• Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Nakit ja Muusa

  • Reseptit
  • Ruokapuhetta
  • Arvostelut

Näin pysyy tilli villinä!

26.6.2020 Kirjoittanut markku 1 Comment

Moni varmaan on näillä helteillä harmitellut tillin lyhyttä elinkaarta. Jos ostat sen ruukussa, kohta se nuukahtaa eikä kastelemallakaan uudelleen oikein virkoa. Jos taas ostat kumilenkillä sidotun tuoksuvan kimpun leikkotilliä, väsyy sekin aika pian eikä kukkavaasissakaan terhakkana pysy. Saati kaupan muovipussissa. Alkaa vain äkkiä limottua.
Varmaan nyt arvaattekin, että kohta tulee jokin sukkela niksi tähän probleemaan avuksi. Kyllä, oikein arvasitte. Hovihankkijani DeliVerde Turun kauppatorilla ei ainoastaan myy erinomaista tilliä (ja toki sataa muuta mainiota vehreää). Sieltä sai juhannuksen alla myös oivallisen vinkin tuon etenkin mökkiläisille tutun pulman ratkomiseen. Itselle tosi tarpeeseen, kun kasviksia kuskaa mökkiluodolle Saaristomeren äärille, jossa kylmä- tai edes viileäketju on työläs ja haasteellinen ylläpitää.

Tässä karussa ulkosaaristomaisemassa tillin selviäminen on haasteellista.

Eli siis, siihen mainioon neuvoon. Koska oli toiveissa saada mökillä myös kalaa (toive myös toteutui: heti ekan aamun verkkojen nosto tuotti kolme siikaa, kymmenen kampelaa ja vähän muutakin – toista kertaa verkkoja ei veteen jussina tarvinnut laittaakaan), tilli oli erinomaisen tärkeä kasvikunnan tuote mukaan otettavaksi. Järkeilyn jälkeen kassiin löysi tiensä yksi ruukkutilli ja kunnon tupsu leikkotilliä.

Kampelatkin kaipaavat tillin lempeää aromia.

– Tiedätkö, miten tuo tilli parhaiten säilyy? kysyi tiskin takaa Paula Stam, uusi mukava myyjätuttavuus. Keittiömestarin koulutus ja ammattitaito antoivat kompetenssia kysellä ja neuvoskella. Vastailin, että jotenkin niin, että varjossa ja ehkä kylmään vesiastiaan työnnettynä, leikkokukkien tapaan.
– Ei lankaan niin. Vaan näin. Repäise reilu pala leivinpaperia ja kastele se vedessä sekä kääri se tillinipun ymärille. Niin, että alaosata jää 6-8 senttiä näkyviin, suunnilleen kumilenkkiin asti. Kiehauta sitten vettä ja laita se sopivaan lasipurkkiin tai maljakkoon ja tilli heti siihen kuumaan veteen. Sitten nippu mahdollisimman kylmään, opasti Paula.

Paula Stam neuvoo nokkelan konstin pitää tilli villinä pitkään.

Ei tuota ihan uskoa meinannut, mutta kun mökillä tillin silyttämisen kanssa on käynnissä ikuinen taistelu, piti sitä kokeilla. Täsmällisesti ohjeen mukaan tilli mökille päästyä paketoitiin ja laitettiin kuumaan veteen. Piskuiseen kaasujääkaappiin se ei mahtunut, vaan sai tyytyä varjoisaan kuistin nurkkaan. Ja ihme ja kumma ja voi hyvänen aika! Siitä riitti juhannuksen kuluessa kampeloille ja siikasoppaan, ja vielä kolmenkin vuorokauden kuluttua graavisiika sai hunnukseen täysin freesiä tilliä (hyvinvoinnissa ja mehevyydessä ohitti helposti yrttikaukalon mullassa hemmottellun ruukkutillin).

Tässä se on. Tillin taika. Ei kaunis, mutta tehokas.

