• Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Nakit ja Muusa

  • Reseptit
  • Ruokapuhetta
  • Arvostelut

Kenen mummon muusi ja salaatti?

29.5.2020 Kirjoittanut markku 3 Comments

Mummo tai isoäiti on takuuvarma ruokabrändi. Jos menee kauppaan, ostoskoriin kertyy aimo määrä mummon tuotteita. Jos selaa keittokirjoja tai ruokalehtiä, taas on mummo asialla joka puolella. Selasin viisi minuuttia nettiä hakusanoilla ”mummon” ja ”isoäidin”. Löysin kymmeniä osumia. Löytyi tietenkin Mummon muusi eri variaatioineen, oli Mummon perunanuudeli, Mummon aidot poimulliset ranskanperunat. Löytyi Mummon banaanicurry, Mummon kanakori, Mummon lettipitko, Mummon herukkasiideri, Mummon jauhelihakeitto ja tietenkin Mummon lihapullat ja Mummon vihreä salaatti. Noin aluksi.Isoaäidin-haulla löytyi lähes samaa tavaraa. Isoäidin suklaakakku, Isoäidin tiikeripiiras, Isoäidin jauhelihapiiras ja lihapullat. Jopa sellainenkin kuin Isoäidin perinteinen hapankaali (taitaa olla kyseessä babuska-mummo). Ja sitten ne tutut Isoäidin tillikurkut tai hölskykurkut ja Isoäidin kermakakku, pitko ja piimäkakku. Ja Isoäidin maksalaatikko ja stroganoff sekä semmoinen oudomman isoäidin herkku kuin Isoäidin adzhika – viittaa enenpi Ukrainan-Georgian suunnalle, miksei Venäjällekin.

Muhkeita mummoja kasvamassa Lindrothin puutarhassa, josta ne DeliVerde-nimellä lähtevät kauppoihin ja torille.

Nämä bongaukset saavat mietteliääksi. Tietty, perusjuttu tietenkin on, että kauppa-Lopo olettaa, että kuluttajalla on muistissaan pullanpehmeitä muistikuvia mummolasta, jossa aina sai parempaa ruokaa kuin kotona (pitää varmaan usein paikkansakin; kotona tehdään karumpaa arkiruokaa, mutta mummo mielellään hemmottelee herkuilla). Mutta se jää pelkän tuotepakkauksen tai ruokareseptin takaa selvittämättä, kenen mummoon/isoäitiin niminikkari vetoaa?

Mummon muusin Mummo. Luuletko hänen käyvän aerobicissä tai perjantaiskumpalla tyttöjen kanssa?

Ei ole yhdentekevää, kuka Mummo-tuotteen otsikon lukee, sillä eri ihmisten mummokuva poikkeaa paljon toisten mummokuvasta. Suurten ikäluokkien mummo on ihan eri henkilö kuin vaikkapa millenniaalin mummo. Siinä missä suurten ikäluokkien mummo on ennen itsenäisyyttä syntynyt harmajapää, suuret ikäluokat itse ovat mummoja (ja pappoja) 2000-luvulle syntyneille. Silti Mummo-tuotteitten kannessa usein on kuvattu 50-luvun mummo eikä zumbaavaa ja skumppaa hörppivää nykymummoa.
Sitten on vielä tämä 2000-luvun monimuotoinen ja monin osin kovin paljon muuttunut globaali maailma, josta pieniä merkkejä näkyy netistä poimimituista mummoruoistakin. Sieltähän löytyy myös Mummon banaanicurryä, Mummon perinteistä hapankaalia tai Mummon adzikaa. Tai Mummon mustaherukkasiideriä. Sanoisiko että, uutta mummonmallia näkyy sisään ajettavan.

Mummon salaatti sellaisena kuin mummo sen teki.

Jos nyt kumminkin unohdetaan hetkeksi tuo mummouden syvimmän olemuksen pohdinta ja palataan alkuun eli niihin ruokiin, joista mummo ehkä parhaiten tunnetaan. Ja nehän ovat mummon/isoäidin vihreä salaatti sekä isoäidin hölskykurkut. Jos oikein tahdon muistaa, ei 50-60–luvuilla kesällä tehty juuri muuta salaattia kuin tuota lehtisalaatin ja muna-kermakastikkeen mainiota yhdistelmää. Ja etikkaliemeen tehtyjä tillikurkkuja taisi olla kesällä kurkkujen aikaan joka päivä, oli pääruoka mikä vain.

Niitä nyt tehkäämme.

Mummon kurkut
Näitä tarvitset
4-5 avomaan kurkkua (kasvihuonekurkkukin käy)
1 dl väkiviinaetikkaa
2 dl sokeria
3 dl vettä
ripaus suolaa
reilusti hakattua tilliä

Avomaan kurkku on parasta hölskykurkuissa,

Tee näin
1. Tee ensin perinteinen 1-2-3-liemi eli yksi osa etikkaa, kaksi osaa sokeria ja 3 osaa vettä. Kiehauta vesi ja sokeri. Kun sokeri on sulanut, lisää etikka. Anna jäähtyä.
2. Kuori avomaankurkut (voit käyttää kyllä kasvihuonekurkkuakin, mutta avomaan kurkun maku on jotenkin ”alkuperäinen” – ei silloin muinoin mistään kasvihuonekurkuista edes tiedetty). Viipaloi kurkut hyvin ohuiksi siivuiksi.
3. Laita kurkkusiivut purkkiin tai kulhoon, sekoita joukkoon tillihake ja kaada jäähtynyt liemi päälle. Anna maustua ainakin jokunen tunti tai yön yli.

Isoäidin hölskykurkut.

