• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Hyppää alatunnisteeseen

Nakit ja Muusa

  • Reseptit
  • Ruokapuhetta
  • Arvostelut

Primöörit – ensimmäset herkut

26.6.2019 Kirjoittanut markku Kommentoi

Ruotsalaisessa keittiöslangissa tunnetaan sana primör, joka tarkoittaa kaikenlaisia varhaisvihanneksia. Sanaa ei Suomessa ihan puhekielessä käytetä, vaikka kyllä etenkin ruotsiin kallellaan olevassa keittiöpuheessa primöörit tunnetaan. Sana on, kuinkas muuten, ranskalaista alkuperää. Siellä tunnetaan termit primeur ja primeurs. Tuo yksiköllinen sana tarkoittaa uuden sadon nuorta punaviiniä, sellaista kuin esim. beuaujolais nouveau. Monikollinen sana tarkoittaa juuri näitä primöörejä, varhaisvihanneksia. Kun tietää ranskan romaaniset juuret, voi sanan alkuperää etsiä latinasta. Ja sieltähän löytyy tuttu primus, ensimmäinen. Ja kauden ensimmäisistä kasviksistahan tässä on kyse.

Tämän esipuheen tarkoitus on tietenkin kertoa, että nyt on näitten primöörien aika parhaimmillaan, ja

Yrteistä syntyy myös upeita drinkkejä, myös alkohlittomia moctaileja.

niitten kimppuun on käytävä aikailematta. Juuri nyt niiden maut ovat vivahteikkaimmillaan ja niiden rakenne ja suutuntuma suloisimmillaan. Mutta tätä aikaa kestää vain jokusen viikon, minkä jälkeenkin uuden sadon kasvikset ovat toki oivallisia, mutta sitten ne ovat vain ihan tavallisia tuoreita kasviksia. Perunastakin sen tiedämme: neitsytperunan aika kestää vain jonnekin heinäkuun alkupuolelle. Silloinkin ne ovat vielä oikein hyviä uusia perunoita, mutta varhaisperunan neitseellinen, hennon mantelinen maku on poissa. Sama koskee muita vauvavihanneksia.

Primöörit ovat mainioita grillattavia ihan sellaisina.

Monilla jonkin maapläntin haltijoilla on nyt se aika, jolloin omin käsin kylvetttyjä, kasteltuja, harattuja ja harvennettuja pikku porkkanoita ja muita maan poven herkkuja voi nyhtää makoisiin suihinsa. Se onkin paras tapa: näin eivät mauta yhtään ehdi hiipua eikä rakenne väsähtää. Jos tämä ei ole mahdollista, toiseksi paras paikka hankkia kasvisherkkuja on kauppatori, jonne primöörit ehtivät kaikkein nopeimminin korjuun jälkeen. Itse suosin Lindrothin DeliVerdeä, jolla on lavea sortimentti ja torin ylivoimaisesti parhaat ja monipulisimmat yrtit. Peukutan silti kaikkia myyjiä, jotka tarjoavat torilla omia, itse viljelemiään tuotteita.

Primöörivartaita venäläisellä reissumiehen jokapaikan grillillä. Grillejä saa vaikkapa rajakaupoista muutamalla eurolla.

Yksi kesä-heinäkuun vaihteen superkasvis on rapea, mehukas ja makuisa varhaiskaali, joka on kelpo purtava vaikka ihan sellaisenaan. Ei kun kaali lohkoiksi ja kohti puhe-elintä. Joku majoneesipohjainen dippi kenties viereen, jos lisää makua kaipaa. Aivan erinomaista varhaiskaali on grillattuna. Kaali leikataan sopiviksi lohkoiksi niin, että kantaa jää joka lohkoon, jotta lohko ei hajoa. Varoiksi lohkot voi pujottaa vartaisiin tai tökätä niiden läpi cocktailtikku. Ei-vegaani voi kietasita lohkon ympätille pekoninsuikaleen. Sipaisu öljyä tai voisulaa pintaan ja grilliin. Tarkkana tosin saa olla, sillä kaali palaa helposti. Pehmeä varhaiskaali kypsyy nopeasti sopivasti rouskuvaksi, mutta voi lohkot ennen grillausta nopeasti ryöpätäkin, jos haluaa kypsempää ruokaa. Jos sattuu satamaan, lohkot voi kypsentää myös uunissa.

Varhaiskaali, primöörien kuningashuoneen jäsen.

Muuten varhaiskaali käy ihan kaikkeen, mihin kaali yleensäkin, mutta tekee keitoista, padoista, paistoksista ja wokeista taianomaisesti eri tavalla, pehmeämmin ja suunmyötäisemmin maistuvaa kuin tavallisia kasviksia käytetäessä. Erityisen taipuvaista varhaiskaali on salaatiksi. Sitä varten kaali leikataan hyvin hienoiksi suikaleiksi ja maustetaan vinaigretten tyylisellä viinietikkakastikkeella. Tässä yksi versio, josta jokainen voi sävellellä omiaan.

