• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Hyppää alatunnisteeseen

Nakit ja Muusa

  • Reseptit
  • Ruokapuhetta
  • Arvostelut

Nipotusta Ipoista – Neipa pelastaa

29.8.2018 Kirjoittanut markku Kommentoi

Minä monen muun vanhan liiton olutharrastajan mukana olen mittani aika täyteen juonut noita toisen aallon olutvallankumouskaaderien humalilla tihuksi tykittämiä Ipoja. Avuttomina, hämmentyneinä ja kasvavasti kyynisinä seuraamme oluttrendien kiivaana toisiaan seuraavia järistyksiä ja niistä sikiäviä sekavia tsunameja. (Tässä kohtaa voi sanoa, että kun 90-luvun roolipaineissa uskalsi tunnustaa, että Cantillonin lambiceissa maistui inha viemäri, tänäänkään ei pelkää olutuskovien ja heidän ylipappiensa vihaa ja ylenkatsetta: hapanoluet ovat ihan kamalaa kuraa.)
Mutta näihin Ipoihin. Ihan vaan vapaasti saa niitä humaloida juomakelvottomiksi, mutta ei pidä odottaa ainakaan olutkonservatiivien ylistyslauluja. Niistä äkäisimpiä koetan vältellä, vaikka vaikeaa se on, kun niille jatkuvasti apinoidaan Amerikasta uusia tyylilajeja, joita ei arvatenkaan aina osata edes määritelmänsä mukaisseti valmistaa. Viime kuukaudet on saatu kummastella uutta Ipa-tyyliä, jolla on kummallinen nimikin: Neipa. Nimen lopusta näkee, että Ipahan siinä on kyseessä. Olutpalstoja lukemalla selviää, että alkuosan Ne tulee USA:n Uuden Englannin eli New Englandin nimestä. Sehän on se USA:n koilliskolkka, joka demokraattien vankkana tukialueena varmaan vähiten äänesti Trumpia.
Olen antanut itselleni kertoa, että nämä uusamerikkalaiset Ipat ja Pale alet ovat sameita, hazy, ja niiden humalavalikoima tekee oluista trooppisen hedelmäisiä. Usein niihin näytetään jopa lisäävän hedelmäsoseita – ikään kuin panimomestari ei oikein uskoisi omiin ja humalien kykyihin antaa oluelle aromeja. Jos kaupan oluthyllyn ääressä etiketistä tämmöisiä lisäyksiä luen, jää se pullo/tölkki helposti hyllyyn. Muuten suhtaudun näihin Neipoihin suopeasti, sillä niissä tuntuu muodostuvan semmoisia aromipaketteja, joissa korkeasta EBU:sta (katkeruusasteesta) huolimatta humalat eivät hullun tavoin hyökkää suuhun. Toisin kuin ruokakaupan Suomi-Ipoissa, joissa jo matala alkoholi helposti painottaa makupaletin katkeruutta.
Tämän jutun kirjoittamiseen antoi sysäyksen Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan Neipa, jonka tavoittaminen maisteluun oli varsin työlästä. Se tehtiin Ipojen tyylin mukaisesti melko vahvaksi, 7,5-prosenttiseksi, joten ruokakaupasta sitä ei ole saanut. Panimo ei saanut sitä kuitenkaan Alkon valikoimaan, joten sitä on saanut – tai sai – vain aika pienestä joukosta ravintoloita, joko hanasta tai 0,33 l:n pullossa. Näin tämä pari viikkoa sitten myyntiin tullut olut on käytännössä jo kokonaan loppu. Uuttakaan erää ei ilmeisesti kannata odottaa, sillä panimon mukaan jokin isosta humalalajikkeitten joukosta (Ahtanum, Azacca, Cascade, Citra, Eureka, Galaxy, Mosaic, Simcoe) on varastoista loppu. Ei voi kuin ihmetellä maailman pahuutta.
Kolme kertaa tuota ihmejuomaa ehdin maistaa. Sen verran oli hyvää, että jäi harmittamaan. Laitilassa taitaa olla asiat hyvin, kun voi kehitellä hienoja tuotteita, joista kuluttaja tykkää, ja lopettaa sitten niitten valmistus. Edellinen tämmöinen oli Turun alueen K-Supermarketeille tehty Fr35h, jota sai vain näistä kaupoista, mutta ei niistäkään enää, Siitäkin tykkäsin kovin, ja kun sitä kyläreissuilla vein Tampereelle ja Helsinkiin, kädestä pitäen kateellisina kiiteltiin. Nyt kun se diili lienee loppunut, sen voisi tuodaa vaikka eri nimellä pysyvään valikoimaan.
No, tämä Neipa sitten. Katkeroita löytyy 40 EBU ja kantavierrettä kunnolliset 18,2 % ja alkoholiprosentteja tuo 7,5. Maltaissa on ohran lisäksi vehnää ja kauraa, mitkä osaltaan lienevät vaikuttamassa maun pyöreyteen. Tyylin mukaan olut on samea ja suunmyötäinen. Reilu katkero ei ole ollenkaan hyökkäävä, alkupuraisu sulaa nopeasti muihin makuihin. Myös runsas alkoholi täytelöittää makua ja suitsii katkeruutta. Tässä se eroaa trendikkäitten oluthurjimusten rankoista Ipa-versioista kuin yö päivästä. Yleismaku on runsaan greippinen ja muutakin hedelmää taustalta löytyy ananasta myöten – kaikki kuitenkin humalan ja maltaan kemioilla aikaansaatua, ei hilloja lisäämällä. Mututuntumalla tämä Neipa on ikään kuin serkku tai lanko Laitilan Kakolan Kalpealle ja tälle K-kauppojen Fr35hille. Äkkiä en osaa sanoa ruokaparia, mutta itämaisiin se voisi olla kallellaan. Parasta kumminkin pubin tiskiin nojaten mukavia rupatellen.

