• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Hyppää alatunnisteeseen

Nakit ja Muusa

  • Reseptit
  • Ruokapuhetta
  • Arvostelut

Belgia tulee, olutko valmis?

12.4.2019 Kirjoittanut markku Kommentoi

Mistä tunnet sä Belgian? Kongosta ja julmasta Leopold-kuninkaasta. Flanderista ja Valloniasta, epäidenttisistä kaksosista. Belgian (ei siis Ranskan) perunoista. Tintistä ja Milousta.EU:n päämajasta ja brysselin pitsistä. Juu, kyllä, mutta aika lailla myös oluesta. Belgia kuuluu ehdottomasti maihin, joiden keskeisiä attribuutteja on olut. Historia on pitkä, kulttuuri on täysin omaleimainen ja panimoita lukematon määrä (luku lienee jossain välillä 100-200).

Van Bulk -panimon oluitten pullot ovat tyypillisiä Belgian oluille.

Belgian suurlähettiläs Carl Peeters, olutesittelijä Marine de Prest sekä lähetystövirkailija Jean-Philippe Scheclar kilistelevät.

Pienpanimobuumi on löytänyt tiensä myös Belgiaan. Kuten muuallakin, näitä panimoita menee ja tulee, mutta osa aikoo menestyä pitkäänkin. Näitä pnimoita oli äsken 18 Suomessa Belgian suurlähetystön tiloissa esittelemässä tuotteitaan, vakaana aikkeenaan löytää täältä maahantuojia. Ja mikä ettei, kyllä tänne maan oluita mahtuu, vaikka yksin Alkon katalogissa on jo nyt 78 olutmerkkiä. Lähetystön pienelle olutfestarille oli kutsuttu laaja joukko toimittajia, bloggareita, maahantuojia, ravintoloitsijoita ja olutseuralaisia.

Maistelussa oli näyttelykatalogin mukaan 73 olutta. Tyylejä oli hyvinkin monia, vaikka hyvin vahvat blond-oluet olivat selvänä enemmistönä. Juuri näihin useimpien suomalaisten belgioluttietämys ulottuukin eurolager Stella Artoisin ohella. Nämä oluet myös tunnistaa helposti belgialaisiksi, sillä hyvin monissa on tietty ”belgiflavori”, mikä syntynee käytetystä hiivatyypistä.

Suurin osa oluista maisteltiin panimon omista, tyylikkäistä laseista.

Belgian olutmaailma on periunteisesti varsin monenkirjava ja sen eräänlaisia kruununjalokiviä ovat lambicit, sikäläiset spontaanikäymisellä valmistetut oluet. Näitä on Suomessakin jonkin verran nähty etenkin nuoren ja vanhan oluen sekoitteina, gueuzena. Toinen arvostettu ryhmä ovat luostarioluet, trappistit, jotka eivät ole oma tyylinsä, vaanyleisnimi, jota saavat käyttää vain luostaripanimot, joita on Belgiassa kuusi ja Hollanissa yksi. Suomessa tunnetaan ehkä parhaiten Chimays ”värisarja”.

Dame Jeanne -oluet on käytetty samppanjahiivalla ja pakattu asianmukaisesti.

Panimokonkari Esko Pajunen ja oluttoimittaja Heikki Kähkönen belgioluisiin perehtymässä-

Edellinen artikkeli: « Pojarski vs. Wallenberg
Seuraava artikkeli: Kiinankaali + pinaatti = paksoi »

Lukijan vuorovaikutus

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Viimeisimmät artikkelit

  • Muokataan historiaa: Mitä sanoi Kivi neitsytperunasta?
  • Cataplanan jäljillä Algarvessa
  • Nestemäinen salaatti
  • ”Siinä on ajuruohoa mausteena”
  • Kotkan posso ei ole possu

Avainsanat

Alsace anis Ateneum Beer Hunter bock flammekueche Georgia helles Hyvä Tuomas IPA jouluolut julbock juusto kaali kaalikääryle kala karitsanmaksa khinkali kinkku Laitilan Wirvoitusjuomatehdas lammas Lapin Kulta Lervig Lidl Liedon lihakauppa lipeäkala livekala maito makkara maksa Malmgård Mami olut Olutpaja Olvi pale ale peruna Rekolan Panimo siika sika silakka Sinebrychoff Stadin Panimo talviolut Vakka-Suomen Panimo

Viimeisimmät kommentit

  • Amy: Porkkana on kelpo porkkana
  • Markus Loisa: Haggis, tuo skottien lahja outoja ruokia pelkäävälle
  • markku: Kansallinen silakkalaatikko
  • Raimo Handolin: Kansallinen silakkalaatikko
  • MAKKARA – TUO MUOTTIIN TEHTY ELINTARVIKE – Molekyyligastronomia: Makkarassa on kaksi päätä

Arkistot

  • kesäkuu 2025
  • tammikuu 2025
  • elokuu 2024
  • heinäkuu 2024
  • helmikuu 2024
  • tammikuu 2024
  • joulukuu 2023
  • marraskuu 2023
  • elokuu 2023
  • toukokuu 2023
  • heinäkuu 2022
  • huhtikuu 2022
  • heinäkuu 2021
  • kesäkuu 2021
  • toukokuu 2021
  • huhtikuu 2021
  • maaliskuu 2021
  • helmikuu 2021
  • marraskuu 2020
  • lokakuu 2020
  • syyskuu 2020
  • elokuu 2020
  • kesäkuu 2020
  • toukokuu 2020
  • huhtikuu 2020
  • maaliskuu 2020
  • helmikuu 2020
  • tammikuu 2020
  • joulukuu 2019
  • marraskuu 2019
  • lokakuu 2019
  • elokuu 2019
  • heinäkuu 2019
  • kesäkuu 2019
  • toukokuu 2019
  • huhtikuu 2019
  • maaliskuu 2019
  • helmikuu 2019
  • lokakuu 2018
  • elokuu 2018
  • huhtikuu 2018
  • maaliskuu 2018
  • tammikuu 2018
  • joulukuu 2017
  • marraskuu 2017
  • lokakuu 2017
  • syyskuu 2017
  • toukokuu 2017
  • maaliskuu 2017
  • joulukuu 2016
  • marraskuu 2016
  • lokakuu 2016
  • syyskuu 2016
  • heinäkuu 2016
  • kesäkuu 2016
  • toukokuu 2016
  • huhtikuu 2016
  • maaliskuu 2016
  • helmikuu 2016
  • tammikuu 2016
  • joulukuu 2015
  • marraskuu 2015

Kategoriat

  • Alkuruoka
  • Arvostelut
  • Juomat
  • Juomat A-Ö
  • Kala
  • Kasvista
  • Kirjat
  • Leikelautanen
  • Liha
  • Makiat
  • Makkara
  • Makkara
  • Markku
  • Matkalla
  • Olut
  • Peruna
  • Reseptit
  • Ruokakaupat
  • Ruokapuhetta
  • Ruokasanakirja
  • Sika
  • Sillisalaatti
  • Syötävä taide
  • Syöttölät
  • Väkevät
  • Viinit
  • Ykköset
  • Yleinen
  • Yleiset

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Copyright © 2025 · Nakit ja Muusa