• Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Nakit ja Muusa

  • Reseptit
  • Ruokapuhetta
  • Arvostelut

Flammekueche, parempi kuin pizza

30.7.2021 Kirjoittanut markku 1 Comment

Ranskaan kuuluva Alsace – saksalaisittain Elsass – tunnetaan mainioista valkoviineistä ja rankasta choucroutesta, kaali-makkara-läskipadasta. Jo hyvän tovin on Suomenkin uuneissa rapsakoitunut toinen Alsacen kansallinen, talonpoikaislähtöinen eväs. Sikäläisellä murteella flammekueche, ranskaksi tarte flambée ja saksaksi Flammkuche.

Valmis flammekueche,

Virheellisesti sitä usein kutsutaan Alsacen pizzaksi, mikä ei tee sille oikeutta. Yhtä hyvin näet voisi Italian juustolättyä kutsua Napolin flammekuecheksi. Näöltään ne kyllä muistuttavat toisiaan, mutta flammekueche on omia teitään syntynyt Alsacen ja Saksan Badenin ja Pfalzin maaseudulla, tarinan mukaan tarkalleen Strasbourgia ympäröivässä Bas Rhinin departementissa. Miespolvia ennen kuin Italian ulkopuolella oli tuskin kuultukaan Napolin seudun juusto-tomaattipiiraasta.


Kuvattavia flammekuecheja tehtiin mökillä, jonka keittiövarusteisiin ei kuulunut kaulinta. Onneksi viininjuojia löytyi…

Eipä tiedetty kovin laajalti flammekuechestakaan sen syntyseudun ulkopuolella. Vasta kun pizza ryminällä teki Euroopan ja maailmanvalloituksensa 1960-luvulla, joku keksi alkaa paistaa flammekuecheja myös Alsacen pääkaupungissa Strassbourgissa. Samalla flammekuechen profiili yhtenäistyi ja sille luotiin oma tarjoilutraditio, jossa tarjoilu- ja ateriointialusena käytetään puista lautaa. Juuri näin tarjottiin flammekuechet eräässä Berliinin elsassilaisravintolassa, kun niihin ensi kertaa törmäsin 2007. Paikka oli silloin nimeltään Der Storch eli haikara (Wartburgstraße 54), mutta nyt siinä on jo pitkään ollut uusien omistajien Renger-Patzsch. Sen flammekuecheista ei ole kokemusta, mutta tuore kurkistus paikan kotisivuille (www.renger-patzsch.com) paljasti, että listalla on kymmenisen vaihtoehtoa, klassikkoannoksen lisäksi täytettynä mm. sienillä, hapankaalilla tai lohella.

Kaulituille pohjille levitettiin ranskankerma-smetanaseosta.

Gastronomisessa kirjallisuudessa flammekueche on tiettävästi esiintynyt ensi kerran 1884 – lähdettä en kylläkään ole löytänyt. Ruokalaji on kuitenkin tuota vuotta paljon vanhempi ja perustuu paikalliseen leipäkulttuuriin. Leipää leivottiin vain kerran viikossa, ja kun uunia sitä varten tuntikausia lämmitettiin, piti jollain tapaa testata, onko paistolämpöä riittävästi. Tätä varten kaulittiin taikinasta ohuita lettusia, jotka laitettiin uunin arinalle, lähelle avotulta. Lettujen kypsymisestä saattoi päätellä, voiko leipiä alkaa latoa uuniin. Hyväksi havaituille leipäsille alettiin sittemmin levittää täytettä, jota sattui  käsillä olemaan. Reseptiikka tiettyine määrättyine raaka-aineineen syntyi vasta, kun maalaisesta flammekuechesta sukeutui kaupunkilaista ravintolaruokaa.

Täytettenä oli pekonisilppua,, sipulia, tähteeksi jääneet neitsytperunat siivuina ja yrttejä. Päälle reipas pyöräytys pippuria.

