• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Hyppää alatunnisteeseen

Nakit ja Muusa

  • Reseptit
  • Ruokapuhetta
  • Arvostelut

Simpukat surf n´ turf Rick Steinin tapaan

8.4.2018 Kirjoittanut markku Kommentoi

Yksi sympaattisimpia tv-kokkeja on britti Rick Stein, joka kotimaassaan ja Australiassa omistaa tai osaomistaa ravintoloita, on tehnyt lukusia tv-sarjoja ja kirjoittanut liudan kokkikirjoja. Itse muistan ensi kertaa osuneeni hänen opeilleen joku vuosi sitten, kun hän seikkaili Intiassa. Seuraavaksi Rick teki Suomen tv:ssä retken Venetsiasta Istanbuliin. Nyt on nähty eka jakso uutta Euroopan ruokakaupunkien sarjaa. Tämä Bordeaux-juttu on yhä Ylen Areenassa. Katsokaa!

Kuvakaappaus tv-ohjelmasta.


Rickillä on toki maneerinsa. Kun tehdään hyvän mielen ohjelmaa, joka ruoka on höystetty superlatiiveilla, mutta toisaalta, ainakin kuvista päätellen adjektiiveille on myös katetta. Rickin tapa esittää asiansa on hauska ja samalla hyvin informatiivinen. Matkoilla syömistään ruoista parhaat hän toteuttaa kotikeittiössään ja tekee sen niin, että opin ottaminen on helppoa.
Bordeaux-jaksosta hän valmisti surf n´turf -henkisesti – eli siis ruoan, jossa yhdistyy sekä kala että liha – ihan tavallisia sinisimpukoita. Ohjelma taidettiin nähdä varsin laajasti tai sitten simpukat ovat muuten vain kurssissaan, sillä kun lauantaina lähdin Turussa etsimään simpukoita, ostin pelkkää ei-oota Kupittaan Citymarketista sekä Kauppahallin Wallinilta ja Herkkunuotasta. Lopulta sain ostetuksi Stockmannilta sen viimeiset simpukat. Niitä tuli reilu kilo, mikä riitti hienosti neljälle alkuruoaksi. Jos aikoo tarjota vain simpukoita, puoli kiloa syöjää kohden lienee sopiva annos.
Nämä kultakimpaleet laitettiin kotona tilavaan kattilaan, johon hölskäytetttiin muutama desi valkoviiniä. Pari kertaa kattilaa ravistaen simpukat saivat kypsyä muutaman minuutin – ei enempää, jotta ne eivät sitkisty ja jäävät mehukkaiksi. Sen jälkeen simpukat kaadettiin siivilään ja nostettiin syrjään valumaan.
Sen jälkeen hienonnettiin kolme salottisipulia, muutama valkosipulinkynsi ja muutama siivu ilmakuivattua kinkkua. Rick käytti Bayonnen kinkkua, mutta sitä saa meillä harvemmin, joten vaikkapa Espanjan serrano käy hyvin. Herkkunuotan Taina kertoi käyttäneensä vastaavasti palviakin hyvällä menestyksellä. Saman tien hienonnettiin karkeasti reilu määrä yrttejä. Rick käytti lehtipersiljaa, kirveliä ja rakuunaa. Itsellä oli käytössä DeliVerden lehtipersiljaa, timjamia ja basilikaa. Hyvin toimivat nekin.

Kuva: Sirpa Korhonen


Hienonnetut sipulit ja kinkku siirrettiin kattilaan, freesattiin somasti voissa ja sekaan lorotettiin simpukoista valunut liemi. Sekoitus sai hetken kuohahtaa, minkä jälkeen se saivat seurakseen simpukat ja pääosan yrteistä. Kattila otettiin pois levyltä ja sen sisältöä käänneltiin reilusti kahden kauhan avulla. Pinnalle ripoteltiin vielä loput yrtit ja pöytään. Oheen hyvää maalaisleipää tai -ranskiksia. Juomana meillä oli hyvää proseccoa, mutta Rick muistutti punaviininkin käyvän oivasti näin lihaisiin simpukoihin.
Muuten, simpukoita ei ole koskaan liikaa. Taannoin tuli kahdelle syöjälle laitettua tavallista runsaampi satsi. Seuraus: seuraavana päivänä syötiin mainiota simpukkarisottoa!