Tillivinaigrette
3/4 dl oliivi- tai rypsiöljyä
1 sitruunan kuoriraaste
1/2 sitruunan mehu
2 tl valkoviinietikkaa
1 rkl dijoninsinappia
1-2 tl hunajaa tai kuusenkerkkäsiirappia
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 rkl hakattua tilliä
suolaa, mustapippuria

Varhaiskaalisalaatti, tässä Vapun lihapullien gera.

Vinaigreten kaikki ainekset sekoitetaan hyvin yhteen. Kaalisuikaleet laitetaan kulhoon ja niiden päälle kaadetaan vinaigrette. Sekoitetaan hyvin, peitetään kelmulla ja annetaan maustua ainakin puoli tuntia, tunnin. Sopii lähes kaikkien ruokien kaveriksi ja vallan oivaa grillatun ruoan kumppaniksi.

Edellinen artikkeli: « Nomadikokki ui katiskaan
Seuraava artikkeli: Pirtsakka punainen retiisi »

Lukijan vuorovaikutus

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Viimeisimmät artikkelit

  • Muokataan historiaa: Mitä sanoi Kivi neitsytperunasta?
  • Cataplanan jäljillä Algarvessa
  • Nestemäinen salaatti
  • ”Siinä on ajuruohoa mausteena”
  • Kotkan posso ei ole possu

Avainsanat

Alsace anis Ateneum Beer Hunter bock flammekueche Georgia helles Hyvä Tuomas IPA jouluolut julbock juusto kaali kaalikääryle kala karitsanmaksa khinkali kinkku Laitilan Wirvoitusjuomatehdas lammas Lapin Kulta Lervig Lidl Liedon lihakauppa lipeäkala livekala maito makkara maksa Malmgård Mami olut Olutpaja Olvi pale ale peruna Rekolan Panimo siika sika silakka Sinebrychoff Stadin Panimo talviolut Vakka-Suomen Panimo

Viimeisimmät kommentit

  • Amy: Porkkana on kelpo porkkana
  • Markus Loisa: Haggis, tuo skottien lahja outoja ruokia pelkäävälle
  • markku: Kansallinen silakkalaatikko
  • Raimo Handolin: Kansallinen silakkalaatikko
  • MAKKARA – TUO MUOTTIIN TEHTY ELINTARVIKE – Molekyyligastronomia: Makkarassa on kaksi päätä

Arkistot

  • kesäkuu 2025
  • tammikuu 2025
  • elokuu 2024
  • heinäkuu 2024
  • helmikuu 2024
  • tammikuu 2024
  • joulukuu 2023
  • marraskuu 2023
  • elokuu 2023
  • toukokuu 2023
  • heinäkuu 2022
  • huhtikuu 2022
  • heinäkuu 2021
  • kesäkuu 2021
  • toukokuu 2021
  • huhtikuu 2021
  • maaliskuu 2021
  • helmikuu 2021
  • marraskuu 2020
  • lokakuu 2020
  • syyskuu 2020
  • elokuu 2020
  • kesäkuu 2020
  • toukokuu 2020
  • huhtikuu 2020
  • maaliskuu 2020
  • helmikuu 2020
  • tammikuu 2020
  • joulukuu 2019
  • marraskuu 2019
  • lokakuu 2019
  • elokuu 2019
  • heinäkuu 2019
  • kesäkuu 2019
  • toukokuu 2019
  • huhtikuu 2019
  • maaliskuu 2019
  • helmikuu 2019
  • lokakuu 2018
  • elokuu 2018
  • huhtikuu 2018
  • maaliskuu 2018
  • tammikuu 2018
  • joulukuu 2017
  • marraskuu 2017
  • lokakuu 2017
  • syyskuu 2017
  • toukokuu 2017
  • maaliskuu 2017
  • joulukuu 2016
  • marraskuu 2016
  • lokakuu 2016
  • syyskuu 2016
  • heinäkuu 2016
  • kesäkuu 2016
  • toukokuu 2016
  • huhtikuu 2016
  • maaliskuu 2016
  • helmikuu 2016
  • tammikuu 2016
  • joulukuu 2015
  • marraskuu 2015

Kategoriat

  • Alkuruoka
  • Arvostelut
  • Juomat
  • Juomat A-Ö
  • Kala
  • Kasvista
  • Kirjat
  • Leikelautanen
  • Liha
  • Makiat
  • Makkara
  • Makkara
  • Markku
  • Matkalla
  • Olut
  • Peruna
  • Reseptit
  • Ruokakaupat
  • Ruokapuhetta
  • Ruokasanakirja
  • Sika
  • Sillisalaatti
  • Syötävä taide
  • Syöttölät
  • Väkevät
  • Viinit
  • Ykköset
  • Yleinen
  • Yleiset

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Copyright © 2025 · Nakit ja Muusa