• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Hyppää alatunnisteeseen

Nakit ja Muusa

  • Reseptit
  • Ruokapuhetta
  • Arvostelut

Khinkalia oppimassa

24.11.2017 Kirjoittanut markku Kommentoi

Georgiassa kävijä törmää ruokapöydässä ehkä varmimmin khinkaliin. Hauskasti kilahtavan nimen ja jännän, valkosipulia muistuttavan muodon takana on itse asissa varsin tuttu ruoka. Aika saman henkisiä täytettyjä taikinanyyttejä osuu ruokamatkaajan lautaselle melkein kaikkialla. Jossain se on pelmeni, jossain pirogi, jossan dumplinki ja jossain ravioli. Khinkali on yksi tämän laajan ruokaperheen maukkaimmista vesoista – ja ehkä eniten sorminäppäryyttä tekijältään vaativaa.
Helsingin Fredrikinkadulla, lähellä Viiskulmaa sijaitsee Pikku Georgia, yksi Helsingin (ja Suomen?) kolmesta georgialaisesta ravintolasta. Tai miten sen katsoo, kahdesta, sillä Ville Haapasalon nimellä kulkevaa Royal Ravintoloitten Rikhardinkadun Purpuria eivät Georgia-puristit aina joukkoon huoli. Pikku Georgia todennäköisesti menee kiinni vuodenvaihteessa 2017-2018 ja avautunee näillä näkymin keväällä jossain keskustan tuntumassa.
Joka tapauksessa, Pikku Georgia järjesti 20.11. khinkali-kurssin. Kun alkamisaika koitti, näytti siltä, että tulossa on 10-15 kurssilaista – ainakin varustetuista työpisteistä (kussaki olevaan kulhoon oli valmiiksi mitattu jauheliha ja hienonnettu sipuli).
Isäntä myös tämän suuntaisia lukuja arvaili, mutta lopuksi meitä oli paikalla kuusi oppilasta plus emäntä ja isäntä. Olin ainoa suomalainen ja ainoa mies. Yksi ystävällinen rouva oli lähtöisin Puolasta, yksi nuori nainen Virosta, yksi nainen Venäjältä ja yksi nuorehko äiti tyttärensä kanssa myös idempää; lähtöpaikkaa en tullut kysyneeksi. Pientä ongelmaa tuli kielestä, sillä muitten linqua franca oli venäjä, jota osaan spasiban verran. Onneksi englanti kelpasi joillekin ja osalta sujui kysyttäessä suomikin.
Homma alkoi taikinan teolla. Aineksia mitattiin tarkasti ja hämmästelyä veden vähäisyydestä isäntä ei ottanut kuuleviin korviinsa, vaan käski vaivata vain kovemmin. Kun taikinasta ei millään ollut tulla kiinteää palloa, hän armahti ja salli parin teelusikallisen verran vettä lisää. Ja oikeassa hän oli: ankara vaivaaminen tuotti lopulta jonkinmoisen pallon. Se pantiin muovipussiin lepäämään.
Sen jälkeen lisäiltiin jauheliha-sipulikulhoon loput ainekset ja sekoitettiin kaikki hyvin. Jos taikinasta tuli kovaa, täytteestä tuli sitten hyvinkin pehmeää, melkein juoksevaa. Sitten pidettiin tsaikkatauko, sillä taikinan oli huilittava pussissaan 40 minuuttia.
Kun finaalivaihe eli khinkalien varsinainen tekeminen alkoi, otettiin taikinasta reilun kananmunan kokoinen pallo ja kaulittiin se vähän litteämmäksi. Pastakoneeseen viritettiin väljin aukko ja taikina syötettiin koneen sisuksiin. Tämä toistettiin rakoa aina pienentäen.
