Laitilan Wirvoitusjuomatehdas julkaisi äsken jo kahdeksannen Hyvä Tuomas -oluen, jota ainakin ajankohdan puolesta voi pitää joulu- tai talvioluena. Kyseessähän on Olutliiton Hyvä Tuomas -tunnustukseen kuuluva ”palkinto” eli vuoden Tuomaalle tarjotaan mahdollisuus tehdä laitilalaisten kanssa oma olut. Tällä kertaa tekijänä oli varsinainen panimokonkari Esko Pajunen, joka oli valinnut nimikokseen Amerikan pale alen, APA:n. Eksoottiseksi oluen tekee se, että se on humaloitu amerikkalaisella, suomalaisten muinaisjumalan Pekko-nimen saaneella uudella lajikkeella.
Tämä APA on kevyt, yrttisen raikas ja huolella tehty puhtaan makuinen olut. Väriltään punertavan ruskea ja hieman samea. Tuoksu on puhdas ja raikas, mutta yllättäen sitruksiset jenkkihumalat eivät nouse sen enempää nenään kuin kielellekään. Jenkkityylistä pale alea tämä ei ole. Katkerot ovat kyllä tuntuvia, mutta oluen täyteläisyys pitää niitä aisoissa.
Vain 4,5 prosentin vahvuus tekee oluesta hyvän janon sammuttajan, mutta ruokakumppania sille saa hieman etsiä. Saattaisimpa tätä hyvinkin hörppiä savusiian ja yrttisten salaattien kanssa. Kun nämä kirpakat katkerot leikkaavat hyvin rasvaa, voisi kermassa uinut uunilohikin tykätä tästä vierustoverina. Jos tämän saunomaan vie, kiukaalle ei kannata ihan peruslenkkiä laittaa, vaan valita makkaraksi joku mausteisempi yksilö kotoisten grillimakkaroitten heimosta.
Pisteet 7/10
Vastaa