutensa möi.
Hollannistakin löytyy oikein kansallinen herkkuhernekeitto erwtensoep. Alla sen resepti, jossa on käytetty pakasteherneitä. Voi sen tehdä kuivatuistakin, kunhan liottaa niitä yön yli ja keittää potkan kanssa sopan teon alusta lähtien pehmeiksi.
Erwtensoep eli
hollantilainen hernekeitto
n. 500 g:n palvattu sianpotka
1,5 l vettä
1 rkl kanafondia (tai 1 kuutio)
1 tl suolaa
400 g (2 pss) pakasteherneitä
1 dl lehtipersiljaa, hienonnettuna
1 sipuli, hienonnettuna
3 sellerinvartta lehtineen, hienonnettuna
1 keskikokoinen porkkana, kuutioina
1 kookas, kiinteä peruna, kuutioina
2 lihaisaa, savuista grillimakkaraa, viipaleina
rapeita täysjyväsämpylöitä
1. Laita potka isoon kattilaan ja lisää vettä niin, että potka peittyy. Lisää fondi ja suola. Keitä matalalla lämmöllä noin 1,5 tuntia.
2. Lisää sipuli, selleri, porkkana ja peruna ja keitä, kunnes (10-15 min.) kasvikset ovat lähes kypsiä. Lisää herneet ja persilja ja keitä vielä kymmenisen minuuttia. Lisää makkara.
3. Nosta potka pois keitosta ja irrota sen lihat luista. Leikkaa lihat kuutioiksi ja palauta ne keittoon. Keitä vielä viitisen minuuttia. Tarjoa sämpylöitten kera. Tässä tilanteessa oiva valinta ruokaryypyksi on genever ja juomaksi hollantilainen olut.

Edellinen artikkeli: « Urkin ryöstö
Seuraava artikkeli: Laskiainen, läskijuhla »

Lukijan vuorovaikutus

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Viimeisimmät artikkelit

  • Cataplanan jäljillä Algarvessa
  • Nestemäinen salaatti
  • ”Siinä on ajuruohoa mausteena”
  • Kotkan posso ei ole possu
  • Luutnantti Lindströmin punajuuripihvi

Avainsanat

Alsace anis Ateneum Beer Hunter bock flammekueche Georgia helles Hyvä Tuomas IPA jouluolut julbock juusto kaali kaalikääryle kala karitsanmaksa khinkali kinkku Laitilan Wirvoitusjuomatehdas lammas Lapin Kulta Lervig Lidl Liedon lihakauppa lipeäkala livekala maito makkara maksa Malmgård Mami olut Olutpaja Olvi pale ale peruna Rekolan Panimo siika sika silakka Sinebrychoff Stadin Panimo talviolut Vakka-Suomen Panimo

Viimeisimmät kommentit

  • Amy: Porkkana on kelpo porkkana
  • Markus Loisa: Haggis, tuo skottien lahja outoja ruokia pelkäävälle
  • markku: Kansallinen silakkalaatikko
  • Raimo Handolin: Kansallinen silakkalaatikko
  • MAKKARA – TUO MUOTTIIN TEHTY ELINTARVIKE – Molekyyligastronomia: Makkarassa on kaksi päätä

Arkistot

  • tammikuu 2025
  • elokuu 2024
  • heinäkuu 2024
  • helmikuu 2024
  • tammikuu 2024
  • joulukuu 2023
  • marraskuu 2023
  • elokuu 2023
  • toukokuu 2023
  • heinäkuu 2022
  • huhtikuu 2022
  • heinäkuu 2021
  • kesäkuu 2021
  • toukokuu 2021
  • huhtikuu 2021
  • maaliskuu 2021
  • helmikuu 2021
  • marraskuu 2020
  • lokakuu 2020
  • syyskuu 2020
  • elokuu 2020
  • kesäkuu 2020
  • toukokuu 2020
  • huhtikuu 2020
  • maaliskuu 2020
  • helmikuu 2020
  • tammikuu 2020
  • joulukuu 2019
  • marraskuu 2019
  • lokakuu 2019
  • elokuu 2019
  • heinäkuu 2019
  • kesäkuu 2019
  • toukokuu 2019
  • huhtikuu 2019
  • maaliskuu 2019
  • helmikuu 2019
  • lokakuu 2018
  • elokuu 2018
  • huhtikuu 2018
  • maaliskuu 2018
  • tammikuu 2018
  • joulukuu 2017
  • marraskuu 2017
  • lokakuu 2017
  • syyskuu 2017
  • toukokuu 2017
  • maaliskuu 2017
  • joulukuu 2016
  • marraskuu 2016
  • lokakuu 2016
  • syyskuu 2016
  • heinäkuu 2016
  • kesäkuu 2016
  • toukokuu 2016
  • huhtikuu 2016
  • maaliskuu 2016
  • helmikuu 2016
  • tammikuu 2016
  • joulukuu 2015
  • marraskuu 2015

Kategoriat

  • Alkuruoka
  • Arvostelut
  • Juomat
  • Juomat A-Ö
  • Kala
  • Kasvista
  • Kirjat
  • Leikelautanen
  • Liha
  • Makiat
  • Makkara
  • Makkara
  • Markku
  • Matkalla
  • Olut
  • Peruna
  • Reseptit
  • Ruokakaupat
  • Ruokapuhetta
  • Ruokasanakirja
  • Sika
  • Sillisalaatti
  • Syötävä taide
  • Syöttölät
  • Väkevät
  • Viinit
  • Ykköset
  • Yleinen
  • Yleiset

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Copyright © 2025 · Nakit ja Muusa