• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Hyppää alatunnisteeseen

Nakit ja Muusa

  • Reseptit
  • Ruokapuhetta
  • Arvostelut

Ihminen ja luonto: syöjä ja ruoka

6.3.2020 Kirjoittanut markku Kommentoi

Helsingissä on juuri nyt kaksi erinomaista näyttelyä, jotka luultavasti tietämättään käyvät jännittävää vuoropuhelua ihmisen ja luonnon suhteesta. Sinebrychoffin näyttely (23.8. asti) tarkastelee luontosuhdetta klassisen taiteen keinoin, Forsblomilla Riiko Sakkinen (15.3. asti) näyttää ilkikurisesti, miten nykyinen markkinatalous (kapitalismi) käyttelee eläimiä hyväkseen. Molemmissa lähtökohtina on ikiaikainen, vasta meidän aikanamme murenemaan alkanut länsimainen näkemys luonnosta ihmiselle alisteisena hyödykkeitten tuottajana.

Albert Edelfelt, Kuollut jänis, 1873

Sinebrychoffin museo kertoo näyttelynsä esittelevän taiteen näkemyksiä eläimistä ja luonnosta 1500-luvulta nykypäivään – tosin eläimet kuva-aiheina ovat tuttuja jo kivikauden luolamaalauksista. Kysymys kuuluu, mitä näemme kuvissa nyt. Eläimiä kuvatessaan ihminen usein kuvaa myös itseään, mutta näemmekö nyt peilistä itsemme? Se mikä Koffilla voi vaatia hiukan ponnisteluja, on Forsblomilla helpompaa: sarjakuvien antropomorfismissa eläin nostetaan ihmisen kuvaksi täysin tietoisesti ja osoitellen.

Jacob Xaver Vermoelen, Riista-asetelma, 1700-luku.

Sitten kuvia katsomaan. Ruokataiteen bongaajalle näyttelyjen teemat ovat hedelmällisiä, onhan luonto ja eritoten eläimet usein ihmisen ravintoa, joten ruoka näyttelee kummankin näyttelyn kuvissa suurta osaa. Eka kuvaksi laitan Albert Edelfeltin akatemiaharjoitelman Kuollut Jänis (1873). Ihan vaan sen takia, että itse viikko sitten valmistin jänis(rusakko)pataa eli hyödynsin luontoa omiin ja muutamien muitten tarpeisiin. Koin tämän iseni ja luonnon rinnakkaiselon tyydyttäväksi. Sitä paitsi Albertin työ on etenkin harjoitelmaksi hieno.

Clara Peeters, Riista-asetelma, 1620-luku.

Muut kolme koffilaista ovat ruokataiteen peruskauraa eli asetelmia, joitten kuvaamina aiheina erilaiset ruoka-aineet ovat aina olleet suosittuja. Nämä ovat ajalta, jolloin asetelmiin koottiin yltäkylläisyyttä (vrt. edellisen jutun Vilho Lammen karuja peruna-asetelmia). Ensin museon oma hieno hollantilaisen Jacob Xaver Vermoelenin Riista-asetelma (1700-luku), johon on saatu pelkkien paisteiksi päätyvien lintujen lisäksi hauskaa jännitettä valppailla ajokoirilla.

Giuseppe Recco, Kala-asetelma, 1600-luku.

Kaksi muuta asetelmaa ovat 1600-luvulta, flanderilaisen Clara Peetersin Riista-asetelma (1620-luku) ja napolilaisen Giuseppe Reccon Kala-asetelma (1600-luku). Edellisessä katse kiintyy paistien päällä omistajan elkein pönöttävään haukkaan, jälkimmäisessä tunnelman tekee jännittäväksi kalojen taustalla varjoista esiin kapuava mahtipontinen hummeri.

Riiko Sakkinen ei ole liikkeellä yhtä syvällisin miettein kuin Sinebrychoffin näyttelyn kuratoijat, mutta terävästi hänkin piikittää ruokatuotannon antropomorfismia. Tuskin hänkään kokee akuankkoja ja puttepossuja erityisen kulttuurisen omimisen kohteiksi, mutta näiden mukavien piirros- ja animaatiohahmojen nostaminen makkaroiden ja murojen mannekiineiksi on irvokkaampi juttu, ja siitä Sakkinen markkinamiekkosia näpäyttää. Sakkisen sanoma kumpuaa samasta lähteestä kuin  jenkkilapsosten kauhistelu poronkäristyksen ääressä: syödäänkö täällä Petteri Punakuonoa? Makaaberin huumorin lähteeksi saman epäsuhdan on nostanut Juba Wagnerillaan, joka kaupan kinkkua katsellessaan tuumii olleensa sen kanssa samalla luokalla. Wagner syö makkaraakin eikä tunnu piittaavan Sakkisen sian sanomasta: ”Kill me, eat me, but don´t make me cannibal.

