• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Hyppää alatunnisteeseen

Nakit ja Muusa

  • Reseptit
  • Ruokapuhetta
  • Arvostelut

Laitilan tölkit opastavat olueen

28.4.2016 Kirjoittanut markku Kommentoi

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas on lanseerannut uuden palvelu, jonka avulla vähemmän harrastunut oluen ystävä löytää mielioluitaan tämän hetken kauppojen massiiviosen tarjonnan keskellä. Firma tiedottaa asiasta seuraavasti.
Laitilan Kukko-oluiden pakkauksiin painetaan kevään ja kesän aikana tuotteiden makuprofiileja kuvaavat Makumittari-symbolit. Makumittarin yksinkertaisen esitystavan tarkoituksena on auttaa suomalaisia lisäämään omaa tietämystään oluiden mausta ja omista mieltymyksistään niiden suhteen. Apua konseptin kehitykseen tarjosivat suomalaiset olutbloggarit.
Makumittari(1)Tarkkasilmäisimmät oluenystävät ovat saattaneet parin viime viikon aikana huomata Laitilan Kukko-pakkausten kyljestä löytyvät merkilliset graafiset symbolit, joihin on kirjattu makuun viittaavia adjektiiveja, sekä näiden voimakkuuksia ilmentäviä vaakapalkkeja. Kyseessä on Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan keväällä 2016 lanseeraama Makumittari-konsepti, jonka avulla yritys pyrkii auttamaan suomalaisia oppimaan mitkä tekijät oluen maussa ovat ne, jotka näitä eniten kiehtovat. Ensiesiintymisensä Makumittari teki aiemmin keväällä lanseeratun Kukko IPA -pullon takaetiketissä ja siitä lähtien se on painettu jokaiseen Kukko-pakkaukseen.
Makumittarin perusajatuksena on pyrkiä auttamaan kuluttajaa oppimaan minkälaisista oluista tämä pitää. Kun omat makumieltymyksensä oppii tunnistamaan ja ennen kaikkea nimeämään, osaa tämän jälkeen tehdä myös parempia ostopäätöksiä nykyajan runsauden sarven, eli marketin oluthyllyn äärellä. Omien makumieltymyksien nimeäminen onkin monelle oluenjuojalle varmasti se hankalin juttu, moni kun ei välttämättä tiedä miltä esimerkiksi maltaisuus tai humalat maistuvat – vaikka juuri niiden maun vuoksi oluista sattuisi pitämäänkin. Tässä kohtaa Makumittarin yksinkertainen ja vertailtavuutta tarjoava, suomalaiselle insinööri- ja mittarikansalle mainiosti soveltuva esitystapa auttaa pikkuhiljaa oppimaan nämä oluen maun perusulottuvuudet.
Makumittarista on tullut Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalle runsaasti positiivista palautetta, oli palautteen antajana sitten oluiden suhteen täysi noviisi tai jo vähän valveutuneempi tekijä. Konseptin yksi hienous piileekin siinä, että kyse on kaikessa yksinkertaisuudessaan tiedosta, jota kuka tahansa voi halutessaan hyödyntää ostopäätöstä tehdessään tai sitä jälkeenpäin arvioidessaan.
Laitilan Markkinointipäällikkö Ville Alangon mukaan Makumittarin kohdalla nimenomaan tieto, informaatio houkuttelee kokeilemaan ja arvioimaan miten omat makunystyrät suhtautuvat eri maun ulottuvuuksiin. ”Sen avulla voi aluksi opetella oluen perusmaut; miltä maistuu maltaisuus, miltä maistuu humalan aromi jne. Näitä oluen perusmakuja oppiessa oppii samalla mikä niistä tai niiden yhdistelmistä on sellainen, joka miellyttää itseä eniten. Makumittarin avulla voi siis lisätä omaa tietämystään oluen mausta ja jatkossa tehdä sen avulla itselle paremmin sopivia valintoja, tai ainakin vähentää riskiä sille, että valinta osuu sellaiseen olueen josta ei pidäkään.” Tietysti voi esittää kysymyksen miten voi koskaan ylipäätään oppia pitämään uusista mauista, jos aina pitäytyy tutuissa ja turvallisissa, eikä koskaan altistu jollekin mistä ei pidä? Tähän kysymykseen Alanko vastaa: ”Tarvitseeko oppia pitämään jostain mistä ei luonnostaan pidä? Mielestäni ei, mutta toisaalta Makumittarista voi sellaisessakin tapauksessa olla hyötyä, koska se auttaa tunnistamaan siedätyshoidon aloittamiseen parhaiten sopivat, eli jollain ulottuvuudella vähän kevyemmät olutvariantit. Niistä voi sitten pykälä pykälältä siirtyä kohti ”vahvempia pitoisuuksia”.”
Kuulostaa hyvältä ja kannatettavalta, mutta miksikähän Ville Alanko omalla lausunnollaan vähättelee koko Makumittarin ideaa tokaisemalla, ettei semmoisesta tarvitse oppia pitämään, josta ei luonnostaan pidä. Asiahan on aivan päinvastoin. Kaiken maistelemisen ja uuden oppimisen perusta, Aa ja Oo, kivijalka ja lähtökohta on rohkea uusien makujen maistelu. Myös sellaisten makujen, joista ei nyt välttämättä pidä. Ilman tätä rohkeutta ei maailmassa esimerkiksi juotaisi kahvia tai punaviiniä eikä IPA-oluita, koska niiden mausta ei ihminen luonnostaan pidä. Niistä pitäminen on puhtaasti oppimisen tulos.
Täytyy toivoa, että tässä nyt on Alangolle tullut harkitsematon lapsus eikä tuo ole hänen todellinen mielipiteensä. uusien makujen karttaminen kun tuskin on Laitilan johtotähtiä!

