• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Hyppää alatunnisteeseen

Nakit ja Muusa

  • Reseptit
  • Ruokapuhetta
  • Arvostelut

Kvinoa rakastaa yrttejä

25.4.2020 Kirjoittanut markku Kommentoi

Kvinoa eli alkukielellä quinoa on Suomessa verraten nuori ravintokasvi. Katselin vanhoja juttujani ja eräitä google-merkintöjä ja niistä saattoi päätellä, että kvinoa teki näkyvimmän läpimurtonsa Suomessa noin 2012-13. Kotiseudullaan Etelä-Amerikassa kvinoa on ikivanha viljelykasvi; siellä inkat sitä viljelivät jo 5000 vuotta sitten tärkeimpänä viljelyskasvinaan.
Muualle maailmaan se alkoi levitä 2000-luvun alussa, kun terveystietoiset länsimaat huomasivat sen rikkaat ravinto-ominaisuudet ja kelpoisuuden myös keliaakikkojen ruoaksi. Köyhille tuottajamaille, etupäässä Perulle ja Bolivialle, kehitys on tuonut sekä vaurautta että ongelmia. Vienti rikkaisiin länsimaihin on tuonut rahaa, mutta toisaalta sen lisääntynyt viljelyala on vähentänyt muitten ravintokasvien viljelyä ja toisaalta kvinoan hinta on myös kotimaassa noussut yli köyhän kansan ostokyvyn.

Tässä kvinoasalaattia ruokaistavat fetajuusto ja parsa.

Nykyisin kvinoaa viljellään runsaasti myös muualla kuin Etelä-Amerikassa. Suomessa MTT ilmoitti vuonna 2013, että se on 15 vuoden kehitystyön jälkeen onnistunut saamaan aikaan kvinoan, joka kestää viljelyä meidän ilmastossamme. Kotimaista kvinoa onkin nykyisin hyvin saatavilla. Hinta sillä on korkeampi kuin tuodulla, mutta annoskohtainen yksikköhinta ei sentään päätä huimaa. Suurin suomalainen tuottaja on Liedon Yliskulmalla toimiva Rainingon luomutila, joten ainakin Varsinais-Suomessa kvinoa on täysiveristä lähiruokaa. Kasvina kvinoa ei kuulu viljakasveihin kuten esim. ruis, vehnä ja ohra. Se on tutuista kasveistamme sukua jauhosavikalle, mangoldille, pinaatille ja eräille juureksille, kuten puna- ja sokerijuurikkaalle.

Kvinoaa voi käyttää varsin monella tapaa. Erityisen innokasta se on pariutumaan erilaisten yrttien kanssa raikkaaksi salaatiksi. Eikä ole vaikeata ja koostumusta voi vaihdella sen mukaan, mistä tykkää ja mitä sattuu kaapista löytymään. Tässä yksi esimerkki.

Näitä tarvitset

2 dl kvinoaa

Timjami tykkää kvinoasta.

5-6 dl vettä (tai kasvislientä)

1/4 tl suolaa

muutama vihreä parsa

1 punasipuli tai pari vartta kevätsipulia

1 sitruuna

1 dl öljyä

suolaa ja mustapippuria

Minttu on lähes pakollinen kvinoan yrttikaveri.

1 ruukku minttua

1 ruukku korianteria

muutama oksa timjamia

fetaa tai ns. salaattijuusto

Tee näin

1. Keitä kvinoa kypsäki vedessä paketin ohjeen mukaan. Noin 15 minuuttia, älä hämmennä. Valuta siivilän läpi ja anna jäähtyä.

2. Keitä toisella levyllä parsat napakan kypsiksi. Paloittele. Kuori ja hienonna sipuli.

3. Raasta sitruunan kuori ja purista sen mehu kulhoon.

4. Yhdistä mehukulhoon kuoriraaste, öljy ja mausteet. Sekoita hieman.

5. Sekoita tarjoilukulhossa kvinoa, parsapalat ja sipuli. Lisää silputtua minttua ja korianteria sekä oksista riivitty timjami. Lisää vielä murennettua fetaa. Sekoita salaatti kevyesti ja tarjoa pääruoan lisäkkeenä. Kuvassa kumppanina on karitsanmaksaa alla veneziana.

Kvinoasalaatti komppaa tässä fegato alla venezianaa, seurana oksa broccolinia.