Kuvakaappaus tv-ohjelmasta.


Näitä tarvitset
1-1,5 kg sinisimpukoita
3 dl kuivaa valkoviiniä
3 salottisipulia
3 valkosipulinkynttä
4.-5 siivua ilmakuivattua kinkkua
voita
runsaasti tuoreita yrttejä: lehtipersiljaa, rakuunaa, kirveliä, timjamia, basilikaa…

Edellinen artikkeli: « Madeiralla syömässä suulla ja silmillä
Seuraava artikkeli: Hatšapuria ja saperavia – Georgia syö ja juo »

Lukijan vuorovaikutus

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Viimeisimmät artikkelit

  • Cataplanan jäljillä Algarvessa
  • Nestemäinen salaatti
  • ”Siinä on ajuruohoa mausteena”
  • Kotkan posso ei ole possu
  • Luutnantti Lindströmin punajuuripihvi

Avainsanat

Alsace anis Ateneum Beer Hunter bock flammekueche Georgia helles Hyvä Tuomas IPA jouluolut julbock juusto kaali kaalikääryle kala karitsanmaksa khinkali kinkku Laitilan Wirvoitusjuomatehdas lammas Lapin Kulta Lervig Lidl Liedon lihakauppa lipeäkala livekala maito makkara maksa Malmgård Mami olut Olutpaja Olvi pale ale peruna Rekolan Panimo siika sika silakka Sinebrychoff Stadin Panimo talviolut Vakka-Suomen Panimo

Viimeisimmät kommentit

  • Amy: Porkkana on kelpo porkkana
  • Markus Loisa: Haggis, tuo skottien lahja outoja ruokia pelkäävälle
  • markku: Kansallinen silakkalaatikko
  • Raimo Handolin: Kansallinen silakkalaatikko
  • MAKKARA – TUO MUOTTIIN TEHTY ELINTARVIKE – Molekyyligastronomia: Makkarassa on kaksi päätä

Arkistot

  • tammikuu 2025
  • elokuu 2024
  • heinäkuu 2024
  • helmikuu 2024
  • tammikuu 2024
  • joulukuu 2023
  • marraskuu 2023
  • elokuu 2023
  • toukokuu 2023
  • heinäkuu 2022
  • huhtikuu 2022
  • heinäkuu 2021
  • kesäkuu 2021
  • toukokuu 2021
  • huhtikuu 2021
  • maaliskuu 2021
  • helmikuu 2021
  • marraskuu 2020
  • lokakuu 2020
  • syyskuu 2020
  • elokuu 2020
  • kesäkuu 2020
  • toukokuu 2020
  • huhtikuu 2020
  • maaliskuu 2020
  • helmikuu 2020
  • tammikuu 2020
  • joulukuu 2019
  • marraskuu 2019
  • lokakuu 2019
  • elokuu 2019
  • heinäkuu 2019
  • kesäkuu 2019
  • toukokuu 2019
  • huhtikuu 2019
  • maaliskuu 2019
  • helmikuu 2019
  • lokakuu 2018
  • elokuu 2018
  • huhtikuu 2018
  • maaliskuu 2018
  • tammikuu 2018
  • joulukuu 2017
  • marraskuu 2017
  • lokakuu 2017
  • syyskuu 2017
  • toukokuu 2017
  • maaliskuu 2017
  • joulukuu 2016
  • marraskuu 2016
  • lokakuu 2016
  • syyskuu 2016
  • heinäkuu 2016
  • kesäkuu 2016
  • toukokuu 2016
  • huhtikuu 2016
  • maaliskuu 2016
  • helmikuu 2016
  • tammikuu 2016
  • joulukuu 2015
  • marraskuu 2015

Kategoriat

  • Alkuruoka
  • Arvostelut
  • Juomat
  • Juomat A-Ö
  • Kala
  • Kasvista
  • Kirjat
  • Leikelautanen
  • Liha
  • Makiat
  • Makkara
  • Makkara
  • Markku
  • Matkalla
  • Olut
  • Peruna
  • Reseptit
  • Ruokakaupat
  • Ruokapuhetta
  • Ruokasanakirja
  • Sika
  • Sillisalaatti
  • Syötävä taide
  • Syöttölät
  • Väkevät
  • Viinit
  • Ykköset
  • Yleinen
  • Yleiset

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Copyright © 2025 · Nakit ja Muusa