Syntyneestä ohuen ohuesta taikinasta otettiin muotilla halkaisijaltaan noin 12 sentin pyörylöitä, joita vielä hiemam venyteltiin joka suuntaan. Pyörylän keskelle laitettiin ruokalusikallinen täytettä ja nyytti suljettiin vähän karjalanpiirakan tapaan rypyttämällä eli otettiin kahden sormen väliin ensin nipukka pyörylän reunasta ja laskostetiin siihen koko pyörylän reuna noin sentin laskoksin. Joka laskos puristettiin kiinni alla olevaan ja lopuksi syntynyt nipukka vielä puristeltiin hyvin kiinni.
Nyytit laitettiin kiehuvaan, kevyesti suolattuun veteen ja kattilaa pyöräytettiin aluksi pari kertaa, jotta khinkalit eivät tarttuisi toisiinsa tai kattilaan. Keittoajaksi isäntä määräsi 6 minuuttia. Ja a vot, valmis khinkali maistui milteipä yhtä hyvältä kuin syksyllä Tbilisissä.
Alla oleva ohje on hyvin pienelle määrälle. Isäntä suositteli laittamalla kehiin heti pari kiloa jauhoa ja muita aineksia samassa suhteessa.
Khinkalit
n. 12-15 kpl
0,5 kg vehnäjauhoa
3 tl suolaa
170 g vettä
1 rkl öljyä
—
100 g sikanautaa
100 g hienonnettua sipulia
1-2 valkosipulin kynttä hienonnetuna
runsaasti silputtua persiljaa ja korianteri
1/2tl jauhettua kuminaa
chilijauhetta maun mukaan
suolaa
1. Sekoita taikinan ainekset ja vaivaa taikinaa ankarasti 15 minuuttia. Taikinan tulee olla melko kovaa, ja sitä voi pehmentää vain hyvin pienellä tilkalla vettä. Tee taikinasta pallo ja laita se muovipussiin 40 minuutiksi.
2. Tee täyte. Sekoita ainekset hyvin (isännän mielestä sikanauta on parasta, mutta aivan hyvin sen tilalla voi käyttä mitä lihaa vain tai kasviksia tai sieniä) ja lisää vettä niin, että massasta tulee melko kosteaa, lähes vetelää.
3. Kun 40 minuuttia on kulunut, ota taikinasta sopivan kokoinen pala ja kauli se noin sentin paksuiseksi. Säädä tämän jälkeen pastakoneen aukko suurimmalle ja aja taikina koneen läpi. Pienennä aukkoa 1-2 pykälää ja aja taikina taas läpi. Toista tämä pienimpään aukkoon asti tai lopeta yhtä, kahta aukkoa ennen.
4. Ota taikinalevystä noin 12 sentin muotilla pyörylöitä. Jos taikina on ajettu pienimmällä aukolla, voit jatkaa tästä suoraan. Jos taikina on hieman paksumpaa, voit kaulia sitä hieman isommaksi, jolloin khinkalin laskostus on hiukan helpompaa.
5. Laita taikinapyörylän keskelle noin ruokalusikallinen täytettä. Nipistä etusormen ja peukalon väliin pieni nipukka pyörylän reunasta. Ota toisen käden etusormen ja peukalon väliin taikinan reunaa 1-1,5 sentin päästä nipukasta ja laskosta se lähtönipukkaa vasten. Pidä huoli, että laskoksesta tulee saman korkuinen ja että laskos puristuu hyvin kiinni lähtönipukkaan. Toista tämä ympäri koko pyörylän, kunnes koko pyörylän reuna on laskostettu yhdeksi nipukaksi. Puristele nipukka vielä kunnolla tiiviiksi. Tee näin kaikkien pyörylöitten kanssa. Puristele yli jääneet taikareunat palloksi ja syötä se pastakoneen läpi ja tee uusia pyörylöitä niin paljon kuin taikinaa riittää.
6. Laita vettä kiehumaan kattilaan. Lisää hieman suolaa. Kun vesi kiehuu, asettele khinkaleita siihen väljästi. Ravista kattilaa, joitteivät khinkalit tartu toisiinsa tai kattilaan. Keitä kuusi minuuttia ja nosta reikäkauhalla pois. Tarjoa voisulan kera.

