Nyt maistelussa olivat toisen pienpanimon joulu- ja talvikauden oluet. Ne tulevat Uudestakaupungista, jossa Jani Vilpas tekee innovatiivisia ja laadukkaita versioista maailman oluttyyleistä. Talven kylmyyteen ja viimoihin on häneltä tarjolla kolmea eri vahvuutta ja aivan eri makua.
Talviolut 3,8 %: punertavaan vivahtava tumma lager, joka on kevyehkö ja helppo, kallellaan tsekkien tummiin päin. Runsas, kohtalaisesti kestävä vaahto, maltillinen humalointi ja maltainen suutuntuma. Kiltteytensä ansiosta käy mainiosti joulupöytään. Ennen muuta kinkulle ja laatikoille ja selviää lämmin- ja kylmäsavulohestakin, mutta sillit voivat olla sille liikaa.
Jouluolut 4,5 %: pohjana maltilla humaloitu pils, jota ryyditetty aimo annoksella savumallasta. Malli on haettu Bambergin savupommeista, mutta sekä savu että prosentti jäävät niistä jälkeen (VASPin Savukataja ei jää!). Onneksikin, sillä tämän version voi laittaa painiin savusiian ja palvikinkun kanssa. Ottaisipa sen kaveriksi savusaunaankin.
Vahva Joulubock 7 %: rakennettu osaten roimaksi saksalaisbockiksi, ellei peräti doppelbockiksi, mutta vihitty joulukäyttöön uittamalla keittovaiheen lopussa liemessä neilikkaa. Ensi puraisu hämmentää sen verran terällään ja karvaudellaan, että väkisin epäilee, mahtoiko maustetta lurahtaa liikaa? Vaahto bockissa jää matalaksi ja pian haihtuvaksi, mutta neilikan takana maku on muhevan maltainen ja jopa makea. Neilikka roikkuu mukana koko ajan sen verran sitkeästi, että oluen kumppaniksi voi suositella vain joulupiparia, taatelikakkua, hyvää leffaa ja kirjaa.
Vastaa