• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Hyppää alatunnisteeseen

Nakit ja Muusa

  • Reseptit
  • Ruokapuhetta
  • Arvostelut

Vilho Lampi – perunaa ja pontikkaa

3.3.2020 Kirjoittanut markku Kommentoi

Helsingin HAMissa avattiin äsken erään suuren suosikkini, Vilho Lammen pienehkö, mutta hyvin kuratoitu näyttely. Pääosa töistä on Oulun taidemuseosta, mutta tärkein, tuo hyytävän liskomainen omakuva Turun taidemuseosta. Minä olisin tuon kuvan laittamassa maailman kaikkien omakuvien ylimmäksi ykköseksi. Se ei ole ruokakuva, mutta piti se laittaa tuohon ensimmäiseksi.

Nerohan tämä Limingan Vilho oli. Ja tuottelias. Ura kesti vain 14 vuotta – päättyen hukuttautumiseen Oulujokeen. Taiteensa hän tuotti viraapelisti iltasiin ja öin. Päivisin hän painoi loppumatonta urakkaa kotillan töissä. Monet taidesuunnat hän myös oppi ja omaksui osaksi sutinsa jälkeä.

Vilho ja minä.

Mutta asiaan. Tässä kattauksessa ei ruoka/juomakuvia ole monta, vain kolme, mutta ehdottoman bongattavia kaikki. Ensinnä tulee vastaan Viinankeittäjät, jossa äijä itse seisoo suu vesissä, piippu suussa pannun ääressä. Lammen sankarikauteen sijoittuvan työn aihe oli mahtipontisen uskalias, olihan taulun tekovuonna 1930 kieltolaki vielä voimassa ja Lampi kertookin joutuneensa työn takia lakitupaan ”ilkeäin juoruämmäin toimesta”. Oulussa hän ei teosta rohjennut lainkaan laittaa esille.

Viinankeittäjät 1930. Lampi itse keskellä seisomassa.

Teoksesta tulee mieleen edellinen juttuni Joseph Alasen Tampereen näyttelystä. Myös siellä oli komea kuva pontikankeitosta. Teos oli ajoittamaton, mutta monet muut saman tyylin työt olivat vuosilta 1919-20 eli kieltolain jo alettua. Näyttelyn tiedoista ei käynyt ilmi, oliko sitä työtä jouduttu raastuvassa kritisoimaan…

 

Asetelma 1, 1933

Kaksi muuta ovat samalta vuodelta 1933 ja toistensa toisintoja. Arvaisin tuon ensimmäisen olevan tosiaan ennen syntynyt, ja sitten aihetta on jatkettu laajentaen toiseen saman aiheen asetelmaan. Nämä teokset ovat syntyneet Lammen parin kuukauden Pariisin reissun (1931) jälkeen. Sankarikauden uhma on vaihtunut ympäristön realistiseen havainnointiin. Kuten maisemiin, ja asetelmiin kuten nämä kaksi. Tämmöistä perunanystävää erityisesti ilahduttaa, että keskeiseksi kuvauskohteeksi on valikoitunut Lammen kotitilan tuote peruna. Otaksua sopii myös, että nuo yllä kuvatut pontikankeittäjät ovat pannuunsa mäskänneet perunaa hekin. Siitähän Pohjanmaalla on myöhemminkin viinaa keitelty. 

Onnenpoika 1933. Onnenpoika oli lammen sukutilan kantakirjasonni. Kuvassa myös mukavan näköinen Siikli-peruna.

