Mummo tai isoäiti on takuuvarma ruokabrändi. Jos menee kauppaan, ostoskoriin kertyy aimo määrä mummon tuotteita. Jos selaa keittokirjoja tai ruokalehtiä, taas on mummo asialla joka puolella. Selasin viisi minuuttia nettiä hakusanoilla ”mummon” ja ”isoäidin”. Löysin kymmeniä osumia. Löytyi tietenkin Mummon muusi eri variaatioineen, oli Mummon perunanuudeli, Mummon aidot poimulliset ranskanperunat. Löytyi Mummon banaanicurry, Mummon kanakori, Mummon lettipitko, Mummon herukkasiideri, Mummon jauhelihakeitto ja tietenkin Mummon lihapullat ja Mummon vihreä salaatti. Noin aluksi.Isoaäidin-haulla löytyi lähes samaa tavaraa. Isoäidin suklaakakku, Isoäidin tiikeripiiras, Isoäidin jauhelihapiiras ja lihapullat. Jopa sellainenkin kuin Isoäidin perinteinen hapankaali (taitaa olla kyseessä babuska-mummo). Ja sitten ne tutut Isoäidin tillikurkut tai hölskykurkut ja Isoäidin kermakakku, pitko ja piimäkakku. Ja Isoäidin maksalaatikko ja stroganoff sekä semmoinen oudomman isoäidin herkku kuin Isoäidin adzhika – viittaa enenpi Ukrainan-Georgian suunnalle, miksei Venäjällekin.
Nämä bongaukset saavat mietteliääksi. Tietty, perusjuttu tietenkin on, että kauppa-Lopo olettaa, että kuluttajalla on muistissaan pullanpehmeitä muistikuvia mummolasta, jossa aina sai parempaa ruokaa kuin kotona (pitää varmaan usein paikkansakin; kotona tehdään karumpaa arkiruokaa, mutta mummo mielellään hemmottelee herkuilla). Mutta se jää pelkän tuotepakkauksen tai ruokareseptin takaa selvittämättä, kenen mummoon/isoäitiin niminikkari vetoaa?
Ei ole yhdentekevää, kuka Mummo-tuotteen otsikon lukee, sillä eri ihmisten mummokuva poikkeaa paljon toisten mummokuvasta. Suurten ikäluokkien mummo on ihan eri henkilö kuin vaikkapa millenniaalin mummo. Siinä missä suurten ikäluokkien mummo on ennen itsenäisyyttä syntynyt harmajapää, suuret ikäluokat itse ovat mummoja (ja pappoja) 2000-luvulle syntyneille. Silti Mummo-tuotteitten kannessa usein on kuvattu 50-luvun mummo eikä zumbaavaa ja skumppaa hörppivää nykymummoa.
Sitten on vielä tämä 2000-luvun monimuotoinen ja monin osin kovin paljon muuttunut globaali maailma, josta pieniä merkkejä näkyy netistä poimimituista mummoruoistakin. Sieltähän löytyy myös Mummon banaanicurryä, Mummon perinteistä hapankaalia tai Mummon adzikaa. Tai Mummon mustaherukkasiideriä. Sanoisiko että, uutta mummonmallia näkyy sisään ajettavan.
Jos nyt kumminkin unohdetaan hetkeksi tuo mummouden syvimmän olemuksen pohdinta ja palataan alkuun eli niihin ruokiin, joista mummo ehkä parhaiten tunnetaan. Ja nehän ovat mummon/isoäidin vihreä salaatti sekä isoäidin hölskykurkut. Jos oikein tahdon muistaa, ei 50-60–luvuilla kesällä tehty juuri muuta salaattia kuin tuota lehtisalaatin ja muna-kermakastikkeen mainiota yhdistelmää. Ja etikkaliemeen tehtyjä tillikurkkuja taisi olla kesällä kurkkujen aikaan joka päivä, oli pääruoka mikä vain.
Niitä nyt tehkäämme.
Mummon kurkut
Näitä tarvitset
4-5 avomaan kurkkua (kasvihuonekurkkukin käy)
1 dl väkiviinaetikkaa
2 dl sokeria
3 dl vettä
ripaus suolaa
reilusti hakattua tilliä
Tee näin
1. Tee ensin perinteinen 1-2-3-liemi eli yksi osa etikkaa, kaksi osaa sokeria ja 3 osaa vettä. Kiehauta vesi ja sokeri. Kun sokeri on sulanut, lisää etikka. Anna jäähtyä.
2. Kuori avomaankurkut (voit käyttää kyllä kasvihuonekurkkuakin, mutta avomaan kurkun maku on jotenkin ”alkuperäinen” – ei silloin muinoin mistään kasvihuonekurkuista edes tiedetty). Viipaloi kurkut hyvin ohuiksi siivuiksi.
3. Laita kurkkusiivut purkkiin tai kulhoon, sekoita joukkoon tillihake ja kaada jäähtynyt liemi päälle. Anna maustua ainakin jokunen tunti tai yön yli.
Isoäidin salaatti
Näitä tarvitset
3 kananmunaa
2 kerää pehmeälehtistä salaattia (mummon-, lehti-, kerä-)
1,5 dl vispikermaa
3 tl väkiviinaetikkaa
3 tl Auran (ei missään tapauksessa Turun!) makeaa sinappia
1 tl sokeria
1/4 tl suolaa
valkopippuria
(tilliä)
Tee näin
1. Keitä kananmunat koviksi, jäähdytä ja kuori. Erottele valkuainen ja keltuainen ja hienonna valkuainen. Survo keltuainen haarukalla mureniksi.
2. Revi salaatti aika isoiksi paloiksi ja laita kulhoon. Sekoita joukkoon valkuaishake.
3. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi, lisää joukkoon keltuaismuhennos, etikka, sinappi ja sokeri. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita kastike salaattiin. Halutessasi voit silputa joukkoon tilliä.
Pirkko Paranko
Tekis mieli höystää salaatti retiisillä. Käviskö vielä mummopirtaan ?
markku
Kaipa siihen voi laittaa mitä vaan. Netissäkin monissa resepteissä on kurkkua, tomaattia, sipulia ja ties mitä. Tuo mun ohje on se pelkistetty perusjuttu, jota ainakin mun kotona 50-60-luvuilla tehtiin.
Marja
Markku, meillä tehtiin ja teen itsekin tuota mummon salaattia melkein samalla reseptillä. Käytän etikan sijaan sitruunamehua ja tavallista kuohukermaa. Sitruuna hieman saostaa kastiketta, joten jätän kerman klappauksen väliin 😋. Eikä muuta kuin pilkotut valkuaiset joukkoon. On se vaan edelleen hyvää.