Sinebrychoffille ehtii vielä kesälläkin, mutta Sakkisen työt voi nähdä vain 15.3. asti, joten kiirettä kannattaa pitää.

Edellinen artikkeli: « Sikahyvää Hakiksesta
Seuraava artikkeli: Makaroonilaatikko – korona-Suomen kansallisruoka »

Lukijan vuorovaikutus

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Viimeisimmät artikkelit

  • Muokataan historiaa: Mitä sanoi Kivi neitsytperunasta?
  • Cataplanan jäljillä Algarvessa
  • Nestemäinen salaatti
  • ”Siinä on ajuruohoa mausteena”
  • Kotkan posso ei ole possu

Avainsanat

Alsace anis Ateneum Beer Hunter bock flammekueche Georgia helles Hyvä Tuomas IPA jouluolut julbock juusto kaali kaalikääryle kala karitsanmaksa khinkali kinkku Laitilan Wirvoitusjuomatehdas lammas Lapin Kulta Lervig Lidl Liedon lihakauppa lipeäkala livekala maito makkara maksa Malmgård Mami olut Olutpaja Olvi pale ale peruna Rekolan Panimo siika sika silakka Sinebrychoff Stadin Panimo talviolut Vakka-Suomen Panimo

Viimeisimmät kommentit

  • Amy: Porkkana on kelpo porkkana
  • Markus Loisa: Haggis, tuo skottien lahja outoja ruokia pelkäävälle
  • markku: Kansallinen silakkalaatikko
  • Raimo Handolin: Kansallinen silakkalaatikko
  • MAKKARA – TUO MUOTTIIN TEHTY ELINTARVIKE – Molekyyligastronomia: Makkarassa on kaksi päätä

Arkistot

  • kesäkuu 2025
  • tammikuu 2025
  • elokuu 2024
  • heinäkuu 2024
  • helmikuu 2024
  • tammikuu 2024
  • joulukuu 2023
  • marraskuu 2023
  • elokuu 2023
  • toukokuu 2023
  • heinäkuu 2022
  • huhtikuu 2022
  • heinäkuu 2021
  • kesäkuu 2021
  • toukokuu 2021
  • huhtikuu 2021
  • maaliskuu 2021
  • helmikuu 2021
  • marraskuu 2020
  • lokakuu 2020
  • syyskuu 2020
  • elokuu 2020
  • kesäkuu 2020
  • toukokuu 2020
  • huhtikuu 2020
  • maaliskuu 2020
  • helmikuu 2020
  • tammikuu 2020
  • joulukuu 2019
  • marraskuu 2019
  • lokakuu 2019
  • elokuu 2019
  • heinäkuu 2019
  • kesäkuu 2019
  • toukokuu 2019
  • huhtikuu 2019
  • maaliskuu 2019
  • helmikuu 2019
  • lokakuu 2018
  • elokuu 2018
  • huhtikuu 2018
  • maaliskuu 2018
  • tammikuu 2018
  • joulukuu 2017
  • marraskuu 2017
  • lokakuu 2017
  • syyskuu 2017
  • toukokuu 2017
  • maaliskuu 2017
  • joulukuu 2016
  • marraskuu 2016
  • lokakuu 2016
  • syyskuu 2016
  • heinäkuu 2016
  • kesäkuu 2016
  • toukokuu 2016
  • huhtikuu 2016
  • maaliskuu 2016
  • helmikuu 2016
  • tammikuu 2016
  • joulukuu 2015
  • marraskuu 2015

Kategoriat

  • Alkuruoka
  • Arvostelut
  • Juomat
  • Juomat A-Ö
  • Kala
  • Kasvista
  • Kirjat
  • Leikelautanen
  • Liha
  • Makiat
  • Makkara
  • Makkara
  • Markku
  • Matkalla
  • Olut
  • Peruna
  • Reseptit
  • Ruokakaupat
  • Ruokapuhetta
  • Ruokasanakirja
  • Sika
  • Sillisalaatti
  • Syötävä taide
  • Syöttölät
  • Väkevät
  • Viinit
  • Ykköset
  • Yleinen
  • Yleiset

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Copyright © 2025 · Nakit ja Muusa