Ja sitten pikku opintojen äiti. Eli kertaus kalasopan tekoon ja muun muassa tillin käyttöön siinä.
Ensin siis keitetään perkuutähteistä ja kasviksista liemi ja siilataan. Siinä keitetään ensin kypsiksi pilkotut kasvikset (peruna, porkkana, sipuli). Sitten kattila pois levyltä, kalapalat joukkoon, kansi päälle ja 10-15 minuutin päästä pöytään. Ei keitetä enää! Näin kala ei kypsy muhjuksi. Ja viimeksi just pöytään tuotaessa päälle runsas tillisilppu. Näin se säilyy vihreänä eikä muutu mustiksi riekaleiksi.

Previous Post: « Kenen mummon muusi ja salaatti?
Next Post: Herneen makuinen isomaksaruoho »

Reader Interactions

Kommentit

  1. AvatarEsa Alapoti

    27.6.2020 at 10:03

    No en olis arvannut

    Vastaa

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Primary Sidebar

Viimeisimmät artikkelit

  • Kenelle kuuluu borssikeitto?
  • Flammekueche, parempi kuin pizza
  • Kas kas, munakas
  • Pistou ja sen soppa: Provencen kesäkeitto
  • Makkarasoppa – lyhyt kulttuurihistoria

Avainsanat

Alsace Ateneum bock DeliVerde flammekueche Georgia Hyvä Tuomas jouluolut julbock juusto kaali kaalikääryle kala karitsanmaksa kinkku Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Lervig Lidl Liedon lihakauppa lipeäkala maito makkara maksa Mami olut Olutpaja Olvi pale ale pizza Rekolan Panimo risotto Saimaan juomatehdas siika sika silakka silakkalaatikko Sinebrychoff Stadin Panimo Stallhagen Talven Tähti talviolut tilli TOYS tumma lager Vakka-Suomen Panimo

Viimeisimmät kommentit

  • markku: Herneen makuinen isomaksaruoho
  • Cocoonen: Herneen makuinen isomaksaruoho
  • Markku Haapio: Herneen makuinen isomaksaruoho
  • Margit Palokangas: Herneen makuinen isomaksaruoho
  • Marja: Flammekueche, parempi kuin pizza

Arkistot

  • huhtikuu 2022
  • heinäkuu 2021
  • kesäkuu 2021
  • toukokuu 2021
  • huhtikuu 2021
  • maaliskuu 2021
  • helmikuu 2021
  • marraskuu 2020
  • lokakuu 2020
  • syyskuu 2020
  • elokuu 2020
  • kesäkuu 2020
  • toukokuu 2020
  • huhtikuu 2020
  • maaliskuu 2020
  • helmikuu 2020
  • tammikuu 2020
  • joulukuu 2019
  • marraskuu 2019
  • lokakuu 2019
  • elokuu 2019
  • heinäkuu 2019
  • kesäkuu 2019
  • toukokuu 2019
  • huhtikuu 2019
  • maaliskuu 2019
  • helmikuu 2019
  • lokakuu 2018
  • elokuu 2018
  • huhtikuu 2018
  • maaliskuu 2018
  • tammikuu 2018
  • joulukuu 2017
  • marraskuu 2017
  • lokakuu 2017
  • syyskuu 2017
  • toukokuu 2017
  • maaliskuu 2017
  • joulukuu 2016
  • marraskuu 2016
  • lokakuu 2016
  • syyskuu 2016
  • heinäkuu 2016
  • kesäkuu 2016
  • toukokuu 2016
  • huhtikuu 2016
  • maaliskuu 2016
  • helmikuu 2016
  • tammikuu 2016
  • joulukuu 2015
  • marraskuu 2015

Kategoriat

  • Alkuruoka
  • Arvostelut
  • Juomat
  • Juomat A-Ö
  • Kala
  • Kasvista
  • Kirjat
  • Leikelautanen
  • Liha
  • Makiat
  • Makkara
  • Makkara
  • Markku
  • Matkalla
  • Olut
  • Peruna
  • Reseptit
  • Ruokakaupat
  • Ruokapuhetta
  • Ruokasanakirja
  • Sika
  • Sillisalaatti
  • Syötävä taide
  • Syöttölät
  • Väkevät
  • Viinit
  • Ykköset
  • Yleinen
  • Yleiset

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Copyright © 2022 · Nakit ja Muusa