• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Hyppää alatunnisteeseen

Nakit ja Muusa

  • Reseptit
  • Ruokapuhetta
  • Arvostelut

Nomadikokki ui katiskaan

3.6.2019 Kirjoittanut markku Yksi kommentti

Ainakin vähän varttuneemmat turkulaiset muistavat Kristiinankatu 5:ssä sijainneen kalastustarvikekauppa Katiskan. Sen jälkeen paikassa toimi konttuuri, josta sai mm. viisumeita Venäjälle. Parisen viikkoa sitten siinä ovensa avasi ravintola-nomadi Paco Ndiaye, senegalilais-italialais-suomalainen kokki. Ja kuinka ollakaan, Pacon Nomad-ravintolan gastronominen linja liikuskelee afrikkalaisissa, italialaisissa ja pohjoismaisissa sfääreissä.

Paco Ndiaye

Pacon muistavat monet turkulaiset ja Turussa syöneet vierailijat jokirannan Sergio’s-ravintolasta, joka edelleen on ehkäpä Suomen paras italialainen trattoria. Sinne Senegalissa syntynyt ja Italiassa varttunut ja kokin oppinsa saanut Paco päätyi tultuaan Suomeen 2008. Siltä ajalta on peräisin oma keittokirjakin. Myöhemmin Paco pyöritti jonkin aikaa Kultatalon ylimmän kerroksen ruokamaailmassa Pasta Fabbrica -paikkaansa. Ulkomailla koukattuaan Paco on nyt siis Kristiinankadulla, josta on hyvää vauhtia tullut ravintola-Turun (yksi) pääkatu. Vain viikkoa ennen Nomadia aukesi korttelin päässä georgialainen Rioni.

Nomad tarjoaa sekä lounasta että à la cartea. Italia- ja pastapainotteinen lounas on tarjolla 10,40-12.40 euron hintaan ma-pe 11-14 (miksiköhän taas vain 14:ään, kun lounasnälkää löytyy nykymaailmassa varmaan ainakin 15:een?). À la carte tarjoaa 49 euron

Amuse, keittiön tervehdys.

viiden ruokalajin yllätysmenua ja 35 euron neljän lasin viinipakettia. Muuten antipasto-alkuruokia on seitsemän, primon pastoja viisi ja secondon pääruokia neljä. Päälle muutama dolce. Skaala on varsin kattava ja syömäkumppaniksi lähtevälle vegaanillekin monenlaista ruokaa löytyy.

Itse poikkesin ensivierailulla helatorstaina iltaopäivällä, siinä lounasnälän ja illallisnälän välimaastossa, joten tyydyin alkuruokaan ja pastaan. Alkuruoaksi valitsin Tropic-Jokiranta-annoksen, jossa oli marinoituja jokirapuja, paistettu kampasimpukka, hapanimelää kookosmaitohyytelöä, mangogazpachoa ja pieni salaattikeko, höysteenä loraus basilikaöljyä.

Antipastolautanen Tropic Jokiranta.

Pastaksi noukin keväisen Risotto Primaveran, jossa riisillä oli kumppaneina ripaus chiliä sekä kolme kastiketta: hernettä, selleriä ja porkkanaa. Keittiön tervehdyksenä eteen tuli ensi alkuun pikku annos persilja-rucolakeittoa, jossa kellui parmesaanilastun somistama kuskusgnocchi.

Ja kateksimusta myötäillen: mitä se on? Alkuun tuotu amuse-kippo oli kaikin puolin kiitettävä: keitto maukasta ja tasapainoista, gnocchi-juustolastu-yhdistelmä oivaltava ja suussa mukavan rapea. Näitä gnoccheja söisi koko annoksenkin. Alkupalalautanen oli pääosin sitä, mitä lista lupasi: rapu oli OK, kampasimpukka rapeaksi (jonkun mielestä ehkä liiankin?) paistettu ja OK. Mangogazpachosta antoi mieluusti lisäpointteja, istui oivasti mereneläviin. Täysi kymppi herui kookoshyytelölle, jollaiseen en ennen ollut törmännyt. Hieno, keveästi hapan ja samalla kertaa imelän makea hyytelö antoi muuten ennalta-arvattavaan annokseen sen pikku waun.

Primavera-risotto on vähän läjä, mutta maukas.

Pasta-annoksen ulkonäkö ei pistehanaa isommin avannut. Värikäs se oli, mutta auttamatta sitä voi kuvata vain sanalla läjä. Maku onneksi oli oivallinen ja kasviskastikkeet huolella mietittyjä ja keskenään täydentäviä. Sellerin ystävältä ropsahtaa aina muutama lisäpiste tämän mainion juureksen arvotavalle käyttäjälle. Miinustili karttui hieman riisin kypsyysasteella. Flavio Giacolettolta risoton salat kantapään kautta oppineen suussa al dente oli selvästi ohitettu. Kun tästä Pacolle mainitsin, hän auliisti myönsi havainnon oikeaksi. Aivan piemontelaishenkinen al dente ei vain Suomessa vielä kelpaa, noottia tulee pöydistä herkästi. Onneksi puruvastusta kuitenkin vielä oli ja rakenne muutenkin oikealaisesti all`onda, aaltoileva.

