Jouluoluita tulee ja on tullut olutta juovan kansanosan ulottuville noin puolensataa, puolet Alkoon, puolet ruokakauppaan. Lisäksi tulevat ne lukuisat oluet, jotka päätyvät vain ravintoloitten kylmäkaappeihin. Tosin raja on häilyvä, jouluoluthan ei ole mikään virallinen oluttyyli, vaan riippuu panimosta, mitä olutta se nimittää joulu- tai talviolueksi. Niinpä tyylien kirjo on, sananmukaisesti, kirjava. Löytyy mietoja tummia lagereita, bockeja, vehnäoluita, eri sortin brittialeja, porttereita ja tuhteja belgialeja. Esittelemme näitä muutaman kerrallaan ja haemme niille ruokapareja.
Julbock 4,7 %: tumma, melko täyteläinen, lievästi makea ja maltainen, vain keveästi humaloitu ja katkeruutta lähinnä jälkimaussa. Yllättävänkin hyvä pohjoismaisen tyylin jouluolut ollakseen keskiolut. Istuu hyvin suomalaiseen joulupöytään kinkun ja laatikoitten seuraan. Ei parhaimmillaan kalapöydän kanssa. 0,33 l.Julbock 6,8 %: melko muhkea, mutta ei niin makea kuin keskiolutversio. Alkoholin määrä tuntuu. Runsas humalointi puree heti ja jatkuu vahvasti jälkmaussa. Tämä vie olutta pois joulupöydästä vaikkapa punaisen pihvin tai lampaanpaistin seuraan tai sellaisenaan nautittavaksi. Katkerot tasaantuvat olennaisesti, kun ottaa jääkaapista hyvissä ajoin ja antaa lämmetä reilusti yli 10-asteiseksi. 0,33 l, 3,50 e, 10,30 e/l.
Bewdolf the Reindeer, 6,0 %: punertava, tiukasti humaloitu ale, jonka katkeruus viipyy pitkään jälkimaussa. Vahva ominaismaku ohjaa enemmänkin maistelu- ja seurustelukäyttöön, mutta voi sitä kokeilla esim. grillatuille kasviksille ja punaiselle lihalle. 0,33 l, 3,53 e, 10,39 e/l.
Vastaa