Edellinen artikkeli: « Rapulonin riippuva puutarha
Seuraava artikkeli: Messuja ja Kirja à la Cartea »

Lukijan vuorovaikutus

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Viimeisimmät artikkelit

  • Cataplanan jäljillä Algarvessa
  • Nestemäinen salaatti
  • ”Siinä on ajuruohoa mausteena”
  • Kotkan posso ei ole possu
  • Luutnantti Lindströmin punajuuripihvi

Avainsanat

Alsace anis Ateneum Beer Hunter bock flammekueche Georgia helles Hyvä Tuomas IPA jouluolut julbock juusto kaali kaalikääryle kala karitsanmaksa khinkali kinkku Laitilan Wirvoitusjuomatehdas lammas Lapin Kulta Lervig Lidl Liedon lihakauppa lipeäkala livekala maito makkara maksa Malmgård Mami olut Olutpaja Olvi pale ale peruna Rekolan Panimo siika sika silakka Sinebrychoff Stadin Panimo talviolut Vakka-Suomen Panimo

Viimeisimmät kommentit

  • Amy: Porkkana on kelpo porkkana
  • Markus Loisa: Haggis, tuo skottien lahja outoja ruokia pelkäävälle
  • markku: Kansallinen silakkalaatikko
  • Raimo Handolin: Kansallinen silakkalaatikko
  • MAKKARA – TUO MUOTTIIN TEHTY ELINTARVIKE – Molekyyligastronomia: Makkarassa on kaksi päätä

Arkistot

  • tammikuu 2025
  • elokuu 2024
  • heinäkuu 2024
  • helmikuu 2024
  • tammikuu 2024
  • joulukuu 2023
  • marraskuu 2023
  • elokuu 2023
  • toukokuu 2023
  • heinäkuu 2022
  • huhtikuu 2022
  • heinäkuu 2021
  • kesäkuu 2021
  • toukokuu 2021
  • huhtikuu 2021
  • maaliskuu 2021
  • helmikuu 2021
  • marraskuu 2020
  • lokakuu 2020
  • syyskuu 2020
  • elokuu 2020
  • kesäkuu 2020
  • toukokuu 2020
  • huhtikuu 2020
  • maaliskuu 2020
  • helmikuu 2020
  • tammikuu 2020
  • joulukuu 2019
  • marraskuu 2019
  • lokakuu 2019
  • elokuu 2019
  • heinäkuu 2019
  • kesäkuu 2019
  • toukokuu 2019
  • huhtikuu 2019
  • maaliskuu 2019
  • helmikuu 2019
  • lokakuu 2018
  • elokuu 2018
  • huhtikuu 2018
  • maaliskuu 2018
  • tammikuu 2018
  • joulukuu 2017
  • marraskuu 2017
  • lokakuu 2017
  • syyskuu 2017
  • toukokuu 2017
  • maaliskuu 2017
  • joulukuu 2016
  • marraskuu 2016
  • lokakuu 2016
  • syyskuu 2016
  • heinäkuu 2016
  • kesäkuu 2016
  • toukokuu 2016
  • huhtikuu 2016
  • maaliskuu 2016
  • helmikuu 2016
  • tammikuu 2016
  • joulukuu 2015
  • marraskuu 2015

Kategoriat

  • Alkuruoka
  • Arvostelut
  • Juomat
  • Juomat A-Ö
  • Kala
  • Kasvista
  • Kirjat
  • Leikelautanen
  • Liha
  • Makiat
  • Makkara
  • Makkara
  • Markku
  • Matkalla
  • Olut
  • Peruna
  • Reseptit
  • Ruokakaupat
  • Ruokapuhetta
  • Ruokasanakirja
  • Sika
  • Sillisalaatti
  • Syötävä taide
  • Syöttölät
  • Väkevät
  • Viinit
  • Ykköset
  • Yleinen
  • Yleiset

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Copyright © 2025 · Nakit ja Muusa