• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Hyppää alatunnisteeseen

Nakit ja Muusa

  • Reseptit
  • Ruokapuhetta
  • Arvostelut

Kiinankaali + pinaatti = paksoi

10.5.2019 Kirjoittanut markku Kommentoi

Muutama vuosi sitten meillekin rantautui, lähinnä aasialaisten ruokakauppojen välityksellä uusi, eksoottinen vihannes, josta näkyi kauppojen kylteissä monenlaista nimeä: bok choy, pac choi, pak-choi, pak-soi… Nyt tämä mukava kasvis on jo niin arkipäiväistynyt, että se kasvaa komeaksi meikäläisissäkin kasvihuoneissa. Vastikään ostin Turun Kauppatorilta Lindrothin puutarhan DeliVerde-kioskilta komean yksilön.

Tulokkaan nimeksi on meillä vakiintunut kielenhuoltajien suosima pinaattikiinankaali, joskin varsin ymmärrettävästi ahkerassa käytössä on myös lyhyempi paksoi. Nimi tulee Kantonin murteesta ja tarkoittaa suunnilleen valkoista vihannesta.

Kuten suomenkielisestä nimestä käy ilmi, paksoi kuuluu kaalien laajaan Brassica-sukukuntaan ja se on varsin läheistä sukua tavalliselle kiinankaalille. Molemmat kuuluvat Brassica rapa -kaalikasveihin, joihin eri ryhminään kuuluvat myös nauris sekä muut uudet aasialaisperäiset kaalikasvit kuten mitsuna, komatsuna ja tatsoi. Ulkonäöltään paksoi (Brassica chinensis tai Brassica rapa subsp. chinensis) muistuttaa mangoldia, joka kuitenkaan ei ole kaali- vaan savikkakasvi (sen villit sukulaiset kuten yleinen jauhosavikka on mainio kasvi, jota voi käyttää täysin pinaatin tapaan) .

Käytöltään ja paljon maultaankin paksoi on samantapainen kuin pinaatti, kuten suomenkielinen nimikin sanoo, mutta vain maku on sama, suku ei. Se on erinomaisen monikäyttöinen vihannes. Se sopii lisäkkeeksi lihalle, kalalle ja monille kasviksille ja se on varsin helppo valmistaa. Tapana on irrottaa sen lehdet ja leikata ne niin, että paksut, valkoiset alaosat voi laittaa kypsymään hieman muita osia aiemmin. Paksoin voi myös leikata pitkittäin neljään osaan ja kypsentää grillissä, pari minuuttia per puoli.

Lindrothin puutarhassa kasvanut komea paksoi, pinaattikiinankaali.

Helpoin tapa käyttää paksoita on paistaminen joko pannulla tai wokissa. Leikkaa paksoi suikaleiksi. raasta valmiiksi 1-2 rkl inkivääriä, silppua puolikas chiliä hienoksi ja hienonna 2-3 valkosipulinkynttä. Kuumenna pannulla öljyä ja kypsennä ensin pari minuuttia paksoin paksumpia osia ja lisää sitten muut ainekset. Paista käännellen joitakin minuutteja ja se on siinä. Ehkä loraus soijaa loppusilaukseksi.

Paksoita voi käyttää myös raakana salaattien osana. Sitä voi lisätä smoothieihin ja hyvää se on vaikkapa kalakeitossa, melko lopulla lisättynä.

P.S. Valittelin joku aika sitten kiinankaalin kohtaloa; se kun yleensä tuodaan kaupan tiskille halkaistuna. Ja kuitenkin aika mauton kiinankaali on ehkä parhaimmillaan kääryleissä. Ilahtuen huomasin juuri, että ainakin Lidlissä kiinankaaleja oli tiskillä myös kokonaisina.

Edellinen artikkeli: « Belgia tulee, olutko valmis?
Seuraava artikkeli: Supraa pukkaa – Rioni on Turussa »

Lukijan vuorovaikutus

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Viimeisimmät artikkelit

  • Muokataan historiaa: Mitä sanoi Kivi neitsytperunasta?
  • Cataplanan jäljillä Algarvessa
  • Nestemäinen salaatti
  • ”Siinä on ajuruohoa mausteena”
  • Kotkan posso ei ole possu

Avainsanat

Alsace anis Ateneum Beer Hunter bock flammekueche Georgia helles Hyvä Tuomas IPA jouluolut julbock juusto kaali kaalikääryle kala karitsanmaksa khinkali kinkku Laitilan Wirvoitusjuomatehdas lammas Lapin Kulta Lervig Lidl Liedon lihakauppa lipeäkala livekala maito makkara maksa Malmgård Mami olut Olutpaja Olvi pale ale peruna Rekolan Panimo siika sika silakka Sinebrychoff Stadin Panimo talviolut Vakka-Suomen Panimo

Viimeisimmät kommentit

  • Amy: Porkkana on kelpo porkkana
  • Markus Loisa: Haggis, tuo skottien lahja outoja ruokia pelkäävälle
  • markku: Kansallinen silakkalaatikko
  • Raimo Handolin: Kansallinen silakkalaatikko
  • MAKKARA – TUO MUOTTIIN TEHTY ELINTARVIKE – Molekyyligastronomia: Makkarassa on kaksi päätä

Arkistot

  • kesäkuu 2025
  • tammikuu 2025
  • elokuu 2024
  • heinäkuu 2024
  • helmikuu 2024
  • tammikuu 2024
  • joulukuu 2023
  • marraskuu 2023
  • elokuu 2023
  • toukokuu 2023
  • heinäkuu 2022
  • huhtikuu 2022
  • heinäkuu 2021
  • kesäkuu 2021
  • toukokuu 2021
  • huhtikuu 2021
  • maaliskuu 2021
  • helmikuu 2021
  • marraskuu 2020
  • lokakuu 2020
  • syyskuu 2020
  • elokuu 2020
  • kesäkuu 2020
  • toukokuu 2020
  • huhtikuu 2020
  • maaliskuu 2020
  • helmikuu 2020
  • tammikuu 2020
  • joulukuu 2019
  • marraskuu 2019
  • lokakuu 2019
  • elokuu 2019
  • heinäkuu 2019
  • kesäkuu 2019
  • toukokuu 2019
  • huhtikuu 2019
  • maaliskuu 2019
  • helmikuu 2019
  • lokakuu 2018
  • elokuu 2018
  • huhtikuu 2018
  • maaliskuu 2018
  • tammikuu 2018
  • joulukuu 2017
  • marraskuu 2017
  • lokakuu 2017
  • syyskuu 2017
  • toukokuu 2017
  • maaliskuu 2017
  • joulukuu 2016
  • marraskuu 2016
  • lokakuu 2016
  • syyskuu 2016
  • heinäkuu 2016
  • kesäkuu 2016
  • toukokuu 2016
  • huhtikuu 2016
  • maaliskuu 2016
  • helmikuu 2016
  • tammikuu 2016
  • joulukuu 2015
  • marraskuu 2015

Kategoriat

  • Alkuruoka
  • Arvostelut
  • Juomat
  • Juomat A-Ö
  • Kala
  • Kasvista
  • Kirjat
  • Leikelautanen
  • Liha
  • Makiat
  • Makkara
  • Makkara
  • Markku
  • Matkalla
  • Olut
  • Peruna
  • Reseptit
  • Ruokakaupat
  • Ruokapuhetta
  • Ruokasanakirja
  • Sika
  • Sillisalaatti
  • Syötävä taide
  • Syöttölät
  • Väkevät
  • Viinit
  • Ykköset
  • Yleinen
  • Yleiset

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Copyright © 2025 · Nakit ja Muusa