Isoäidin salaatti
Näitä tarvitset
3 kananmunaa
2 kerää pehmeälehtistä salaattia (mummon-, lehti-, kerä-)
1,5 dl vispikermaa
3 tl väkiviinaetikkaa
3 tl Auran (ei missään tapauksessa Turun!) makeaa sinappia
1 tl sokeria
1/4 tl suolaa
valkopippuria
(tilliä)
Tee näin
1. Keitä kananmunat koviksi, jäähdytä ja kuori. Erottele valkuainen ja keltuainen ja hienonna valkuainen. Survo keltuainen haarukalla mureniksi.
2. Revi salaatti aika isoiksi paloiksi ja laita kulhoon. Sekoita joukkoon valkuaishake.
3. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi, lisää joukkoon keltuaismuhennos, etikka, sinappi ja sokeri. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita kastike salaattiin. Halutessasi voit silputa joukkoon tilliä.

Lounaissuomalaista ruokaosaamista: mummon salaattia (DeliVerde/Lindrothin puutarha), tomaattisillia (Sillikonttori/Jalostaja) ja varhais-Timoa Tjydan tilamyymälästä Kemiöstä. Kuvasta puuttuu aterialla nautittu Kemiön panimon Citrus Pale Ale.

 

Previous Post: « Maksihyvää maksaa uunista ulos
Next Post: Näin pysyy tilli villinä! »

Reader Interactions

Kommentit

  1. AvatarPirkko Paranko

    29.5.2020 at 07:39

    Tekis mieli höystää salaatti retiisillä. Käviskö vielä mummopirtaan ?

    Vastaa
    • markkumarkku

      29.5.2020 at 17:42

      Kaipa siihen voi laittaa mitä vaan. Netissäkin monissa resepteissä on kurkkua, tomaattia, sipulia ja ties mitä. Tuo mun ohje on se pelkistetty perusjuttu, jota ainakin mun kotona 50-60-luvuilla tehtiin.

      Vastaa
  2. AvatarMarja

    26.6.2020 at 21:32

    Markku, meillä tehtiin ja teen itsekin tuota mummon salaattia melkein samalla reseptillä. Käytän etikan sijaan sitruunamehua ja tavallista kuohukermaa. Sitruuna hieman saostaa kastiketta, joten jätän kerman klappauksen väliin 😋. Eikä muuta kuin pilkotut valkuaiset joukkoon. On se vaan edelleen hyvää.

    Vastaa

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Primary Sidebar

Viimeisimmät artikkelit

  • Makkarasoppa – lyhyt kulttuurihistoria
  • Pärämätsi-haaste: luovaa tataari-kokkausta
  • Tamperelainen appropriaatio: peremeç on Mansessa pärämätsi
  • Keittokirjana taulu
  • Ruoka taiteessa ja taide ruoassa

Avainsanat

anis Ateneum Beer Hunter bock Georgia helles Hyvä Tuomas IPA Italia jouluolut kaali kaalikääryle khinkali kinkku Laitilan Wirvoitusjuomatehdas lammas Lapin Kulta Liedon lihakauppa lipeäkala livekala makkara Malmgård Mami olut Olutpaja Olvi pale ale pasta peruna pizza porsmack Pyynikin Käsityöläispanimo Rekolan Panimo siika sika silakka sinappi Sinebrychoff söörwursti Stadin Panimo talviolut Teerenpeli TOYS tumma lager Vakka-Suomen Panimo

Viimeisimmät kommentit

  • markku: Makkarasoppa – lyhyt kulttuurihistoria
  • Markku Järvinen: Makkarasoppa – lyhyt kulttuurihistoria
  • Esa Alapoti: Näin pysyy tilli villinä!
  • Marja: Kenen mummon muusi ja salaatti?
  • markku: Kenen mummon muusi ja salaatti?

Arkistot

  • huhtikuu 2021
  • maaliskuu 2021
  • helmikuu 2021
  • marraskuu 2020
  • lokakuu 2020
  • syyskuu 2020
  • elokuu 2020
  • kesäkuu 2020
  • toukokuu 2020
  • huhtikuu 2020
  • maaliskuu 2020
  • helmikuu 2020
  • tammikuu 2020
  • joulukuu 2019
  • marraskuu 2019
  • lokakuu 2019
  • elokuu 2019
  • heinäkuu 2019
  • kesäkuu 2019
  • toukokuu 2019
  • huhtikuu 2019
  • maaliskuu 2019
  • helmikuu 2019
  • lokakuu 2018
  • elokuu 2018
  • huhtikuu 2018
  • maaliskuu 2018
  • tammikuu 2018
  • joulukuu 2017
  • marraskuu 2017
  • lokakuu 2017
  • syyskuu 2017
  • toukokuu 2017
  • maaliskuu 2017
  • joulukuu 2016
  • marraskuu 2016
  • lokakuu 2016
  • syyskuu 2016
  • heinäkuu 2016
  • kesäkuu 2016
  • toukokuu 2016
  • huhtikuu 2016
  • maaliskuu 2016
  • helmikuu 2016
  • tammikuu 2016
  • joulukuu 2015
  • marraskuu 2015

Kategoriat

  • Alkuruoka
  • Arvostelut
  • Juomat
  • Juomat A-Ö
  • Kala
  • Kasvista
  • Leikelautanen
  • Liha
  • Makiat
  • Makkara
  • Makkara
  • Markku
  • Matkalla
  • Olut
  • Peruna
  • Reseptit
  • Ruokakaupat
  • Ruokapuhetta
  • Ruokasanakirja
  • Sika
  • Sillisalaatti
  • Syötävä taide
  • Syöttölät
  • Väkevät
  • Viinit
  • Ykköset
  • Yleinen
  • Yleiset

Footer

Instagram

Instagram did not return a 200.

Copyright © 2021 · Nakit ja Muusa