Edellinen artikkeli: « Pekoniolutta Reiheitsgebotin kunniaksi
Seuraava artikkeli: Tillin tallin »

Lukijan vuorovaikutus

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Viimeisimmät artikkelit

  • Muokataan historiaa: Mitä sanoi Kivi neitsytperunasta?
  • Cataplanan jäljillä Algarvessa
  • Nestemäinen salaatti
  • ”Siinä on ajuruohoa mausteena”
  • Kotkan posso ei ole possu

Avainsanat

Alsace anis Ateneum Beer Hunter bock flammekueche Georgia helles Hyvä Tuomas IPA jouluolut julbock juusto kaali kaalikääryle kala karitsanmaksa khinkali kinkku Laitilan Wirvoitusjuomatehdas lammas Lapin Kulta Lervig Lidl Liedon lihakauppa lipeäkala livekala maito makkara maksa Malmgård Mami olut Olutpaja Olvi pale ale peruna Rekolan Panimo siika sika silakka Sinebrychoff Stadin Panimo talviolut Vakka-Suomen Panimo

Viimeisimmät kommentit

  • Amy: Porkkana on kelpo porkkana
  • Markus Loisa: Haggis, tuo skottien lahja outoja ruokia pelkäävälle
  • markku: Kansallinen silakkalaatikko
  • Raimo Handolin: Kansallinen silakkalaatikko
  • MAKKARA – TUO MUOTTIIN TEHTY ELINTARVIKE – Molekyyligastronomia: Makkarassa on kaksi päätä

Arkistot

  • kesäkuu 2025
  • tammikuu 2025
  • elokuu 2024
  • heinäkuu 2024
  • helmikuu 2024
  • tammikuu 2024
  • joulukuu 2023
  • marraskuu 2023
  • elokuu 2023
  • toukokuu 2023
  • heinäkuu 2022
  • huhtikuu 2022
  • heinäkuu 2021
  • kesäkuu 2021
  • toukokuu 2021
  • huhtikuu 2021
  • maaliskuu 2021
  • helmikuu 2021
  • marraskuu 2020
  • lokakuu 2020
  • syyskuu 2020
  • elokuu 2020
  • kesäkuu 2020
  • toukokuu 2020
  • huhtikuu 2020
  • maaliskuu 2020
  • helmikuu 2020
  • tammikuu 2020
  • joulukuu 2019
  • marraskuu 2019
  • lokakuu 2019
  • elokuu 2019
  • heinäkuu 2019
  • kesäkuu 2019
  • toukokuu 2019
  • huhtikuu 2019
  • maaliskuu 2019
  • helmikuu 2019
  • lokakuu 2018
  • elokuu 2018
  • huhtikuu 2018
  • maaliskuu 2018
  • tammikuu 2018
  • joulukuu 2017
  • marraskuu 2017
  • lokakuu 2017
  • syyskuu 2017
  • toukokuu 2017
  • maaliskuu 2017
  • joulukuu 2016
  • marraskuu 2016
  • lokakuu 2016
  • syyskuu 2016
  • heinäkuu 2016
  • kesäkuu 2016
  • toukokuu 2016
  • huhtikuu 2016
  • maaliskuu 2016
  • helmikuu 2016
  • tammikuu 2016
  • joulukuu 2015
  • marraskuu 2015

Kategoriat

  • Alkuruoka
  • Arvostelut
  • Juomat
  • Juomat A-Ö
  • Kala
  • Kasvista
  • Kirjat
  • Leikelautanen
  • Liha
  • Makiat
  • Makkara
  • Makkara
  • Markku
  • Matkalla
  • Olut
  • Peruna
  • Reseptit
  • Ruokakaupat
  • Ruokapuhetta
  • Ruokasanakirja
  • Sika
  • Sillisalaatti
  • Syötävä taide
  • Syöttölät
  • Väkevät
  • Viinit
  • Ykköset
  • Yleinen
  • Yleiset

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Copyright © 2025 · Nakit ja Muusa