Salaattiin sopivat monenlaiset kasvikset, sienet, kanapalat, erilaiset makkarat, granaattiomenan siemenet, juustot – ihan maun mukaan, kvinoa on kiltti runkoaines.  Kypsää kvinoaa voi käyttää erilaisiin paistoksiin, piirakoitten täytteeksi, munakkaaseen tai ihan semmoisenaan pääruoan lisäkkeenä riisin sijaan.

Edellinen artikkeli: « Makaroonilaatikko – korona-Suomen kansallisruoka
Seuraava artikkeli: Punainen rutto ja korona »

Lukijan vuorovaikutus

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Viimeisimmät artikkelit

  • Muokataan historiaa: Mitä sanoi Kivi neitsytperunasta?
  • Cataplanan jäljillä Algarvessa
  • Nestemäinen salaatti
  • ”Siinä on ajuruohoa mausteena”
  • Kotkan posso ei ole possu

Avainsanat

Alsace anis Ateneum Beer Hunter bock flammekueche Georgia helles Hyvä Tuomas IPA jouluolut julbock juusto kaali kaalikääryle kala karitsanmaksa khinkali kinkku Laitilan Wirvoitusjuomatehdas lammas Lapin Kulta Lervig Lidl Liedon lihakauppa lipeäkala livekala maito makkara maksa Malmgård Mami olut Olutpaja Olvi pale ale peruna Rekolan Panimo siika sika silakka Sinebrychoff Stadin Panimo talviolut Vakka-Suomen Panimo

Viimeisimmät kommentit

  • Amy: Porkkana on kelpo porkkana
  • Markus Loisa: Haggis, tuo skottien lahja outoja ruokia pelkäävälle
  • markku: Kansallinen silakkalaatikko
  • Raimo Handolin: Kansallinen silakkalaatikko
  • MAKKARA – TUO MUOTTIIN TEHTY ELINTARVIKE – Molekyyligastronomia: Makkarassa on kaksi päätä

Arkistot

  • kesäkuu 2025
  • tammikuu 2025
  • elokuu 2024
  • heinäkuu 2024
  • helmikuu 2024
  • tammikuu 2024
  • joulukuu 2023
  • marraskuu 2023
  • elokuu 2023
  • toukokuu 2023
  • heinäkuu 2022
  • huhtikuu 2022
  • heinäkuu 2021
  • kesäkuu 2021
  • toukokuu 2021
  • huhtikuu 2021
  • maaliskuu 2021
  • helmikuu 2021
  • marraskuu 2020
  • lokakuu 2020
  • syyskuu 2020
  • elokuu 2020
  • kesäkuu 2020
  • toukokuu 2020
  • huhtikuu 2020
  • maaliskuu 2020
  • helmikuu 2020
  • tammikuu 2020
  • joulukuu 2019
  • marraskuu 2019
  • lokakuu 2019
  • elokuu 2019
  • heinäkuu 2019
  • kesäkuu 2019
  • toukokuu 2019
  • huhtikuu 2019
  • maaliskuu 2019
  • helmikuu 2019
  • lokakuu 2018
  • elokuu 2018
  • huhtikuu 2018
  • maaliskuu 2018
  • tammikuu 2018
  • joulukuu 2017
  • marraskuu 2017
  • lokakuu 2017
  • syyskuu 2017
  • toukokuu 2017
  • maaliskuu 2017
  • joulukuu 2016
  • marraskuu 2016
  • lokakuu 2016
  • syyskuu 2016
  • heinäkuu 2016
  • kesäkuu 2016
  • toukokuu 2016
  • huhtikuu 2016
  • maaliskuu 2016
  • helmikuu 2016
  • tammikuu 2016
  • joulukuu 2015
  • marraskuu 2015

Kategoriat

  • Alkuruoka
  • Arvostelut
  • Juomat
  • Juomat A-Ö
  • Kala
  • Kasvista
  • Kirjat
  • Leikelautanen
  • Liha
  • Makiat
  • Makkara
  • Makkara
  • Markku
  • Matkalla
  • Olut
  • Peruna
  • Reseptit
  • Ruokakaupat
  • Ruokapuhetta
  • Ruokasanakirja
  • Sika
  • Sillisalaatti
  • Syötävä taide
  • Syöttölät
  • Väkevät
  • Viinit
  • Ykköset
  • Yleinen
  • Yleiset

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Copyright © 2025 · Nakit ja Muusa