Edellinen artikkeli: « Jouluolutta: Ruosniemen Jouluapulainen
Seuraava artikkeli: Olvin Xmas IPA, ei kovin jouluinen jouluolut »

Lukijan vuorovaikutus

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Viimeisimmät artikkelit

  • Muokataan historiaa: Mitä sanoi Kivi neitsytperunasta?
  • Cataplanan jäljillä Algarvessa
  • Nestemäinen salaatti
  • ”Siinä on ajuruohoa mausteena”
  • Kotkan posso ei ole possu

Avainsanat

Alsace anis Ateneum Beer Hunter bock flammekueche Georgia helles Hyvä Tuomas IPA jouluolut julbock juusto kaali kaalikääryle kala karitsanmaksa khinkali kinkku Laitilan Wirvoitusjuomatehdas lammas Lapin Kulta Lervig Lidl Liedon lihakauppa lipeäkala livekala maito makkara maksa Malmgård Mami olut Olutpaja Olvi pale ale peruna Rekolan Panimo siika sika silakka Sinebrychoff Stadin Panimo talviolut Vakka-Suomen Panimo

Viimeisimmät kommentit

  • Amy: Porkkana on kelpo porkkana
  • Markus Loisa: Haggis, tuo skottien lahja outoja ruokia pelkäävälle
  • markku: Kansallinen silakkalaatikko
  • Raimo Handolin: Kansallinen silakkalaatikko
  • MAKKARA – TUO MUOTTIIN TEHTY ELINTARVIKE – Molekyyligastronomia: Makkarassa on kaksi päätä

Arkistot

  • kesäkuu 2025
  • tammikuu 2025
  • elokuu 2024
  • heinäkuu 2024
  • helmikuu 2024
  • tammikuu 2024
  • joulukuu 2023
  • marraskuu 2023
  • elokuu 2023
  • toukokuu 2023
  • heinäkuu 2022
  • huhtikuu 2022
  • heinäkuu 2021
  • kesäkuu 2021
  • toukokuu 2021
  • huhtikuu 2021
  • maaliskuu 2021
  • helmikuu 2021
  • marraskuu 2020
  • lokakuu 2020
  • syyskuu 2020
  • elokuu 2020
  • kesäkuu 2020
  • toukokuu 2020
  • huhtikuu 2020
  • maaliskuu 2020
  • helmikuu 2020
  • tammikuu 2020
  • joulukuu 2019
  • marraskuu 2019
  • lokakuu 2019
  • elokuu 2019
  • heinäkuu 2019
  • kesäkuu 2019
  • toukokuu 2019
  • huhtikuu 2019
  • maaliskuu 2019
  • helmikuu 2019
  • lokakuu 2018
  • elokuu 2018
  • huhtikuu 2018
  • maaliskuu 2018
  • tammikuu 2018
  • joulukuu 2017
  • marraskuu 2017
  • lokakuu 2017
  • syyskuu 2017
  • toukokuu 2017
  • maaliskuu 2017
  • joulukuu 2016
  • marraskuu 2016
  • lokakuu 2016
  • syyskuu 2016
  • heinäkuu 2016
  • kesäkuu 2016
  • toukokuu 2016
  • huhtikuu 2016
  • maaliskuu 2016
  • helmikuu 2016
  • tammikuu 2016
  • joulukuu 2015
  • marraskuu 2015

Kategoriat

  • Alkuruoka
  • Arvostelut
  • Juomat
  • Juomat A-Ö
  • Kala
  • Kasvista
  • Kirjat
  • Leikelautanen
  • Liha
  • Makiat
  • Makkara
  • Makkara
  • Markku
  • Matkalla
  • Olut
  • Peruna
  • Reseptit
  • Ruokakaupat
  • Ruokapuhetta
  • Ruokasanakirja
  • Sika
  • Sillisalaatti
  • Syötävä taide
  • Syöttölät
  • Väkevät
  • Viinit
  • Ykköset
  • Yleinen
  • Yleiset

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Copyright © 2025 · Nakit ja Muusa