 
Pullo (kait molemmissa sama) saattaa olla Pariisin peruja; tuommoista Alsacen viineille tyypillistä hoikkakaulaista pulloa ei ehkä kieltolain jälkeisestä Alkosta vielä löytynyt. työ on nimetty vain Asetelma 1:ksi, toisen erikoinen nimi Onnenpoika tulee Lammen sukutilan Matinlaurin kantakirjasonni Onnenpojasta. Taustalla olevassa kantakirjatodistuksessa näkyy Vilhon isän Antonin nimi omistajan paikalla.
Edellinen artikkeli: « O Mat – Oi Ruokaa!
Seuraava artikkeli: Turkulainen Helsinkis »

Lukijan vuorovaikutus

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Viimeisimmät artikkelit

  • Muokataan historiaa: Mitä sanoi Kivi neitsytperunasta?
  • Cataplanan jäljillä Algarvessa
  • Nestemäinen salaatti
  • ”Siinä on ajuruohoa mausteena”
  • Kotkan posso ei ole possu

Avainsanat

Alsace anis Ateneum Beer Hunter bock flammekueche Georgia helles Hyvä Tuomas IPA jouluolut julbock juusto kaali kaalikääryle kala karitsanmaksa khinkali kinkku Laitilan Wirvoitusjuomatehdas lammas Lapin Kulta Lervig Lidl Liedon lihakauppa lipeäkala livekala maito makkara maksa Malmgård Mami olut Olutpaja Olvi pale ale peruna Rekolan Panimo siika sika silakka Sinebrychoff Stadin Panimo talviolut Vakka-Suomen Panimo

Viimeisimmät kommentit

  • Amy: Porkkana on kelpo porkkana
  • Markus Loisa: Haggis, tuo skottien lahja outoja ruokia pelkäävälle
  • markku: Kansallinen silakkalaatikko
  • Raimo Handolin: Kansallinen silakkalaatikko
  • MAKKARA – TUO MUOTTIIN TEHTY ELINTARVIKE – Molekyyligastronomia: Makkarassa on kaksi päätä

Arkistot

  • kesäkuu 2025
  • tammikuu 2025
  • elokuu 2024
  • heinäkuu 2024
  • helmikuu 2024
  • tammikuu 2024
  • joulukuu 2023
  • marraskuu 2023
  • elokuu 2023
  • toukokuu 2023
  • heinäkuu 2022
  • huhtikuu 2022
  • heinäkuu 2021
  • kesäkuu 2021
  • toukokuu 2021
  • huhtikuu 2021
  • maaliskuu 2021
  • helmikuu 2021
  • marraskuu 2020
  • lokakuu 2020
  • syyskuu 2020
  • elokuu 2020
  • kesäkuu 2020
  • toukokuu 2020
  • huhtikuu 2020
  • maaliskuu 2020
  • helmikuu 2020
  • tammikuu 2020
  • joulukuu 2019
  • marraskuu 2019
  • lokakuu 2019
  • elokuu 2019
  • heinäkuu 2019
  • kesäkuu 2019
  • toukokuu 2019
  • huhtikuu 2019
  • maaliskuu 2019
  • helmikuu 2019
  • lokakuu 2018
  • elokuu 2018
  • huhtikuu 2018
  • maaliskuu 2018
  • tammikuu 2018
  • joulukuu 2017
  • marraskuu 2017
  • lokakuu 2017
  • syyskuu 2017
  • toukokuu 2017
  • maaliskuu 2017
  • joulukuu 2016
  • marraskuu 2016
  • lokakuu 2016
  • syyskuu 2016
  • heinäkuu 2016
  • kesäkuu 2016
  • toukokuu 2016
  • huhtikuu 2016
  • maaliskuu 2016
  • helmikuu 2016
  • tammikuu 2016
  • joulukuu 2015
  • marraskuu 2015

Kategoriat

  • Alkuruoka
  • Arvostelut
  • Juomat
  • Juomat A-Ö
  • Kala
  • Kasvista
  • Kirjat
  • Leikelautanen
  • Liha
  • Makiat
  • Makkara
  • Makkara
  • Markku
  • Matkalla
  • Olut
  • Peruna
  • Reseptit
  • Ruokakaupat
  • Ruokapuhetta
  • Ruokasanakirja
  • Sika
  • Sillisalaatti
  • Syötävä taide
  • Syöttölät
  • Väkevät
  • Viinit
  • Ykköset
  • Yleinen
  • Yleiset

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Copyright © 2025 · Nakit ja Muusa