• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Hyppää alatunnisteeseen

Nakit ja Muusa

  • Reseptit
  • Ruokapuhetta
  • Arvostelut

Keittokirjana taulu

10.2.2021 Kirjoittanut markku Kommentoi

Museokäynteihini kuuluu aina museokauppojen tarjonnan tutkailu. Korttitelineestä poimin useimmin niitä taidekortteja, joihin on kuvattu ruokaa esittävä teos – ja säännöllisesti harmittelen, kun museon parhaista ruokatauluista ei koskaan ole ymmärretty tehdä korttia. Selaan myös myynnissä olevat taidekirjat (ensimmäisenä tietysti ale-koriin päätyneet huokeat näyttelykirjat) ja etsin niistä ruokateemoja.

Varsinaisia ruoka-aiheita harvemmin löytyy, mutta hyviä löytöjä ovat vanhoilla stillebeneillä kuvitetut kirjat, joissa takuuvarmasti on myös herkullisia ruokakuvia. Esimerkkinä tällaisesta käy vaikkapa Sinebrychoffin museon muutaman vuoden takainen asetelmanäyttely- Sen yhteydessä julkaistiin kirja Asetelma. Elämä tarjottimella (2016), jossa oli paitsi hienoja flaamilaisia ruoka-stillebeneitä myös niitä taustoittavaa tekstiä.

Kiinnostavin osa-alue näissä kirjoissa on se, jossa esittelyssä olevan taiteen ohessa on siitä inspiroituneita tai sitä selittäviä ruokaohjeita ja muita tekstejä. Amsterdamin museokorttelien kirjakaupasta löytyi joku vuosi sitten Mary Ann Cawsin The Modern Art Cookbook (2018), johon hän oli kerännyt mittavan määrän nimekkäitten kirjailijoitten ja taiteilijoitten ruokasitaatteja, runoja ja reseptejä. Jokaiselle tekstille oli etsitty sitä kuvittava taideteos.

Tämän genren kirjoihin kuuluu myös Sinikka Salokorven Didrichsenin museokirja Rakkaudesta taiteeseen ja ruokaan (2008). Se sisältää kohtalaisen valikoiman reseptejä, joita Marie-Louise ja Gunnar Didrichsenin kotona on käytetty niin juhlana kuin arkena. Reseptejä kuvittamaan on museon kokoelmista valittu sopivia tauluja tyyliin Silakkalaatikko + Tyko Sallisen Silakka-asetelma.

Mainio tieto- ja keittokirja on ruotsalainen ÄTbART. Ögats och bordets fröjder (2000). Siinä on joukko hyviä artikkeleja, jotka kartoittavat ruokaa taiteessa ja päälle on kelpo kokoelma hienoista ruokatauluista inspiraationsa napanneita reseptejä asianmukaisesti teoksilla kuvitettuina.

Kokit tauluja tutkimassa

Viime vuoden lopulla ilmestyi Mäntän Serlachius-museoitten julkaisuissa kiinnostava suomen- ja englanninkielinen Makujen taidetta/Palate Meets Palette -kirja. Sen lähtökohtina ovat museon omat, varsin kunnioitettavat kokoelmat, joita tässä täydentää korkealla profiililla keittävä museon Gösta-ravintola. Eli omasta takaa on ainesta sekä kuviin että resepteihin.

Kirjan idea on aika yksinkertainen: laitetaan kokin eteen jokin taideteos ja annetaan tehtäväksi loihtia sen perusteella taululle rinnakkaisteos, ruoka. Mukaan oli värvätty kymmenen maan nimekkäimpiin kuuluvaa kokkia, joukossa muun muassa Pekka Terävä, Eero Vottonen, Sasu Laukkonen ja hiljan menehtynyt Matti Jämsén. Heille oli annettu vapaat kädet assosioida kohteenaan olevan taulun antia annokseensa. Ruokateemaa ovat tukemassa museon asiantuntijoitten laatimat hyvät esittelyt taideteoksista ja niiden tekijöistä.

Kai Kallion kurpitsamoussen lähtökohta oli Michelangelo di Campidoglion hedelmäasetelma.

Kirjan esipuheessa ei mainita, kuka taulut valitsi, kokit itse vai museon väki. Se olisi ollut kiintoisaa tietää, sillä toisinkin olisi nuo kymmenen teosta voinut valita. Esimerkiksi niin, että museon laajoista kokoelmista olisi poiminut mukaan kymmenen eri taiteilijan työn eikä esim. kolmea Gallén-Kallelalta. Ja kun ruokateemaa toteutettiin, ruoka olisi voinut näkyä myös teoksissa. Nyt vain noin puolessa näkyi.