Pizzasta poiketen flammekuechen pohjalle ei levitetä tomaattikastiketta, vaan useimmin creme fraichea tai sen ja tuorejuuston, rahkan tai smetanan seosta. Täytteeseen tulee useimmin pekonia tai palvikylkeä sekä ohuita sipulirenkaita. Näistä aineksista syntyy tyyppikueche, mutta jokainen voi levitellä omalle leipomukselleen mitä kaapistansa löytää. Esimerkiksi erilaisia yrttejä ja paikallista juustoa näissä käytetään usein. Tavallisia ovat myös makeat versiot, joissa taikinasta on jätetty suola pois ja täytteenä käytetään esim. kanelilla maustettuja omenasiivuja. Lidlin pakastealtaissa on silloin tällöin tarjolla sekä suolaisia että makeita flammekuecheja.Niitä ei kotiuunissa helposti saa aidon rapeita. Parhaiten onnistuu, jos ensin kuumentaa uunissa uunipellin tai pizzakiven ja valmistaa eineskuechen niitten päällä.

Näin sen teet

Tarvitset flammekuechea varten pohjaksi ihan tavallisen vehnätaikinan. Kaupan valmiisiin pizzapohjiin ei pidä sortua. Ne eivät ole riittävän ohuita, ja ainakaan yksi testatuista ei suostunut kauliintumaan ohuemmaksi. Taikinan niksi näet on juuri sesiinä, että siinä ei käytetä hiivaa eikä taikinaa siis nostateta. Näin sen saa kaulittua todella ohueksi. Ja valmiina tosirapeaksi.

Oltiin mökillä, jossa ei ollut varsinaista uunia. Avun toi erillinen pizzauuni, joka asetetaan kaasugrillin päälle. Toimi yllättävänkin hyvin.

Näitä tarvitset

2 dl vettä

0,5 dl öljyä

0,5-1 tl suolaa

4-5 dl vehnäjauhoa

2 isoa sipulia

(muutama varsi kevätsipulia tai puntti ruohosipulia hienonnettuna)

halutessasi rosmariinia tai timjamia hienonnettuna

2 pkt pekonia

2 tlk ranskankermaa tai 1 tlk ranskankermaa ja 1 tlk smetanaa

mustapippuria

kourallinen rucolaa, jos sattuu olemaan käsillä

Tee näin

  1. Sekoita kulhossa vesi, öljy ja suola. Alusta joukkoon vehnäjauhoa (n. 4-5 dl) niin, että syntyy timmi taikina. Vaivaa taikinaa hetki ja jätä levähtämään siksi aikaa, kun valmistat täytteen ainekset.
  2. Leikkaa sipuli hyvin ohuiksi siivuiksi ja kiehuta niitä vesitilkassa minuutti. Valuta ja anna jäähtyä. Leikkaa pekoni pieneksi silpuksi. Jos haluat, voit käräyttää silppua hetken pannulla.
  3. Laita uunipelti tai pizzakivi uuniin ja lämmitä se niin kuumaksi kuin siitä lähtee. Jaa taikina sopiviksi paloiksi ja kauli niistä leivinpaperin päällä noin ruokalautasen kokoisia lätysköitä, jotka ovat niin ohuita kuin kaulimella suinkin saa. Sivele pohjien päälle ohut kerros ranskankermaa tai sen ja smetanan seosta ja levitä niiden päälle sipulirenkaat ja pekonisilppu (sekä halutessasi kevät- tai ruohosipuli ja yrtit). Kokeile tehdä myös muunnelma, jossa ripotat lätyn päälle vielä hieman juustoraastetta ja valmiiseen lättyyn rucolasilppua. Muunnelmia voit keksiä lisää, olennaisinta on pohjan ohuus ja rapeus. Myös makeita, joissa ranskankerman päälle laitetaan omenaviipaleita tai marjoja ja hieman sokeria.
  4. Siirrä flammekuechet uuniin ja paista niitä 5-10 minuuttia tai kunnes pohjat ovat rapeita ja täyte saa väriä. Perinteisesti flammekueche tarjotaan puulevyjen päältä ja ne leikataan valmiiksi annospaloiksi. Pöytään katetaan mustapippurimylly, jolla kukin syöjä itse maustaa annoksensa. Flammekuechet menevät parhaiten alas raikkaalla Alsacen rieslingillä tai maukkaalla belgialella.