Mitä kustansi? Yhdellä Morettilla ja espressokupillisella täydennettynä 40,10 e. Lounaaksi paljon, mutta puoliksi illallisena kohtuullinen, hyvinkin oman lähimaksukortin kestävyyden rajoissa. Ja yksi vielä: en ole Suomessa tätä ennen tavannut näin hyvin puserrettua espressoa. Siinä oli kahvin laatu, paahto, pressokoneen paine  ja nesteen määrä ihan oikein.

.

Edellinen artikkeli: « Supraa pukkaa – Rioni on Turussa
Seuraava artikkeli: Primöörit – ensimmäset herkut »

Lukijan vuorovaikutus

Kommentit

  1. Paco

    13.3.2020 23:55

    ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
    I have just read your lovely article 🥰
    Thank you again

    Vastaa

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Viimeisimmät artikkelit

  • Muokataan historiaa: Mitä sanoi Kivi neitsytperunasta?
  • Cataplanan jäljillä Algarvessa
  • Nestemäinen salaatti
  • ”Siinä on ajuruohoa mausteena”
  • Kotkan posso ei ole possu

Avainsanat

Alsace anis Ateneum Beer Hunter bock flammekueche Georgia helles Hyvä Tuomas IPA jouluolut julbock juusto kaali kaalikääryle kala karitsanmaksa khinkali kinkku Laitilan Wirvoitusjuomatehdas lammas Lapin Kulta Lervig Lidl Liedon lihakauppa lipeäkala livekala maito makkara maksa Malmgård Mami olut Olutpaja Olvi pale ale peruna Rekolan Panimo siika sika silakka Sinebrychoff Stadin Panimo talviolut Vakka-Suomen Panimo

Viimeisimmät kommentit

  • Amy: Porkkana on kelpo porkkana
  • Markus Loisa: Haggis, tuo skottien lahja outoja ruokia pelkäävälle
  • markku: Kansallinen silakkalaatikko
  • Raimo Handolin: Kansallinen silakkalaatikko
  • MAKKARA – TUO MUOTTIIN TEHTY ELINTARVIKE – Molekyyligastronomia: Makkarassa on kaksi päätä

Arkistot

  • kesäkuu 2025
  • tammikuu 2025
  • elokuu 2024
  • heinäkuu 2024
  • helmikuu 2024
  • tammikuu 2024
  • joulukuu 2023
  • marraskuu 2023
  • elokuu 2023
  • toukokuu 2023
  • heinäkuu 2022
  • huhtikuu 2022
  • heinäkuu 2021
  • kesäkuu 2021
  • toukokuu 2021
  • huhtikuu 2021
  • maaliskuu 2021
  • helmikuu 2021
  • marraskuu 2020
  • lokakuu 2020
  • syyskuu 2020
  • elokuu 2020
  • kesäkuu 2020
  • toukokuu 2020
  • huhtikuu 2020
  • maaliskuu 2020
  • helmikuu 2020
  • tammikuu 2020
  • joulukuu 2019
  • marraskuu 2019
  • lokakuu 2019
  • elokuu 2019
  • heinäkuu 2019
  • kesäkuu 2019
  • toukokuu 2019
  • huhtikuu 2019
  • maaliskuu 2019
  • helmikuu 2019
  • lokakuu 2018
  • elokuu 2018
  • huhtikuu 2018
  • maaliskuu 2018
  • tammikuu 2018
  • joulukuu 2017
  • marraskuu 2017
  • lokakuu 2017
  • syyskuu 2017
  • toukokuu 2017
  • maaliskuu 2017
  • joulukuu 2016
  • marraskuu 2016
  • lokakuu 2016
  • syyskuu 2016
  • heinäkuu 2016
  • kesäkuu 2016
  • toukokuu 2016
  • huhtikuu 2016
  • maaliskuu 2016
  • helmikuu 2016
  • tammikuu 2016
  • joulukuu 2015
  • marraskuu 2015

Kategoriat

  • Alkuruoka
  • Arvostelut
  • Juomat
  • Juomat A-Ö
  • Kala
  • Kasvista
  • Kirjat
  • Leikelautanen
  • Liha
  • Makiat
  • Makkara
  • Makkara
  • Markku
  • Matkalla
  • Olut
  • Peruna
  • Reseptit
  • Ruokakaupat
  • Ruokapuhetta
  • Ruokasanakirja
  • Sika
  • Sillisalaatti
  • Syötävä taide
  • Syöttölät
  • Väkevät
  • Viinit
  • Ykköset
  • Yleinen
  • Yleiset

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Copyright © 2025 · Nakit ja Muusa