Eero Vottonen valmisti annoksen tästä Magnus Enckellin kala-asetelmasta.

Tauluja pohtiessaan kokit ovat päässeet paikoin varsin villeihinkin lopputuloksiin, mutta aika hyvin he tekstissään kartoittavat ne mielenliikkeet ja polut, joitten kautta annoksiin päätyivät. Kun ne lukee, useimmat lopputulemat valaistuvat. Kirjan esittelyssä mainitaan, että annokset on mahdollista toteuttaa kotikeittiössäkin. Hmm. Tunnustan, että aika moni ainakin minulta jäisi tekemättä. Luen mieluummin kirjaa sohvalla, kuvittelen makuja ja katselen hienoja kuvia.

Edellinen artikkeli: « Ruoka taiteessa ja taide ruoassa
Seuraava artikkeli: Tamperelainen appropriaatio: peremeç on Mansessa pärämätsi »

Lukijan vuorovaikutus

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Viimeisimmät artikkelit

  • Cataplanan jäljillä Algarvessa
  • Nestemäinen salaatti
  • ”Siinä on ajuruohoa mausteena”
  • Kotkan posso ei ole possu
  • Luutnantti Lindströmin punajuuripihvi

Avainsanat

Alsace anis Ateneum Beer Hunter bock flammekueche Georgia helles Hyvä Tuomas IPA jouluolut julbock juusto kaali kaalikääryle kala karitsanmaksa khinkali kinkku Laitilan Wirvoitusjuomatehdas lammas Lapin Kulta Lervig Lidl Liedon lihakauppa lipeäkala livekala maito makkara maksa Malmgård Mami olut Olutpaja Olvi pale ale peruna Rekolan Panimo siika sika silakka Sinebrychoff Stadin Panimo talviolut Vakka-Suomen Panimo

Viimeisimmät kommentit

  • Amy: Porkkana on kelpo porkkana
  • Markus Loisa: Haggis, tuo skottien lahja outoja ruokia pelkäävälle
  • markku: Kansallinen silakkalaatikko
  • Raimo Handolin: Kansallinen silakkalaatikko
  • MAKKARA – TUO MUOTTIIN TEHTY ELINTARVIKE – Molekyyligastronomia: Makkarassa on kaksi päätä

Arkistot

  • tammikuu 2025
  • elokuu 2024
  • heinäkuu 2024
  • helmikuu 2024
  • tammikuu 2024
  • joulukuu 2023
  • marraskuu 2023
  • elokuu 2023
  • toukokuu 2023
  • heinäkuu 2022
  • huhtikuu 2022
  • heinäkuu 2021
  • kesäkuu 2021
  • toukokuu 2021
  • huhtikuu 2021
  • maaliskuu 2021
  • helmikuu 2021
  • marraskuu 2020
  • lokakuu 2020
  • syyskuu 2020
  • elokuu 2020
  • kesäkuu 2020
  • toukokuu 2020
  • huhtikuu 2020
  • maaliskuu 2020
  • helmikuu 2020
  • tammikuu 2020
  • joulukuu 2019
  • marraskuu 2019
  • lokakuu 2019
  • elokuu 2019
  • heinäkuu 2019
  • kesäkuu 2019
  • toukokuu 2019
  • huhtikuu 2019
  • maaliskuu 2019
  • helmikuu 2019
  • lokakuu 2018
  • elokuu 2018
  • huhtikuu 2018
  • maaliskuu 2018
  • tammikuu 2018
  • joulukuu 2017
  • marraskuu 2017
  • lokakuu 2017
  • syyskuu 2017
  • toukokuu 2017
  • maaliskuu 2017
  • joulukuu 2016
  • marraskuu 2016
  • lokakuu 2016
  • syyskuu 2016
  • heinäkuu 2016
  • kesäkuu 2016
  • toukokuu 2016
  • huhtikuu 2016
  • maaliskuu 2016
  • helmikuu 2016
  • tammikuu 2016
  • joulukuu 2015
  • marraskuu 2015

Kategoriat

  • Alkuruoka
  • Arvostelut
  • Juomat
  • Juomat A-Ö
  • Kala
  • Kasvista
  • Kirjat
  • Leikelautanen
  • Liha
  • Makiat
  • Makkara
  • Makkara
  • Markku
  • Matkalla
  • Olut
  • Peruna
  • Reseptit
  • Ruokakaupat
  • Ruokapuhetta
  • Ruokasanakirja
  • Sika
  • Sillisalaatti
  • Syötävä taide
  • Syöttölät
  • Väkevät
  • Viinit
  • Ykköset
  • Yleinen
  • Yleiset

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Copyright © 2025 · Nakit ja Muusa