    Flammekueche on tapana tarjota valmiina siivuina puulautaselta. Kotikuechet ovat sitä muotoa, mitä sattuu syntymään, ravintoloissa ne leivotaan suunnikkaan muotoon.

Previous Post: « Kas kas, munakas
Next Post: Kenelle kuuluu borssikeitto? »

Reader Interactions

Kommentit

  1. AvatarMarja

    1.8.2021 at 20:17

    Kiitos reseptistä. Miten saat flammekuechen siististi uuniin ja pizzakiven/pizzateräksen päälle ilman että täytteet ovat uunissa ja pohja rullalla lapiossa? Paljon jauhoja?

    Vastaa

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Primary Sidebar

Viimeisimmät artikkelit

  • Unohda maggit ja knorrit – vaihda ne lipstikan umamiseen aromiin
  • Kenelle kuuluu borssikeitto?
  • Flammekueche, parempi kuin pizza
  • Kas kas, munakas
  • Pistou ja sen soppa: Provencen kesäkeitto

Avainsanat

Alsace anis Ateneum Beer Hunter bock DeliVerde flammekueche Georgia helles Hyvä Tuomas jouluolut juusto kaali kaalikääryle khinkali kinkku Laitilan Wirvoitusjuomatehdas lammas Lapin Kulta Lidl Liedon lihakauppa lipeäkala livekala makkara maksa Malmgård Mami olut Olutpaja Olvi pale ale Rekolan Panimo Saimaan juomatehdas siika sika silakka silakkalaatikko Sinebrychoff Stadin Panimo Stallhagen Talven Tähti talviolut tilli TOYS Vakka-Suomen Panimo

Viimeisimmät kommentit

  • markku: Herneen makuinen isomaksaruoho
  • Cocoonen: Herneen makuinen isomaksaruoho
  • Markku Haapio: Herneen makuinen isomaksaruoho
  • Margit Palokangas: Herneen makuinen isomaksaruoho
  • Marja: Flammekueche, parempi kuin pizza

Arkistot

  • heinäkuu 2022
  • huhtikuu 2022
  • heinäkuu 2021
  • kesäkuu 2021
  • toukokuu 2021
  • huhtikuu 2021
  • maaliskuu 2021
  • helmikuu 2021
  • marraskuu 2020
  • lokakuu 2020
  • syyskuu 2020
  • elokuu 2020
  • kesäkuu 2020
  • toukokuu 2020
  • huhtikuu 2020
  • maaliskuu 2020
  • helmikuu 2020
  • tammikuu 2020
  • joulukuu 2019
  • marraskuu 2019
  • lokakuu 2019
  • elokuu 2019
  • heinäkuu 2019
  • kesäkuu 2019
  • toukokuu 2019
  • huhtikuu 2019
  • maaliskuu 2019
  • helmikuu 2019
  • lokakuu 2018
  • elokuu 2018
  • huhtikuu 2018
  • maaliskuu 2018
  • tammikuu 2018
  • joulukuu 2017
  • marraskuu 2017
  • lokakuu 2017
  • syyskuu 2017
  • toukokuu 2017
  • maaliskuu 2017
  • joulukuu 2016
  • marraskuu 2016
  • lokakuu 2016
  • syyskuu 2016
  • heinäkuu 2016
  • kesäkuu 2016
  • toukokuu 2016
  • huhtikuu 2016
  • maaliskuu 2016
  • helmikuu 2016
  • tammikuu 2016
  • joulukuu 2015
  • marraskuu 2015

Kategoriat

  • Alkuruoka
  • Arvostelut
  • Juomat
  • Juomat A-Ö
  • Kala
  • Kasvista
  • Kirjat
  • Leikelautanen
  • Liha
  • Makiat
  • Makkara
  • Makkara
  • Markku
  • Matkalla
  • Olut
  • Peruna
  • Reseptit
  • Ruokakaupat
  • Ruokapuhetta
  • Ruokasanakirja
  • Sika
  • Sillisalaatti
  • Syötävä taide
  • Syöttölät
  • Väkevät
  • Viinit
  • Ykköset
  • Yleinen
  • Yleiset

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Copyright © 2022 · Nakit ja Muusa